Proměna čtyřpokojového cihlového bytu v rohovém domě

Mnohé někdejší rekonstrukce jsou již dnes z hlediska moderního života obyvatel nepraktické. Proto je často první věcí, kterou architekti při nových úpravách bytů udělají, očištění od předchozích proměn. Nejednou objeví nečekané prvky a možnosti, které znamenají efektivnější i estetické řešení.
Reklama
Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Reklama

Prvním krokem byla cesta zpět

I cihlový byt v rohovém domě (v blokové zástavbě na hranici Žižkova a Vinohrad v Praze) si žádal tento postup. Investor vyhledal architekty z ateliéru 0,5 Studio, kvůli jejich nadhledu při funkčním řešení interiérů a také materiálové kvalitě řešení. Tento čtyřpokojový byt byl rekonstruován v roce 2000, ovšem architekti považovali za nutné očistit ho od této rekonstrukce. Připomínal totiž koloniální rezidenci, co se majiteli bytu nelíbilo.

Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Zásadní změnu dosáhly přesunutím kuchyně a spojením dvou pokojů

Po očištění od nánosu rekonstrukce následovaly drobné dispoziční úpravy. Jejich cílem bylo především zlepšit funkční využití jednotlivých místností a bytu jako celku. Před rekonstrukcí byla dispozice bytu řešena jako 4 + 1. Hlavní změnou bylo spojení obývacího pokoje s prostorem, ve kterém se nacházel přijímací salón, a přesunutí kuchyně. Tak vznikl bohatý obytný prostor, který zahrnuje funkci kuchyně, jídelny a také obývacího pokoje. Zvolená modrá barva kuchyňské linky a ostrůvku osvěžuje prostor.

Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Hala jako křižovatka

Kromě velkého společenského prostoru přeměnou vznikla i příjemná samostatná pracovna – z místnosti původní kuchyně. Dnešní dispozice bytu je tedy 4 + kk. Architekti při své rekonstrukci vyzvedli funkční důležitost vstupní haly, která je křižovatkou – vedou z ní dveře do všech částí bytu. V tomto prostoru kralují oblé linie. Nejsou použity pouze na skříních, které mají zaoblené rohy, ale i na osvětlení. Měkké linie dávají celému bytu speciální charakter a spolupracují s jeho půdorysem.

Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Praktické detaily

Zajímavostí, kterou domácí určitě ocení, je projektor umístěný v prostorné knihovně nebo skrytý stůl v obývací místnosti. Ve výklenku blízkosti kuchyňské linky se nachází jídelní stůl s autorsky navrženou lavicí na sezení. Estetickým i funkčním doplňkem hlavního obytného prostoru je černá tabule, na kterou si domácí mohou psát odkazy.

Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Dvě funkce jednoho pokoje

Pracovna má vlastní koupelnu s toaletou a její zařízení je strohé. Najdete zde jen to, co opravdu třeba k práci. Tuto místnost není problém příležitostně přeměnit na pokoj pro hosty. Je to možné i díky dvěma sklopným postelím. Klasická ložnice majitele a dětský pokoj jsou orientovány na západ. Patří k nim také koupelna přístupná z haly. Na všechny vestavěné prvky v koupelně je jako pohledový materiál použitý dub, což dává hygienické místnosti speciální zemitý efekt.

Foto: Peter Fabo

Foto: Peter Fabo

Byt Žižkov ve zkratce

architektonický ateliér: 0,5 Studio

autoři: Pavel Nový, Vít Svoboda

lokalita: Praha, ČR

realizace: 2017

plocha: 152 m²

Sabína Zavarská
Foto: Peter Fabo

Reklama
Reklama

Komentovat