Zdroj: KIVA

Spojením dvou bytů vytvořili originální prostor s dokonale promyšlenou kuchyní a luxusní šatnou

19. 05. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Otevírání a spojování prostorů je dnes tématem rekonstrukcí číslo jedna. Při rekonstrukci v pražských Vinohradech však nešlo jen o spojování samostatných místností. Architekti z ateliéru SMLXL spojovali dvě bytové jednotky. Dispozice obou byla absolutně změněna, jediné, co z původních prvků zůstalo, jsou okna. Prostoru dominuje dřevo, šedá a černá barva a mnoho zajímavých detailů, které byt pro mladou rodinu dělají originálním.

Architektky Klára Valová a Eva Mohylová vycházely při výběru podlahy z původních parket, takže zvítězilo světlé dřevo. Parkety však mají větší rozměry než původní a atypické ukládání parket dává bytu zajímavou hloubku a harmonizující texturu. Dřevo je kromě chodby a koupelen po celé ploše bytu.

Přečtěte si také:
Příjemně působící luxus aneb bydlení pro náročné

Šedá betonová stěrka v nové roli

Zatímco betonová stěrka se obvykle pojí s moderními minimalistickými prostory a působí chladně, v tomto bytě má jinou funkci. Ve vstupní hale je ozvláštněna zlatou linkou, aby více korespondovala se starým pražským bytem. Stěrku zjemňuje dřevěná vestavěná skříň s atypicky profilovanými dveřmi. Díky této profilaci zanikají spáry mezi dveřmi a skříň tak působí jako obklad stěny.

Rekonstruovaný luxusný designový velký byt v pražských Vinohradech

Prostoru dominuje dřevo, šedá a černá barva a mnoho zajímavých detailů, které byt pro mladou rodinu dělají originálním. Zdroj: KIVA

Černá na stropě zútulnila halu

Zajímavě působí i černá výmalba na stropě. Proč se architektky rozhodly dát v hale na strop černou? „Chtěli jsme docílit zajímavějšího efektu při vstupu z haly do hlavního obytného prostoru, který se tak zdá mnohem větší a světlejší. Naopak hala se tím ještě více zútulnila,“ vysvětluje Klára Valová.

Rekonstruovaný luxusný designový velký byt v pražských Vinohradech

V hlavním obytném prostoru je strop bílý, ale nechybí tmavé akcenty v podobě svítidel, židlí a částí nábytku. Zdroj: KIVA

V hlavním obytném prostoru je strop bílý, ale nechybí tmavé akcenty v podobě svítidel, židlí a částí nábytku. Stěny i strop jsou pokryty jemnou stěrkou. I ta odkazuje na původ bytu, protože strukturou připomíná starou omítku. Speciálním detailem interiéru jsou fabiony, které tvoří nenápadné, a přitom působivé prvky na stěnách.

Přečtěte si také:
Neuvěřitelná proměna! Ze staré stáje nádherný dvoupodlažní byt

Dokonale promyšlená kuchyň s ukrytými pomocníky

Velkou část denní zóny zabírá kuchyň – pro klienta byla nejdůležitějším prvkem. Je plně vybavena všemi spotřebiči a dostatečně velkou pracovní plochou. Nerezová část kuchyně přechází na ostrůvku do hliníkové a kamenné části. Vysoké kuchyňské skříně jsou vloženy v nice a jejich dvířka působí jako obklad stěny, který navazuje na obklad ve vstupní hale.

Rekonstruovaný luxusný designový velký byt v pražských Vinohradech

Vysoké kuchyňské skříně jsou vloženy v nice a jejich dvířka působí jako obklad stěny, který navazuje na obklad ve vstupní hale. Zdroj: KIVA

Drobné spotřebiče jsou ukryty v další nice spolu s vlastní pracovní plochou. Tato nika se dá zavřít. Celá tato část kuchyně vytváří tmavě šedý box, ve kterém je potom umístěna i toaleta a dveře do šatny. Pýchou kuchyně je velký stůl z jednoho kusu dřeva pro deset lidí – je z dubu mořeného tmavší barvou. Atypická podnož je z hrubé oceli.

Rekonstruovaný luxusný designový velký byt v pražských Vinohradech

Parkety však mají větší rozměry než původní a atypické ukládání parket dává bytu zajímavou hloubku a harmonizující texturu. Zdroj: KIVA

Šatna jako v luxusní prodejně

Šatna je vybavena otevřeným úložným systémem, zrcadlovou komodou a dalšími zrcadlovými prvky (otočná kruhová zlatá zrcadla, velké ocelové zrcadlo). Ocelové zrcadlo je opřeno o stěnu, která je obložena ocelovými pláty, použitými i jako obklad za postelí. Z šatny a ložnice můžete přejít do koupelny oddělené sklem s fólií se stínovým efektem. Výsledkem je, že do koupelny není vidět, ale z druhé strany je opticky propojena s okolními místnostmi.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce bytu odstranila hluché prostory, které interiér dusily

Snížený strop kvůli technologiím a překladu

„Část stropu, která musela být kvůli technologiím a překladu dost snížena, jsme obložili keramickou dlažbou a navíc podtrhli LED pásy. Původně nechtěný blok se tak stal zajímavým prvkem koupelny. Atypické volně stojící dvojumyvadlo vyrobené z corianu je doplněno opět o zlatá kruhová zrcadla. V tmavé koupelně je bílý prvek, společně s volně stojící vanou, velkou dominantou.

Rekonstruovaný luxusný designový velký byt v pražských Vinohradech

Chodba. Zdroj: KIVA

Ta je umístěna uprostřed místnosti a od sprchového koutu oddělena šedým sklem nepravidelného tvaru. Všechny úložné prostory jsou skryty ve vestavěné skříni obložené keramickým obkladem. Stává se součástí stěny a nijak neruší,“ popisuje detaily řešení Klára Valová.

Přečtěte si také:
Dveře má jen koupelna. Moderní byt s otevřeným půdorysem, ve kterém zaujme i volně stojící vana

Nerez s růžovým nádechem v koupelně dětí

Druhá část bytu je určena dětem. Dětské pokoje působí více hravě, mají též vlastní koupelnu a mnoho úložných prostorů. Na rozdíl od koupelny rodičů je ta dětská laděna do světlých tónů a doplněna tapetou s motivem velryby. Architektky použily nerezové baterie se zvláštním růžovým nádechem v kombinaci s klasickým nerezem. Za povšimnutí stojí další esteticko-funkční prvek bytu – vnitřní okenice. Slouží jako plnohodnotné zastínění, ale též jako jemná dekorace.

Rekonstruovaný luxusný designový velký byt v pražských Vinohradech

Pracovna. Zdroj: KIVA

Vinohradský byt

architektonický ateliér: SMLXL

autoři: Ing. arch. Klára Valová, Ing. arch. Eva Mohylová

lokalita: Praha-Vinohrady, ČR

plocha: 222 m2

realizace: 2022

Sabína Zavarská

Foto: KIVA

Kategorie: Design interiérů
Tagy: byty v Praze černá designový nábytek dřevěné podlahy industriální styl premena bytu rekonstrukce bydlení satna šedá vinohradský byt
Sdílejte článek

Diskuze