Jak zkultivovat tmavý a nepraktický byt

Byt ve staré pražské zástavbě byl tmavý a nepraktický. Jeho majitelé v něm při pohybu neustále naráželi na překážky, ať už v podobě vyvýšených částí, šikmých úhlů stěn, nebo špatného směru otevírání dveří. Kromě toho byl byt tmavý a přeplněný, neboť neposkytoval dostatek úložného prostoru.
Reklama
původní stav

původní stav

Reklama
Majitelé chtěli do prostoru koupelny dostat vanu i sprchu. Architekti vytvořili tzv. mokrou zónu uzavřenou skleněnými dveřmi, kde je vyspádovaná podlaha, takže se voda nedostane do suché zóny. Koupelna je obložená obkladem 10 x 10 cm a vyspárovaná modře. FOTO BENEDIKT MARKEL A DOMINIK KUČERA

Majitelé chtěli do prostoru koupelny dostat vanu i sprchu. Architekti vytvořili tzv. mokrou zónu uzavřenou skleněnými dveřmi, kde je vyspádovaná podlaha, takže se voda nedostane do suché zóny. Koupelna je obložená obkladem 10 x 10 cm a vyspárovaná modře. FOTO BENEDIKT MARKEL A DOMINIK KUČERA

Zadání klienta

Majitelé chtěli byt zkultivovat a vnést do něj více světla. Původní řešení kuchyně do U, které se často zdá být praktické, zde nefungovalo. Místo aby bylo v kuchyni víc místa, působila stísněným a přeplněným dojmem se špatně řešenými úložnými prostory. 1,2 m vysoká vyzděná zídka kuchyni zbytečně uzavírala a umístění jídelního stolu na stupínku zvýšeném o 15 cm bylo zbytečné a značně nepraktické. Koupelnu zabírala rohová vana a k druhému umyvadlu nebyl snadný přístup. Záchod byl umístěn na vyzděném stupínku a teplovodní trubky trčely uprostřed koupelny.

Březová překližka je na kuchyňské lince použita nezvyklým způsobem, kdy je přiznána hrana materiálu, a je tudíž vidět i profil bočnice. Tento detail dodal nábytku jakousi strukturu a vtipný prvek. FOTO BENEDIKT MARKEL A DOMINIK KUČERA

Březová překližka je na kuchyňské lince použita nezvyklým způsobem, kdy je přiznána hrana materiálu, a je tudíž vidět i profil bočnice. Tento detail dodal nábytku jakousi strukturu a vtiBřezová překližka je na kuchyňské lince použita nezvyklým způsobem, kdy je přiznána hrana materiálu, a je tudíž vidět i profil bočnice. Tento detail dodal nábytku jakousi strukturu a vtipný prvek. FOTO BENEDIKT MARKEL A DOMINIK KUČERApný prvek. FOTO BENEDIKT MARKEL A DOMINIK KUČERA

Profesionální řešení

Ze tří představených variant si klienti vybrali stávající návrh, protože jim připadal nejjasnější a nejjednodušší a splňoval všechna jejich kritéria. Do koupelny se podařilo dostat přirozené světlo díky probourání části příčky. Architekti navrhli u stropu světlík vysoký 40 cm a zasklený mléčným sklem, díky němuž a i vzhledem k výšce umístění není do koupelny vidět. Šikmé zdi byly srovnány do pravých úhlů a díky tomu vzniklo v koupelně místo na úložnou niku. Vyřešení úložných prostor bylo ostatně důležitým aspektem ve všech upravovaných prostorech.

půdorys stávajícího stavu

půdorys stávajícího stavu

Pro vytvoření racionálního dispozičního řešení bylo nutné zbavit se nesmyslných příček a zvýšených podlah. Březová překližka a keramický obklad 10 x 10 se staly materiálovým leitmotivem celé rekonstrukce.

Architektům se podařilo vnést více světla i do předsíně, která je od kuchyně odcloněna na míru vyrobenou skříní, ve které je umístěna původní lednička, ale ze strany chodby jsou háčky na pověšení oblečení. FOTO BENEDIKT MARKEL A DOMINIK KUČERA

Architektům se podařilo vnést více světla i do předsíně, která je od kuchyně odcloněna na míru vyrobenou skříní, ve které je umístěna původní lednička, ale ze strany chodby jsou háčky na pověšení oblečení. FOTO BENEDIKT MARKEL A DOMINIK KUČERA

Odborník radí

Ergonomie v kuchyni – jak dosáhnout toho, aby bylo v kuchyni vše snadno přístupné bez rizika úrazu

Kuchyně snů má být nejen krásná, ale i praktická. Je jedno, jestli se jedná o novou kuchyň, nebo zda jde o rekonstrukci stávající kuchyně. Mezi základní, ale neméně důležité principy patří zásuvky ve spodních skříňkách. Využíváme-li plnovýsuvy, je vše uložené v zásuvkách dostupné a přehledně na dosah a na rozdíl od skříněk s poličkami se nemusíte ohýbat. Dokonce není nutné z polic vy jmou nejdříve to, co překáží a co v danou chvíli ani nepotřebujete. Zásuvky ve spodních skříňkách umožňují vyndávat uložené věci kolmo vzhůru. Tak vám nic nepřekáží. Abyste optimálně využili prostor uvnitř zásuvek, je vhodné použít systém s tenkými bočnicemi, např. Legrabox. Nosnost zásuvek je vysoká, 40 nebo 70 kg. Samozřejmostí je tlumené dovírání. Tento systém umožňuje kromě běžného otevírání s úchytkami také kombinaci s podporou otevírání bez úchytek. To může být buď elektrické, tedy Servo-Drive, nebo mechanické (Tip-On Blu Motion). Kuchyni také prospěje, pokud do horních skříněk použijete místo klasických dvířek výklopný systém, např. Aventos. Při vyklízení nádobí z myčky si můžete výklop nechat otevřený a nehrozí nebezpečí úrazu. Plánujte svoji kuchyň tak, aby byla nejen krásná, ale i praktická.

ARCHITEKTI

ING. ARCH. TAMARA HOROVÁ A ING. ARCH. RENÉ DLESK

Studio RDTH architekti bylo založeno v Praze roku 2017 Ing. arch. Tamarou Horovou a Ing. arch. Reném Dleskem. Ve své současné praxi se věnují především soukromým projektům, novostavbám a rekonstrukcím menších a středních měřítek. Vedle vlastních projektů vedou ateliér architektonického navrhování na škole ARCHIP v Praze.

www.rdth.cz, www.dakruarch.sk

NÁVRH RENÉ DLESK A TAMARA HOROVÁ
FOTO BENEDIKT MARKEL A DOMINIK KUČERA
ZDROJ časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat