Přírodně laděné městské bydlení s výhledem na řeku

03. 12. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Bydlení mladé rodiny s malým synem ve druhém podlaží bytového domu v libeňském Docku je splněným snem. Interiér vyladěný do přírodních barev, velkorysý prostor, praktická řešení a promyšlené detaily jsou výsledkem dobré práce architektky Terezy Janků, která hledala inspiraci ve velké míře v přírodě.

Majitelé bytu mají rádi horskou turistiku, takže přírodní materiály a barvy byly první volbou. „Pečlivě jsme zvažovali různé možnosti uspořádání a barevné i materiálové kombinace. Byt je zútulněn textiliemi, tapetami a množstvím osobitých prvků s přírodním charakterem,“ říká autorka návrhu, Ing. arch. Tereza Janků. Volba padla na neutrální základ v podobě bílého nebo světle béžového vestavného nábytku, který doplňuje dubová dýha či masivní dřevo.

Přečtěte si také:
Ideální pro plnohodnotné bydlení: Okouzlující čtyřpokojový byt v severském stylu

Ten následuje paleta zemitých barev, zejména zelené, zelenkavé, rezavé a šedé. Na stěnách jsou v menších plochách použity cementové a metalické stěrky a tapety. Krásnou vícevrstvou dubovou podlahu ještě zateplují jednoduché kusové koberce.

Obývací část hnědo zelené ladění barev

Obývací část pokoje je kromě sedačky s tmavě zeleným čalouněním doplněna relaxačním polohovatelným křeslem ve skořicové barvě a dvojicí masivních dubových stolků. Zdroj: Tomáš Dittrich

„Zvláštní pozornost jsme pak věnovali i výběru svítidel do celého bytu a kombinaci různých scénářů osvětlení, i podsvětlování pomocí LED technologie, ať už šlo o podhledy, či samotný nábytek,“ doplňuje Tereza Janků.

Volba zemitých tónů a přírodních odstínů reaguje na okolí. Z oken bytu je krásný pohled na řeku a zeleň, která ji lemuje.

Povedená hra se světly obecně dodá interiéru další rozměr, a ne jinak je tomu i v případě libeňského bytu. Díky podsvícení je možné akcentovat zajímavé prvky, měnit náladu a atmosféru bytu, ale lokální svítidla samozřejmě přispívají i k uživatelské praktičnosti. Byt je opravdu prostorný.

Z obývacího pokoje propojeného s jídelnou a kuchyní je vidět na říční rameno. Romantický výhled předurčil barevnost místnosti. Barva říční plochy a okolní zeleně se odráží ve výběru zelenkavých tapet, čalounění jídelních židlí i tmavšího zeleného potahu rohové pohovky. Kruhový, po obvodu podsvětlený výřez v podhledu nad jídelním stolem vychází z kulatých otvorů v dělicích fasádních panelech. Podsvětlení spolu s metalickou stěrkou aplikovanou na kruhové ploše vytváří působivý efekt a jemně, nenásilně propojuje interiér bytu s exteriérem domu. Kruhový prvek se opakuje i ve volbě kulatého jídelního stolu z masivního dubu, dvojice kávových dubových stolků, a vlastně i ve tvaru centrálních závěsných svítidel s měděným stínidlem.

Velká bílá kuchyňská linka s dubovou podlahou

Kuchyňskou sestavu se podařilo příjemně včlenit do obytného prostoru. Do modulu je zapuštěn elektrický krb. Zdroj: Tomáš Dittrich

Kuchyňskou sestavu se podařilo příjemně včlenit do obytného prostoru. Je tvořena dvěma částmi – vysoké dýhované moduly jsou vybaveny vestavnými spotřebiči a doplněné policovým regálem uzavírajícím jednu délku stěny, pracovní část z Technistonu v bílé barvě je směrem k obývacímu prostoru zakončená vysokým multifunkčním modulem. Velká pracovní plocha přerušená varnou deskou poskytuje dostatek místa k vaření i odkládání. Nadstandardní úložný prostor zajištuje blok závěsných skříněk a samozřejmě promyšleně členité dolní skříňky. V již zmíněném vysokém modulu je zapuštěn elektrický krb, který se stává dominantou prostoru.

