Rozhovor s Milošem Staňkem: Učí vařit ty nejlepší a miluje krupičnou kaši
Miloš Staněk je jedním z dvojice majitelů sítě prodejen Potten & Pannen – Staněk, které prodávají opravdové klenoty do kuchyně a pro stolování. Bývalý restauratér, kuchař a v současnosti spolumajitel prémiové školy vaření Gourmet Academy, kde učí vařit nebo péct největší špičky českého gastro světa, nebo skvělé asijské restaurace na Újezdě. Navštívili jsme ho v jeho venkovském sídle v jičínském okrese, které původně sloužilo jako škola. Místo má neskutečného genia loci, Miloš je navíc opravdu skvělý hostitel a výborně vaří. To by asi na úvod stačilo, tak tedy vítejte u něj!
Kde momentálně bydlíte a s kým?
Bydlím jak v Praze, tak tady na Hradíšťku.
Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Jen někdy.
Jak byste popsal své bydlení v jedné krátké větě?
Krásná uklidňující energie.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?
To platí v každém případě.
Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?
Že je prostorná a můžou se zde natáčet nebo fotit různé kuchařské show. Teď vážně, mám rád velké prostory a kuchyň má být velká, protože je to srdce domu či bytu, kde se schází celá rodina a přátelé. Nejde ani o to, co se vaří, ale o to, jak se v kuchyni cítíte.

Ani nevím, jak se tento recept jmenuje. Vypadá to jako smažený řízek, ale není to smažený řízek. Zdroj: Dereck Hard
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.
Sporák, kuchařský nůž a dobrá pánev!
Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?
Nejsem vegetarián, tak je to maso, máslo, rajčata, zelenina obecně a čerstvé bylinky.
Co jste naposledy uvařil?
Mám rád různé druhy vývarů a obecně polévky, takže polévku.
Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?
Nevím, jestli jsem dobrý kuchař, ale když vařím, tak podle fantazie a na co mám zrovna chuť. Nijak necílím, abych udělal dojem, ale většinou to prý chutná.

I Valerie, majitelka firmy Mauviel, mi vyčítá vzhled mého nádobí. ☺ Já si ale myslím, že měděné nádobí má mít svoji patinu, pokud jej nemáte na ozdobu. Zdroj: Dereck Hard
Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?
Je toho víc, ani ne podle jídla, ale podle nálady – Iggy Pop, Bon Jovi, Robbie Williams…
Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Asijská.
Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?
Miluji krupičnou kaši, ale to asi každý zná. Jediné, co je asi odlišné, je to, že do mléka mimo krupice a másla (ještě za studena) dám cukr a dost soli. Ta sůl krásně podpoří sladkost kaše. A když je kaše hotová, tak si ji znovu ocukruji, přidám máslo a skořici. A recept bych dal na jídlo, které jsem vařil a jsou z něho fotky do tohoto dílu.

Je to jemně v polonézce obalená na tenko naklepaná hovězí roštěná, pomazaná třeným česnekem se solí, nové brambory, máslo a pažitka. Jednoduché venkovské jídlo! Zdroj: Dereck Hard
Krásný lehce prorostlý roštěnec naporcujete na plátky asi tak centimetr a půl široké a rozklepete na cca půl centimetru tlustý plátek. Pak je potřete třeným česnekem se solí, můžete namlít trošku víc nahrubo pepř a obalíte v rozšlehaném vajíčku. Poté obalíte ve velmi jemně proseté strouhance. Zkuste vzít co nejjemnější cedník! Je to důležité. A usmažíte na lehce rozpáleném oleji dozlatova. Jako přílohu k tomu mám rád vařené brambory s různými bylinkami. Dle vaší fantazie. Brambory pak krásně voní.
Servírovat můžete s pažitkou nebo petrželkou a máslem. Já nedávám citron, protože ten změní chuť masa, ale je to individuální. Každopádně se snažte roštěnou osmažit co nejrychleji, aby maso zůstalo šťavnaté. Je to jednoduché rychlé jídlo a nedá se vůbec srovnat s klasickým smaženým vepřovým a už vůbec ne kuřecím řízkem. Vlastně ani nevím, jak se jmenuje, ale vím že jsem jej poprvé ochutnal asi před 30 lety v rakouských Alpách.
Preferujete sladké, nebo slané?
Obojí.
Hranolky, nebo salát?
Salát.
Kávu, nebo čaj?
Čaj.
Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:
Rory McIlroy.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
To bylo dřív, teď už mám raději klidnější a komornější pohodičku u stolu.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Ani ne, pořád to měním podle toho, co se podává. Můj jídelní servis je mix různých materiálů – porcelán, kamenina i keramika. Co mám moc rád, tak to je hezké sklo na stole.
K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?
Asi by bylo nasnadě, když mám rád hezké sklo na stole, že to bude víno, ale není. I když jsem původem z Jižní Moravy, přednost dávám nealku, a když už alkohol, tak gin tonik.
Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevil?
To je těžká otázka, je toho hodně, ale poslední dobou jsem si zamiloval Fresh & Save vakuovací dózy od firmy Zwilling. Konečně mám pořádek v lednici a nevyhazuji zbytky.
Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Už to nemám kam dávat a přitom mi toho pořád chybí hodně. Například pekáč s poklicí na kuře, musím vyměnit stávající Miele troubu, myčku i sporák za SMEG a nový pákový kávovar. Vynikající káva po dobrém jídle nesmí chybět.
FOTOGALERIE
- Nynější kuchyně se nachází v místě, kde měl dříve pan školník byt.
- Ani nevím, jak se tento recept jmenuje. Vypadá to jako smažený řízek, ale není to smažený řízek.
- I Valerie, majitelka firmy Mauviel, mi vyčítá vzhled mého nádobí. ☺ Já si ale myslím, že měděné nádobí má mít svoji patinu, pokud jej nemáte na ozdobu.
- Je to jemně v polonézce obalená na tenko naklepaná hovězí roštěná, pomazaná třeným česnekem se solí, nové brambory, máslo a pažitka. Jednoduché venkovské jídlo!
- Strouhanku je nutné vždy přesít přes jemné síto. Říká se ji polonézka.
- Tato chňapka je symbol naší společné aktivityspolupráce s firmou Aramark na projektu Bezpečně v kuchyni. Zaměřujeme se na prevenci proti popáleninám v kuchyni. Výtěžek jde na Kliniku popáleninové medicíny FNKV v Praze.
- Nový přírůstek, nádherná lednice SMEG.
- Napravo od této chodby je kuchyň.
- Miloš Staněk si obývací pokoj bez šachů neumí představit.
- Bar u krbu.
- Knihovna s bustou Jana Ámose Komenského. V bývalé škole nesmí chybět duch školy.
- Na kachlácích odpočívají nádherné kousky nejen na pečení domácího chleba, ale i na vaření skvělých jídel.
- Ideální pomocníci do kuchyně. Vždy připraveni v pozoru.
Odpovědná redaktorka: Lucia Blažiová
Foto: Dereck Hard, www. dereckhard.com
Zdroj: časopis HOME