Proměněný k nepoznání! Z dvoupokojového bytu perfektní třípokojový

28. 07. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Větší koupelnu, dostatek odkládacích prostorů, klidnou pracovnu, velký jídelní stůl, „kočičí prostor“ pro tři kocoury, jednoduchý, ale útulný interiér... Bára a Martin toho chtěli od starého dvoupokojového bytu vskutku nemálo. Naštěstí jim bylo jasné, že těžké úkoly je třeba svěřit do rukou někomu, kdo věci rozumí, a tak se to, co nejdříve vypadalo nereálně, nakonec stalo skutečností.

Dvoupokojový byt ze sedmdesátých let minulého století měl své výhody – dům stál v krásné lokalitě, k bytu patřil i větší sklep a garáž, a ačkoliv ho postavili v období socialismu, jeho dispozice ani výměra nebyly vůbec špatné. Samozřejmě měl i své neduhy. Malinkou koupelnu se „socialistickými rozměry“ (její plocha byla jen 0,88 m2), nevyužitou chodbičku z předsíně do kuchyně a dvě trochu nešťastně řešené komory. Kromě slušné koupelny chyběla Báře a Martinovi i pracovna a též okna a podlahy přímo volaly po výměně. Prostě bylo jasné, že byt potřebuje pořádnou „generálku“.

Přečtěte si také:
Nadčasová rekonstrukce klasického panelákového čtyřpokojového bytu

Mladá dvojice v podstatě věděla, co potřebuje: „Chtěli jsme především nadčasový interiér s dostatkem úložných prostorů a respektem ke kočičím obyvatelům. Líbí se nám čisté linie, neutrální barvy a materiály jako sklo, beton a kov, popravdě nejsme právě typy, kterým jde kombinování věcí a barev, a nemáme ani dostatečnou představivost,“ přiznávají manželé. Bylo jim jasné, že správnou cestou pro ně bude spolupráce s profesionálem.

Původní stav panelákového bytu

Předtím. Zdroj: Martin Florian

Původní stav panelákového bytu

Kuchyň se přestěhovala do prostoru obývacího pokoje a na jejím místě je dnes Bářina a Martinova ložnice. Koupelna sice nezměnila pozici v rámci dispozice, ale radikálně se změnily její rozměry i vzhled. Prostě v tomto bytě je mezi „PŘED“ a „PO“ vskutku propastný rozdíl. Zdroj: Martin Florian

Oslovili tedy Hedviku Novotnou, jejíž interiéry se jim líbily, a čekali. Než se jejich projekt dostal u pracovně vytížené designérky na řadu, uběhlo deset měsíců. Bára a Martin tak měli dostatek času na to, aby si v hlavě uspořádali své požadavky. Byly především praktické:

„Určitě jsme potřebovali pracovní prostor, bez něhož se neobejdeme, a též dostatečně velký jídelní stůl, vzhledem k našim prostorovým možnostem rozkládací, ke kterému by se nás příležitostně, například na Vánoce, vešlo více. Chtěli jsme samozřejmě větší koupelnu, ta původní byla opravdu mini, ale tak, aby se zachovalo oddělené WC, nejlépe s dalším umyvadlem. Protože plánujeme alespoň dvě děti, potřebovali jsme i dětský pokoj a samozřejmě vhodný prostor pro naše tři kocoury, kteří jsou pro nás důležití. Kočky potřebují místo, které bude jejich, kde se mohou skrýt, lézt a škrábat…“

Chodba s geometrickým kobercem a kocourem

Byt splněných přání. K těm typickým patřila touha dvojice majitelů po dostatku odkládacích prostorů, a ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, po rekonstrukci je jich díky skříním využitým až po strop v bytě mnoho. „Chtěli jsme co nejvíce každodenních předmětů skrýt, ale tak, aby měl byt pro nás duši a nebyl úplně sterilní. To se splnilo přímo dokonale.“ Zdroj: Martin Florian

Prostě do dvoupokojového bytu toho potřebovala dvojice vtěsnat nemálo. Naštěstí tvořiví lidé, ke kterým designérka Hedvika Novotná nepochybně patří, mají rádi velké výzvy – podněcují jejich kreativitu. Pro Hedviku však byla důležitá především důvěra jejích klientů a dobrá komunikace s nimi.

Obývací místnost s částí pro mazlíčky

Při celkové rekonstrukci se z dvoupokojového bytu se samostatnou kuchyní stal byt třípokojový s otevřeným denním prostorem. Přestěhováním kuchyně do dostatečně velkého obývacího pokoje se uvolnila místnost pro novou manželskou ložnici, do obývacího pokoje se zároveň vešlo všechno, co bylo pro majitele důležité – velký gauč i kočičí prostor na škrábání, lezení a skrývání. Zdroj: Martin Florian

„S Bárou a Martinem jsme si sedli hned od začátku a práce na jejich projektu byla pro mne z lidského i profesionálního hlediska balzámem,“ říká. „Hned na začátku mi řekli všechny své představy, přitom mi však ponechali volnou ruku a důvěřovali mi. To je vždycky důležité, má-li rekonstrukce dobře dopadnout.“

Přáli jsme si především nadčasový interiér s dostatkem odkládacích prostorů a respektem ke třem kočičím obyvatelům. Měli jsme též několik technických požadavků, které Hedvika do návrhu vhodně zahrnula. Naše očekávání se plně naplnila.

Designérce se nakonec podařilo na dvaasedmdesáti metrech čtverečních realizovat všechna přání mladé dvojice. Navíc ačkoliv změny v dispozici byly nutné, do nosných konstrukcí se nezasahovalo, díky čemuž rekonstrukce nepodléhala stavebnímu jednání a vyhnuli se tak dlouhému schvalovacímu procesu.

Přečtěte si také:
Ideální pro plnohodnotné bydlení: Okouzlující čtyřpokojový byt v severském stylu

Přestěhováním kuchyně do dlouhého a dostatečně velkého obývacího pokoje se uvolnila jedna místnost na novou manželskou ložnici a vedle ní, v někdejší komoře, je dnes pracovna i praktická šatna.

Dva kocouři koukají

Velké stěhování. Jak vidíte na fotografiích majitelů, tři kocouři si bytu od začátku užívali. „Nový prostor přijali za svůj a už v první den se v něm cítili prostě doma. To mi udělalo velkou radost, protože klientům při rekonstrukci záleželo na tom, aby se nové bydlení líbilo i jejich kočkám,“ říká designérka. Zdroj: Martin Florian

Koupelna se rozrostla o prostor nesmyslné chodbičky, takže se tu našlo místo i na nábytkovou stěnu, v níž je důmyslně skryta pračka, myčka a kotel. Koupelnu zvětšila designérka i o část někdejší komory, která dnes slouží jako pohodlný sprchový kout.

Čím déle bydlíme v novém, tím více se nám doma líbí. V kuchyni je radost vařit, v pracovně je klid na soustředění, v ložnici je útulně u krbu, obývací pokoj je oázou odpočinku… Všechno je navrženo prakticky, tak aby se věci snadno používaly. Prostě je radost být doma.

Báře a Martinovi však udělaly radost nejen praktické věci, ale i nový vzhled bytu – na rozdíl od stavu před rekonstrukcí je sjednocený stylem zařízení a neutrální barevností, kterou designérka zvolila jako základ interiéru. Protože se dvojici líbily Hedvičiny předešlé realizace, které viděli, nebyl problém najít při zařizování společnou řeč. To byla výhoda pro obě strany. „I když jsme neměli žádnou konkrétní představu o materiálech nebo barvách, chtěli jsme jednoduchý moderní interiér s čistými liniemi a v decentních barvách. Je přesně takový, po jakém jsme toužili,“ těší se majitelé.

Utulná ložnice s krbem a kocourem na posteli

Barevný koncept sjednocuje všechny místnosti v bytě – na nábytku jsou všude použity jen tři barvy – antracitová, béžová a bílá. Ačkoliv zde nenajdete žádné dřevo ani dřevodekor (nábytek s texturou dřeva nemají Bára a Martin moc rádi), i tak působí byt útulným dojmem díky neutrálnímu základu a vhodně zvoleným doplňkům. Příjemnou atmosféru v ložnici dotváří i krb na biolíh, za kterým je na stěně velkoformátový keramický obklad. Zdroj: Martin Florian

Trik na zútulnění

Téměř žádná stěna v bytě není odhalená – na většině jsou tapety, které byt zónují a zútulňují.

Velká plochá čtvercová svítidla, která dominují celému bytu, se ovládají pomocí tabletu, mobilu, dálkového ovladače i vypínačů. Všechna se též dají regulovat – nastavit lze jak intenzitu, tak i teplotu světla.

Nejde jen o to, vybrat si ve studiu zařízení od jednoho výrobce tak, aby všechno spolu ladilo. Při spolupráci s dobrým designérem nebo architektem dostanete místo, kde se budete opravdu cítit jako doma, a ne sterilní prostor bez duše. Hedvika nám svými znalostmi ušetřila hodně času, starostí a ve výsledku i peněz.

Profil

Majitelé

Bára (27), Martin (34) a jejich tři kocouři Lexa, Gandalf a pan Dat. Bára je daňová konzultantka, Martin je specialista IT se zájmem o techniku a oba rádi cestují. Do budoucnosti plánují dvě nebo tři děti, ale dětský pokoj zatím nechtěli zařizovat.

Nemovitost

Původně dvoupokojový byt se samostatnou kuchyní a výměrou 72 m2 (včetně lodžie) v bytovém domě z roku 1977 v krásné lokalitě nad Prahou, jen pár kroků od lesa. K bytu patří i větší sklep a garáž, což je velkou výhodou.

Cena

Celá rekonstrukce stála přibližně 1 880 000 Kč.

Kosmetický stolek

Hranaté i oblé. Aby interiér s převahou čistých přímých linií nepůsobil příliš ostře, vyvážila je designérka zaoblenými tvary. Zdroj: Martin Florian

Časová osa

Březen 2017: Koupě bytu

Červen 2017: Oslovení designérky

Únor 2018: Začátek práce na projektu

Listopad 2018: Začátek stavebních prací

Duben 2019: Ukončení stavebních prací

Květen 2019: Montáž nábytku

1. července 2019: Stěhování

Jak dlouho trvá kompletní rekonstrukce? „Rekonstrukce podobného rozsahu se dá zvládnout i za dva tři měsíce, podmínkou je však jeden generální dodavatel a realizace na klíč. Jinak se mohou termíny posunout. V tomto případě trvala realizace celkově více než půl roku,“ prozrazuje autorka projektu.

Přečtěte si také:
Ideální pro plnohodnotné bydlení: Okouzlující čtyřpokojový byt v severském stylu

Autorka

Hedvika Novotná pracuje od roku 2012 pod vlastní značkou NOVOdesign. Ráda přednáší o designu a pro novou generaci interiérových designérů organizuje náročný individuální kurz. Věří, že kvalita bydlení výrazně působí na psychiku a celkovou životní pohodu, proto nechce vytvářet interiéry, ve kterých by se lidé cítili jako v neosobních „showroomech“. Preferuje jednoduchý a funkční styl, který jde ruku v ruce s ergonomií a estetikou. Klientům radí to, co už v roce 1890 říkal zakladatel hnutí Arts and Crafts William Morris: „Nemějte doma nic, co nepovažujete za užitečné, nebo vám to nepřipadá krásné.“ 

Text: Erika Kuhnová

Foto: Martin Florian

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Design interiérů
Tagy: byty panelákové byty rekonstrukce panelákového bytu třípokojové byty změna dispozice
Sdílejte článek

Diskuze