Malý dům pro dvě sestry využit do posledního centimetru

Na podlahové ploše typického jednopokojového bytu se architektům z tchajwanského studia Folk Design podařilo vytvořit kompaktní a funkční „rodinný“ dům.
Reklama
Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Dvě mladé sestry, které se osamostatnily, neměly – vzhledem k neustále rostoucí populaci a stále menším prostorovým možnostem – k dispozici větší plochu pro své bydlení. Musely se tedy poprat s omezeným prostorem a řešení svěřily do rukou šikovným architektům.

Reklama

Přečtěte si také: Romantický rodinný dům v panonském venkovském stylu

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Navzdory nevelké ploše se díky využití vertikálního členění prostoru podařilo vytvořit komfortní a elegantní domov pro dva lidi. Klientky si přály jednoduché a efektivní bydlení, které bude působit moderně, svěže, a spát s přírodou. V obrovském hlavním městě Tchaj-wanu – Tchaj-peji – je tento prostor doslova oázou klidu, a to navzdory svému skromnému objemu.

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Prim hrají přírodní materiály, zejména dřevo, svěží živé rostlinné dekorace a bílá barva. Právě kvůli převaze bílé barvy a světlého dřeva zajímavé struktury působí i malý prostor prostorně. Přestože se koloběh života odehrává primárně v hlavní části, ve které najdeme kuchyni, obývací část, jídelnu, studovnu či pracovnu, prostor díky důmyslné práci architektů a designérů působí diferencovaně, ne jako jeden pokoj.

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Prostřednictvím příčkového panelu je zcela oddělená koupelna, ve které se nachází ohraničený sprchový kout, umyvadlo, a dokonce i poličky či zrcadlo s úložným prostorem na hygienické potřeby. Okno zabezpečuje větrání i dostatek přirozeného světla a navozuje v koupelně příjemnou atmosféru a pocit vzdušnosti.

Přečtěte si také: Pro dům v Březové u Žebráku se rozhodli hlavně kvůli místu, které jim učarovalo

Pohodlné dvoulůžko je od zbývajícího prostoru odděleno dřevěným panelem a prostřednictvím velkých prosklených posuvných dveří, které se nacházejí naproti posteli, je umožněn výhled přímo na oblohu. Prosklené dveře jsou zajištěny posuvnými stínicími panely. Za prosklením se nachází balkon, na který je možné vstoupit nejen přes tuto část, ale i přes klasické prosklené dveře umístěné za „jídelním stolem“.

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Jídelní stůl tvoří speciálně vyvinutý vysouvací systém – stůl se v případě potřeby vysune přímo z vyvýšené podlahy, pod kterou je prostor. Vyvýšená podlaha následně z obou stran stolu plní funkci sedačky.

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Úložné prostory jsou umístěny většinou ve vyšších částech prostoru, tak aby nenarušovaly denní koloběh v domě, aby bylo možné zachovat zařízení co nejjednodušší, bez nutnosti nadbytečných skříní či poliček. Pomocí posuvného žebříku je možné dostat se ke všem úložným prostorům i na relaxační koutek umístěný nad koupelnou – zde může člověk například číst, poslouchat hudbu nebo sledovat filmy.

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Foto: Hey! Cheese

Dům je výborným příkladem využití minimálního prostoru s maximálním efektem. Navzdory svému malému objemu nepůsobí stísněně a v rámci přeplněného velkoměsta poskytuje potřebný komfort pro své dvě obyvatelky.

Text: Anna Martausová
Foto: Hey! Cheese
Zdroj: home-designing.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Komentovat