V bytě impozantních rozměrů nešetřili a využili jeho prostory naplno

Reklama

V tomto londýnském bytě žijí manželé, kteří rádi pozvou na párty mnoho přátel. Designér Daniel Hopwood měl proto nelehký úkol: nafouknout byt o další prostor a vtisknout mu eleganci. Inspirací mu byla fotografie manhattanského apartmánu amerického návrháře Halstona ze 70. let minulého století.

Pár, který byl zvyklý obývat rozlehlý dům na venkově s jeho pěti sty čtverečními metry, měl jasnou představu, co by měl jejich nový domov nabídnout. Relativně malý přízemní byt chtěli rozšířit tak, aby mohli čas od času uspořádat večeři a párty pro více lidí. Měl být ale také nadčasovým, reprezentativním prostorem, do něhož by zapadl retro nábytek, který si postupně nastřádali. Rozpočet na rekonstrukci měl designér Daniel Hopwood poměrně velký – v přepočtu přibližně 4,5 mil. korun. Po měsíci příprav a konzultací s investory tak mohla začít přestavba, která si vyžádala další čtyři měsíce.

Výška místnosti si rozhodně žádala patro, byť bylo vykoupeno sníženým stropem. FOTO: MATT CHUNG

Výška místnosti si rozhodně žádala patro, byť bylo vykoupeno sníženým stropem. FOTO: MATT CHUNG

Otevřená galerie slouží jako studovna a pracovna. Myšlenky a nápady se v prostoru bez překážek jen hrnou. FOTO: MATT CHUNG

Otevřená galerie slouží jako studovna a pracovna. Myšlenky a nápady se v prostoru bez překážek jen hrnou. FOTO: MATT CHUNG

Z kuchyně čítárna

Noblesní apartmán se nachází na prestižní adrese v centru Londýna nedaleko Regent‘s Parku, v přízemí historického domu z 19. století s tradiční fasádou z režných červených cihel. Jeho velkorysý prostor se stropem vysokým necelých pět metrů odpovídá svou velikostí loftu. Je členěn do tří místností: centrální místnosti s kuchyní otevřené do patra, přízemní čítárny a ložnice s toaletou a studovnou ve vestavěném patře.

Aby prostor pro návštěvy byl co největší, přesunul architekt kuchyň z původní místnosti hned u vstupu do velké centrální haly. Vytvořil místo ní místnost, která slouží jako čítárna i komornější místnost pro přijímání návštěv nebo jakási chill-out zóna. Tomu účelu přizpůsobil i design a barevnost – teplý hnědý tón čalouněných křesel doplňují uhlově šedé stěny. Útulnost prostoru podtrhuje i teplý tón stropu a prostorná, dobře zásobená knihovna.

Prostor bývalé kuchyně slouží nyní jako čítárna. Uhlově šedá barva na stěnách a efektní nasvícení vytvářejí klidnou, tlumenou atmosféru. FOTO: MATT CHUNG

Prostor bývalé kuchyně slouží nyní jako čítárna. Uhlově šedá barva na stěnách a efektní nasvícení vytvářejí klidnou, tlumenou atmosféru. FOTO: MATT CHUNG

Minimalistický loft

Zcela odlišnou atmosféru poskytuje druhý pokoj v přízemí − centrální hala s kuchyní, odkud vede do patra jednoduché ocelové schodiště, které nahradilo původní točité. Tato místnost je vzdušná a bohatě prosvětlená velkými okny. Vzdušnost podporuje i minimalistická barevnost. Bílá barva na stěnách i bílý nábytek kontrastují pouze s dubovou podlahou z širokých prken a dalšími dřevěnými prvky, včetně vertikální skulptury z dubového dřeva, která vnáší do prostoru stabilitu. Prostoru dominuje oválný stůl z roku 1961 od americké designérky Florence Knoll a nad ním visící na zakázku vyrobený šestiramenný lustr připomínající hmyz, jehož dnes již ikonickou tříramennou verzi navrhl v roce 1958 francouzský designér Serge Mouille. Pod okny a podél stěny nechal designér vyrobit lavici s úložným prostorem. Praktickou, ale s nenápadným designem, který dá vyniknout ostatním kouskům.

Otevřená galerie slouží jako studovna a pracovna. Myšlenky a nápady se v prostoru bez překážek jen hrnou. FOTO: MATT CHUNG

Otevřená galerie slouží jako studovna a pracovna. Myšlenky a nápady se v prostoru bez překážek jen hrnou. FOTO: MATT CHUNG

Podobně nerušivá je také kuchyň – s dvířky z bílého melaminu, hliníkovými roletami, které ukrývají všechny spotřebiče, a pracovní plochou z corianu. Je navíc zastrčená pod mezaninem a uceluje tak plynule dvojitý objem haly.

Nové patro

Vzhledem k velké výšce stropu bylo nasnadě tohoto prostoru využít. Bylo tak vytvořeno další podlaží, byť se sníženým stropem. Otevřená galerie slouží jako studovna a pracovna, z ní pak vedou dveře do šatny, ložnice a odtud pak do koupelny. Ložnice, jejíž nábytek byl vyroben na míru, barevně koresponduje s čítárnou. Světlo jí dodává velkoformátové okno s matnou úpravou, které tak propouští dovnitř sluneční paprsky, ale už ne pohledy kolemjdoucích.

Ložnice barevně a materiálově koresponduje s čítárnou – čelo postele nechali očalounit stejně jako křesla o patro níže. FOTO: MATT CHUNG

Ložnice barevně a materiálově koresponduje s čítárnou – čelo postele nechali očalounit stejně jako křesla o patro níže. FOTO: MATT CHUNG

V koupelně tikají hodiny netradičně přímo na stěně sprchového koutu. Tady už avizovaných pět minut ve sprše nepřetáhnete. FOTO: MATT CHUNG

V koupelně tikají hodiny netradičně přímo na stěně sprchového koutu. Tady už avizovaných pět minut ve sprše nepřetáhnete. FOTO: MATT CHUNG

Život je párty. Alespoň pro majitele tohoto bytu. Díky postranní lavici pro vás vždy budou mít místo k sezení. A když už je omrzíte, utečou před vámi do soukromí druhého patra. FOTO: MATT CHUNG

Život je párty. Alespoň pro majitele tohoto bytu. Díky postranní lavici pro vás vždy budou mít místo k sezení. A když už je omrzíte, utečou před vámi do soukromí druhého patra. FOTO: MATT CHUNG

Díky promyšlenému designu vznikl praktický prostorný apartmán, který bude vyhovovat jak při častých párty, tak při odpočinku v soukromí. Každá z designových ikon či grafik na stěnách má své místo, které dává její jedinečnosti vyniknout. Designér se nesnažil vnést do interiéru luxus množstvím materiálů, barev a lesku a expresivními tvary, tím spíše však v minimalistickém interiéru vynikla noblesa.

FOTO: MATT CHUNG

FOTO: MATT CHUNG

Designér Daniel Hopwood měl nelehký úkol: nafouknout byt v centru Londýna a vtisknout mu atmosféru manhattanského apartmánu ze 70. let minulého století.

TEXT: KATEŘINA KOTALOVÁ
FOTO: MATT CHUNG
ZDROJ: časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat