Nápaditý pražský byt ukazuje, jak se dá plnohodnotně bydlet na malé ploše s množstvím knih

Útulný a nápaditý pražský byt ukazuje, jak se dá plnohodnotně bydlet na malé ploše a současně se obklopit svou velkou vášní – knihami.
Reklama
Menší kuchyňská linka plně vyhovuje potřebám single domácnosti – malému dřezu sekunduje dvouplotýnka. Požadavkem majitele byla větší chladnička, která se nachází v levé části. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Menší kuchyňská linka plně vyhovuje potřebám single domácnosti – malému dřezu sekunduje dvouplotýnka. Požadavkem majitele byla větší chladnička, která se nachází v levé části. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Za knihovnou se skrývá komora na uskladnění například nezbytností potřebných na úklid. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Za knihovnou se skrývá komora na uskladnění například nezbytností potřebných na úklid. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Dlouhá čalouněná lavice je vsazená přímo do knihovny. Umožňuje pohodlné sledování filmů na protilehlém plátnu a poslouží i na příležitostné spaní.

Vytvořit plnohodnotné bydlení na malé ploše je vždy výzvou. Jinak to nebylo ani v případě bytu na pražské Letné, který se nachází na posledním podlaží funkcionalistického komplexu, v němž sídlí i známé kino Bio OKO. Byt s opravdu velkorysou terasou se nacházel v katastrofálním stavu a vyžadoval kompletní rekonstrukci. Jeho majitel – mladý spisovatel a milovník literatury – si k ní přizval architektku Markétu Zdebskou z pražského ateliéru BY architects. „Požadavky klienta byly vzhledem k velikosti bytu a jeho nízkým stropům do jisté míry specifické. V bytě se mělo nacházet stabilní dvoulůžko, dostatek úložných prostor (v kuchyni velká chladnička) a bylo potřebné umístit a mít stále po ruce 42 běžných metrů knih, které majitel vlastní, současně však vytvořit dostatečně velkou rezervu na knihy, co časem přibudou,“ přibližuje autorka návrhu. Byt tak prošel výraznou změnou dispozice a vrátil se do klasického, až konzervativního schématu. Po odstranění původních příček tu vzniklo zádveří, šatník (přístupný ze zádveří), koupelna s přirozeným světlem ze světlíku, místo na spaní a hlavní obytný prostor s kuchyní.

Kruhový jídelní stůl dekoruje malovaný lustr, který jednoduše řešený prostor zútulňuje. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Kruhový jídelní stůl dekoruje malovaný lustr, který jednoduše řešený prostor zútulňuje. FOTO ALEKSANDRA VAJD

„Při zvoleném členění interiéru se nám podařilo získat 15 m2 volné podlahové plochy v hlavní obytné místnosti, což dodává bytu opravdu velkou prostorovou kvalitu.“

Markéta Zdebská, architektka

Kruhový jídelní stůl dekoruje malovaný lustr, který jednoduše řešený prostor zútulňuje. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Kruhový jídelní stůl dekoruje malovaný lustr, který jednoduše řešený prostor zútulňuje. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Důmyslný úložný systém

Aby architektka plně vyhověla potřebám majitele, vytvořila v bytě nápaditý úložný systém – knihovnu, která propojuje otevřené plochy s několika uzavřenými, přičemž využívá celou výšku prostoru. Některé z nich se dají vysouvat, resp. odsouvat, a ukrývají další úložné prostory – za otočnou knihovnou u kuchyňské linky se například nachází praktická komora. „Knihovna je jedním ze základních elementů návrhu. Objímá obytný prostor ze dvou stran a dává jasně najevo, kdo tu žije,“ doplňuje autorka návrhu. Postel se rozhodla vyvýšit na úroveň parapetní desky. Pod ní vznikl prostor na uskladnění knih, ve skříni nalevo od ní zase najdete šikovně skrytý pracovní stůl. Hlavním konstrukčním materiálem se přitom stala překližka (borovicová a černohnědá betonářská), která vyhovovala technicky i svou tloušťkou – z malého prostoru zbytečně neubírá a dodává mu příjemný útulný charakter. Velkou přidanou hodnotou je původní dřevěná podlaha, která se zrenovovala. Architektka ji doplnila bílou PUR stěrkou, díky čemuž v bytě vznikl zajímavý materiálový kontrast. Ten ještě prohlubuje černá podlahová lišta, která povrchy propojuje.