Přečtěte si také:
Hrátky s textiliemi: Jak díky nim dodat interiéru vřelost, energii, nebo naopak klid

Ložnice je díky samostatné šatně osvobozena od obligátní vestavné šatní skříně. Jako úložný prostor zde slouží blok světle béžových závěsných skříněk na stěně nad postelí. LED páska na spodní straně skříněk supluje noční lampičky. Noční stolky nahrazují masivní dřevěné špalky. I v ložnici bylo místo na přírodní prvky a barvy reflektující okolí. Petrolejové čalounění dvoulůžka a šedohnědá tapeta se také drží přírodního trendu. Architektka nezapomněla ani na potřeby ženy. Naproti posteli je na míru vyrobený, na zdi upevněný zkosený toaletní stolek s velkoplošným lepeným zrcadlem.

Velká bílá kuchyňská linka s dubovou podlahou

Pracovní část kuchyně s varnou deskou a dostatečným množstvím je ukončena vysokým modulem, v němž je umístěn elektrický krb. Kombinace bílé s přírodním dřevem je sázkou na jistotu. Zdroj: Tomáš Dittrich

I dětský pokoj je malým královstvím. Vzhledem k nízkému věku dítěte je koncipován jako cirkusové šapitó, které nabízí zábavu, napětí a velkou radost. Cirkusovou náladu mu ale dodávají pouze hravé doplňky, které nahradí, až přijde čas, serióznější tematické prvky. Nyní je ale dokonalým světem nabízejícím dostatek možností pro hru a sportovní i pohybové vyžití.

„Zhruba v polovině místnosti je navržen dřevěný trám, na který je možné zavěsit houpačku, gymnastické kruhy, lano na šplhání či jiné hravé prvky. Na stěně jsou namontovány dětské žebřiny s klouzačkou. Blok šatních skříní s dvířky v kombinaci dvou materiálů přechází plynule do dvoupatrové postele s laťováním. Vše bylo vyrobeno na míru. Barevně je pokoj laděn do modrých a šedých tónů s neutrálním základem nábytku v bílé barvě a světlém dřevu,“ doplňuje architektka.

Vstupní hala s dubovou podlahou a bílou skříní

Vstupní hala je řešena velice prakticky, aby byl každodenní provoz plynulý. Opět se zde pracovalo s osvětlením podhledu, ale i otevřené police na boty. Vestavná šatní skříň je vyrobena na míru. Zdroj: Tomáš Dittrich

V bytě nechybí ani pracovna vybavená rohovým pracovním stolem a policovou, částečně uzavřenou sestavou vyrobenou na míru v kombinaci světlého dřeva a béžového laku. V případě potřeby je díky rozkládací pohovce pracovnu možné použít i jako pokoj pro hosty.

Dětský pokoj má být bezpečným útočištěm i místem, kde se může dítě realizovat a získávat potřebné dovednosti.

Dostatek úložného prostoru poskytuje i vstupní hala zařízená blokem šatních skříní s podsvětlenou otevřenou policí na obuv. Byt působí celkově velmi příjemným, laskavým dojmem. Dá se očekávat, že stejně pozitivně bude díky nadčasovému základu, volbě barevného a materiálového schématu i vysoké funkčnosti působit i za dalších deset let.

Přečtěte si také:
Moderní a svěží – rekonstrukce interiéru v domě z 90. let

Profil

NEMOVITOST

byt v novostavbě bytového domu

DISPOZICE

4 + kk

LOKALITA

Praha Libeň

AUTORKA INTERIÉRU

Ing. arch. Tereza Janků

Text: Martina Paulová

Foto: Tomáš Dittrich

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Design interiérů
Tagy: barvy v interiéru byty byty v Praze čtyřpokojové byty novostavby přírodní materiály úložní prostory vestavěný nábytek
Sdílejte článek

Diskuze