Zdroj: Dereck Hard

Rozhovor s Milošem Staňkem: Učí vařit ty nejlepší a miluje krupičnou kaši

13. 08. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Miloš Staněk je jedním z dvojice majitelů sítě prodejen Potten & Pannen – Staněk, které prodávají opravdové klenoty do kuchyně a pro stolování. Bývalý restauratér, kuchař a v současnosti spolumajitel prémiové školy vaření Gourmet Academy, kde učí vařit nebo péct největší špičky českého gastro světa, nebo skvělé asijské restaurace na Újezdě. Navštívili jsme ho v jeho venkovském sídle v jičínském okrese, které původně sloužilo jako škola. Místo má neskutečného genia loci, Miloš je navíc opravdu skvělý hostitel a výborně vaří. To by asi na úvod stačilo, tak tedy vítejte u něj!

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Bydlím jak v Praze, tak tady na Hradíšťku.

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?

Jen někdy.

Jak byste popsal své bydlení v jedné krátké větě?

Krásná uklidňující energie.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?

To platí v každém případě.

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?

Že je prostorná a můžou se zde natáčet nebo fotit různé kuchařské show. Teď vážně, mám rád velké prostory a kuchyň má být velká, protože je to srdce domu či bytu, kde se schází celá rodina a přátelé. Nejde ani o to, co se vaří, ale o to, jak se v kuchyni cítíte.

Ani nevím, jak se tento recept jmenuje. Vypadá to jako smažený řízek, ale není to smažený řízek.

Ani nevím, jak se tento recept jmenuje. Vypadá to jako smažený řízek, ale není to smažený řízek. Zdroj: Dereck Hard

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.

Sporák, kuchařský nůž a dobrá pánev!

Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?

Nejsem vegetarián, tak je to maso, máslo, rajčata, zelenina obecně a čerstvé bylinky.

Co jste naposledy uvařil?

Mám rád různé druhy vývarů a obecně polévky, takže polévku.

Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Nevím, jestli jsem dobrý kuchař, ale když vařím, tak podle fantazie a na co mám zrovna chuť. Nijak necílím, abych udělal dojem, ale většinou to prý chutná.

I Valerie, majitelka firmy Mauviel, mi vyčítá vzhled mého nádobí. ☺ Já si ale myslím, že měděné nádobí má mít svoji patinu, pokud jej nemáte na ozdobu.

I Valerie, majitelka firmy Mauviel, mi vyčítá vzhled mého nádobí. ☺ Já si ale myslím, že měděné nádobí má mít svoji patinu, pokud jej nemáte na ozdobu. Zdroj: Dereck Hard

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?

Je toho víc, ani ne podle jídla, ale podle nálady – Iggy Pop, Bon Jovi, Robbie Williams…

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?

Asijská.

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?

Miluji krupičnou kaši, ale to asi každý zná. Jediné, co je asi odlišné, je to, že do mléka mimo krupice a másla (ještě za studena) dám cukr a dost soli. Ta sůl krásně podpoří sladkost kaše. A když je kaše hotová, tak si ji znovu ocukruji, přidám máslo a skořici. A recept bych dal na jídlo, které jsem vařil a jsou z něho fotky do tohoto dílu.

Je to jemně v polonézce obalená na tenko naklepaná hovězí roštěná, pomazaná třeným česnekem se solí, nové brambory, máslo a pažitka. Jednoduché venkovské jídlo!

Je to jemně v polonézce obalená na tenko naklepaná hovězí roštěná, pomazaná třeným česnekem se solí, nové brambory, máslo a pažitka. Jednoduché venkovské jídlo! Zdroj: Dereck Hard

Krásný lehce prorostlý roštěnec naporcujete na plátky asi tak centimetr a půl široké a rozklepete na cca půl centimetru tlustý plátek. Pak je potřete třeným česnekem se solí, můžete namlít trošku víc nahrubo pepř a obalíte v rozšlehaném vajíčku. Poté obalíte ve velmi jemně proseté strouhance. Zkuste vzít co nejjemnější cedník! Je to důležité. A usmažíte na lehce rozpáleném oleji dozlatova. Jako přílohu k tomu mám rád vařené brambory s různými bylinkami. Dle vaší fantazie. Brambory pak krásně voní.

Servírovat můžete s pažitkou nebo petrželkou a máslem. Já nedávám citron, protože ten změní chuť masa, ale je to individuální. Každopádně se snažte roštěnou osmažit co nejrychleji, aby maso zůstalo šťavnaté. Je to jednoduché rychlé jídlo a nedá se vůbec srovnat s klasickým smaženým vepřovým a už vůbec ne kuřecím řízkem. Vlastně ani nevím, jak se jmenuje, ale vím že jsem jej poprvé ochutnal asi před 30 lety v rakouských Alpách.

Preferujete sladké, nebo slané?

Obojí.

Hranolky, nebo salát?

Salát.

Kávu, nebo čaj?

Čaj.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Rory McIlroy.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

To bylo dřív, teď už mám raději klidnější a komornější pohodičku u stolu.

Strouhanku je nutné vždy přesít přes jemné síto. Říká se ji polonézka.

Strouhanku je nutné vždy přesít přes jemné síto. Říká se ji polonézka. Zdroj: Dereck Hard

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?

Ani ne, pořád to měním podle toho, co se podává. Můj jídelní servis je mix různých materiálů – porcelán, kamenina i keramika. Co mám moc rád, tak to je hezké sklo na stole.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?

Asi by bylo nasnadě, když mám rád hezké sklo na stole, že to bude víno, ale není. I když jsem původem z Jižní Moravy, přednost dávám nealku, a když už alkohol, tak gin tonik.

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevil?

To je těžká otázka, je toho hodně, ale poslední dobou jsem si zamiloval Fresh & Save vakuovací dózy od firmy Zwilling. Konečně mám pořádek v lednici a nevyhazuji zbytky.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Už to nemám kam dávat a přitom mi toho pořád chybí hodně. Například pekáč s poklicí na kuře, musím vyměnit stávající Miele troubu, myčku i sporák za SMEG a nový pákový kávovar. Vynikající káva po dobrém jídle nesmí chybět.

FOTOGALERIE

Odpovědná redaktorka: Lucia Blažiová
Foto: Dereck Hard, www. dereckhard.com
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Kuchyně
Tagy: kuchyň rozhovor vareni
Sdílejte článek

Diskuze