Zasunuté dvoulůžko vytváří dojem samostatné místnosti. Okno vedle tento pocit ještě více umocňuje a současně nabízí výhled na celou Prahu. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Zasunuté dvoulůžko vytváří dojem samostatné místnosti. Okno vedle tento pocit ještě více umocňuje a současně nabízí výhled na celou Prahu. FOTO ALEKSANDRA VAJD

V úložném systému je zabudováno i plátno, které se dá jednoduše stáhnout, resp. vytáhnout a využít při sledování filmů. Kontejnery pod ním jsou na kolečkách a dají se vysunout.

Pracovní deska v kuchyni (stejně jako asymetrické umyvadlo v koupelně) je vyrobena z umělého kamene Corianu. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Pracovní deska v kuchyni (stejně jako asymetrické umyvadlo v koupelně) je vyrobena z umělého kamene Corianu. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Zádveří bytu je obložené překližkou, která se stala hlavním materiálem při jeho zařizování. Sympatickým prvkem je police nad dveřmi vedoucími do hlavní obytné části i zvolené svítidlo. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Zádveří bytu je obložené překližkou, která se stala hlavním materiálem při jeho zařizování. Sympatickým prvkem je police nad dveřmi vedoucími do hlavní obytné části i zvolené svítidlo. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Koupelna se přesunula na místo původní kuchyňské linky a nese se v bílé barvě, což ji opticky zvětšuje. Vanu nahradil sprchový kout, který byl jedním z požadavků zadavatele. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Koupelna se přesunula na místo původní kuchyňské linky a nese se v bílé barvě, což ji opticky zvětšuje. Vanu nahradil sprchový kout, který byl jedním z požadavků zadavatele. FOTO ALEKSANDRA VAJD

„Před rekonstrukcí malého bytu dobře zvažte, co všechno k životu opravdu bezprostředně potřebujete.“

Kulička na provázku. Architektka si v rámci návrhu vyhrála i s různými detaily, například vtipnými úchytkami. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Kulička na provázku. Architektka si v rámci návrhu vyhrála i s různými detaily, například vtipnými úchytkami. FOTO ALEKSANDRA VAJD

Podhled je z polyvinylové fólie Barissol, vhodné do vlhkého prostředí. FOTO ALEKSANDRA VAJ

Podhled je z polyvinylové fólie Barissol, vhodné do vlhkého prostředí. FOTO ALEKSANDRA VAJ

Půdorys původního stavu 1 zádveří 2 kuchyňský kout 3 komora 4 koupelna s toaletou 5 sklad 6 obývací pokoj se spaním 7 terasa

Půdorys původního stavu
1 zádveří 2 kuchyňský kout 3 komora 4 koupelna s toaletou 5 sklad 6 obývací pokoj se spaním 7 terasa

Půdorys návrhu 1 zádveří 2 koupelna s toaletou 3 šatník 4 obytný prostor s kuchyní a jídelním sezením 5 spací kout 6 pracoviště 7 terasa

Půdorys návrhu
1 zádveří 2 koupelna s toaletou 3 šatník 4 obytný prostor s kuchyní a jídelním sezením 5 spací kout 6 pracoviště 7 terasa

Byt v kostce

Architekt: Markéta Zdebská, BY architects
Spolupráce: Jana Horecká, Pavla Hradilová, Jarin Krouz
Lokalita: Praha, Letná
Projekt: 2014
Realizace: 2015
Obytná plocha: byt 32,5 m², terasa 30 m²

MgA. Markéta Zdebská, BY architects
www.byarchitects.cz

PŘIPRAVILA NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO ALEKSANDRA VAJD
ZDROJ časopis HOME 4/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat