Ve dvoupodlažním bytě se střídají materiály i styly, navzdory tomu je vše v estetické rovnováze

11. 06. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Byt měl vícero výhod už od začátku – orientace na všechny čtyři světové strany, dvě podlaží, která se dala jednoduše funkčně odčlenit, terasy orientované k lesu. Nejzajímavější je však žonglování s materiály a prvky různých stylů.

Ralu Dofin a Radu Dofin, rumunští interiéroví designéři, kteří pracují pod názvem Dofinteriors, před nedávnem ukončili interesantní projekt. Nazvali ho „Estetická rovnováha“, a když si prohlédnete fotografie, hned zjistíte proč. 

Přečtěte si také:
Typický cihlový byt prošel rekonstrukcí a dnes září čistotou a jednoduchostí

Mikrocement kontra dubové dřevo

Přízemí bytu tvoří denní část, jejímž základem je hlavní obytná zóna, v poschodí se nacházejí ložnice. Přechod mezi přízemím a horním podlažím pocítíte přímo bytostně, protože si navzájem kontrastují. Noční část sestává ze tří ložnic, „hobby místnosti“ a dvou koupelen. Architekti jako podlahový materiál horního podlaží vybrali přírodní dubové dřevo, kvůli jeho kráse a harmonickému vyzařování.

Obývací pokoj útulný

Srdcem bytu je otevřený obývací prostor uspořádaný kolem modulární pohovky s dvojnásobnou hloubkou. Zdroj: Dofinteriors

Jako podlahu do obývacího prostoru, složeného z obývacího pokoje, kuchyně s jídelním koutem a koupelny, použili mikrocement. Tento materiál je všestranný, praktický a díky speciální textuře vytváří jednotné pozadí se stěnami. Soulad zvýrazňuje siluety nábytku.

Přečtěte si také:
Přizpůsobivý byt pro tři: Podívejte se, jak se umí měnit!

Prvky minimalismu zahřívá přírodní dřevo a terakota

Minimalismus naznačují bílé stěny a pocit tepla dává přírodní dřevo a terakotová barva vložená do aranžmá. Surové přírodní dřevo najdete i v zařízení – čelo postele v hlavní ložnici je vyrobeno z regenerovaného dřeva ze stromů liči z Bali, lavice za pohovkou je vyrobena z dubového dřeva, dřevo najdete i v dekoracích. 

Mimochodem zmíněnou lavici na požádání vytvořil rumunský umělec ručně. Tyto přírodní kousky vnášejí do bytu jedinečnost a specifickou eleganci. Zároveň upozorňují na touhu autorů vložit do konceptu moudrost přirozené jednoduchosti japonské estetiky wabi sabi.

Dizajnový stolek obraz

Díky průhledným kontrastům mezi texturami, světelným zvýrazněním a paletě, v níž dominují neutrální barvy, vznikl interiér, který určitě osloví mnohé.  Zdroj: Dofinteriors

Svítidla z rýžového papíru, ruční práce

Srdcem bytu je otevřený obývací prostor uspořádaný kolem modulární pohovky s dvojnásobnou hloubkou. Je místem odpočinku mezi různými tvary, texturami a barvami. Působivá jsou i svítidla ručně vyrobená z rýžového papíru na způsob tradiční japonské lucerny. Díky prosklení, které vede na terasu, je celý prostor zalit světlem. Jako estetický důraz působí záclony a závěsy. Jsou v každém pokoji otočeném k lesu a vytvářejí jakýsi rám přírodního obrazu.

Kuchyň s jídelnou a přechod do obývacího pokoje

I když je kuchyň v přímém spojení s obývacím pokojem, v případě potřeby se dá oddělit skleněnými dveřmi s kovovým rámem. Také tato místnost má vlastní terasu s výhledem na dubový les. Zdroj: Dofinteriors

Keramické dlaždice připomínají různé kameny

I když je kuchyň v přímém spojení s obývacím pokojem, v případě potřeby se dá oddělit skleněnými dveřmi s kovovým rámem. Také tato místnost má vlastní terasu s výhledem na dubový les. Kombinování různých textur a materiálů neminulo ani koupelny. Kompozičně žonglují s materiály, jako jsou keramické dlaždice v neutrálních tónech, které napodobují různé druhy přírodních kamenů, se dřevem, zrcadly. To všechno je zvýrazněno osvětlením.

Ložnice přírodní útulná závěsy

Ložnice. Zdroj: Dofinteriors

Výsledkem je pečlivě promyšlený a ​​funkční design řešený esteticky, minimalisticky a elegantně. Díky průhledným kontrastům mezi texturami, světelným zvýrazněním a paletě, v níž dominují neutrální barvy, vznikl interiér, který určitě osloví mnohé. 

Přečtěte si také:
Karlínský byt zaujme na první pohled útulnou jinakostí

„Estetická rovnováha“ 

architektonický ateliér: Dofinteriors

autoři: Ralu Dofin, Radu Dofin

lokalita: Bukurešť, Rumunsko

projekt: 2020

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Dofinteriors 

Kategorie: Design interiérů
Tagy: barvy v interiéru elegantní nábytek minimalistický styl pletené doplňky přírodní materiály terakota zavesy
Sdílejte článek

Diskuze