Zdroj: iStock

Víte, jak ošetřovat dřevěné vařečky? Vyhněte se těm nejfatálnějším chybám!

15. 01. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

V rámci návratu k přírodním materiálům a hesla o udržitelnosti se stále více obracíme na dřevěné pomocníky i v kuchyni. Desky na krájení, servírovací misky, ale i vařečky ze dřeva používali už naši prarodiče a věděli proč. Dřevo je přirozeně antibakteriální, avšak musíte vědět, jak ho používat a chránit.

Vyvařování dřevěných pomůcek je absolutní hloupost

Velký „poprask“ vyvolala informace ze sociálních médií, která doporučuje vyvařování dřevěných nástrojů jako způsob jejich dezinfekce. Jsou v tom dvě absurdity (ne-li víc) najednou, které dopadají i na dřevěné vařečky.

Přečtěte si také:
Dřevěný nábytek si zaslouží péči: S tímto návodem bude zase jako nový

Vyvařování dřevěných vařeček, lžic či obraceček sice na jedné straně skutečně zlikviduje patogeny, na straně druhé zničí i všechny benefity, které dřevo při používání v kuchyni přináší.

Dřevěné vařečky

Zdroj: iStock

Nejen tedy, že vyvařování dřevěných pomůcek je zbytečné, protože dřevo je přirozeně antibakteriální, ale zároveň tyto výrobky nenávratně poškodí. Upřímně, dřevěné vařečky byste neměli ani na krátkou dobu nechávat ponořené ve vařícím se jídle.

Co dělá se dřevem var a namáčení?

Když dřevěnou vařečku, lžíci či obracečku vystavíte i jen na pár desítek sekund vroucí tekutině, zbavíte je přírodních olejů. V souvislosti s tím vaše oblíbené náčiní absorbuje vodu, což vede k obávanému smršťování materiálu a následnému praskání po vysušení.

Dřevěné vařečka na hrnci

Zdroj: iStock

Téhož výsledku se dočkáte, když dřevěné nástroje myjete v myčce nádobí, kde navíc na přírodní materiál působí i agresivní chemikálie z čisticích přípravků a intenzivní sušení.

Přečtěte si také:
Jak se starat o orchideje, aby kvetly mnoho let? Tipy k péči i k výběru

Jak čistit dřevěné vařečky

Místo vyvařování ve vařící vodě nebo čištění v myčce nádobí zvolte krátké opláchnutí horkou vodou s běžným saponátem na nádobí. Vyhýbejte se též delšímu namáčení, dřevěné vařečky nenechávejte ani ve studených či chladnoucích polévkách nebo nápojích.

Kuchyně s dřevěnými pomůckami

Zdroj: iStock

Jednoduše je umyjte, opláchněte a nechejte přirozeně vysušit. Když si všimnete, že jemně praskají nebo jsou až příliš suché, ošetřete je potravinářským minerálním olejem a nechejte působit přes noc. Ráno jednoduše setřete přebytečný olej do papírové utěrky a vařečky můžete použít.

Ošetření minerálním olejem

Minerální potravinářský olej je výborným pomocníkem nejen na řešení už popraskaných suchých dřevěných povrchů, ale funguje též jako účinná prevence.

Dřevěné pomůcky v kuchyni

Zdroj: iStock

Kromě pracovních nástrojů můžete takovýmto potravinářským olejem ošetřit dřevěnou pracovní desku, pult, polici či dekorace ze dřeva – prakticky všechno dřevěné, co doma máte – a zahojit nejrůznější škrábance i stopy po řezání nožem.

„Food contact oil“

Pozor, minerální olej na ošetření dřeva není běžný olej prodávaný v potravinách, se kterým vaříme. Je to speciální olej na ošetřování dřevěných povrchů, který je bezpečný při kontaktu s potravinami, proto často nese označení „food contact oil“.

Přečtěte si také:
Váháte s přebarvením starého nábytku? Argumenty, proč se do toho pustit

Zakládá se na přírodních ingrediencích, vsákne hluboko do dřeva, čímž ho vyživí a podpoří jeho přirozenou antibakteriální funkci. Povrch se tak stane vodoodpudivým, celistvým a bezpečným.

Fotogalerie

Text: Sabína Zavarská
Foto: iStock
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Kuchyně
Tagy: dřevo vařečky vareni
Sdílejte článek

Diskuze