Uspořádaní kuchyně musí mít svou logiku

26. 05. 2014
Diskuze (1)
Sdílet

Uspořádání kuchyně musí mít svou logiku – chladnička by měla být co nejblíže ke dveřím a mezi varným centrem a dřezem by mělo zůstat minimálně 30 cm volné plochy. Varná deska má být od konců a rohů pracovní […]

Uspořádání kuchyně musí mít svou logiku – chladnička by měla být co nejblíže ke dveřím a mezi varným centrem a dřezem by mělo zůstat minimálně 30 cm volné plochy. Varná deska má být od konců a rohů pracovní desky vzdálena alespoň 20 cm a plynová varianta by neměla být umístěna pod oknem, aby průvan nesfoukl oheň. Varné centrum raději neumisťujte vedle dveří ani na frekventovaném místě.

High-end vychytávky

Spotřebiče s nízkou spotřebou či úsporné vodovodní baterie se staly pevnou součástí našich domovů, výrobci však rok od roku přicházejí s novými funkcemi a možnostmi využití. Průtok vody za minutu či její teplotu si pohodlně nastavíte několika kliknutími a robustní komínový odsavač par nahradíte výsuvným, zabudovaným v pracovní nebo přímo ve varné desce. Výrobci stále častěji rozšiřují sortiment i o produkty dosud používané dříve jen v profesionální gastronomii.

I v útrobách kuchyňského nábytku by to mělo dýchat precizními řešeními. Časy, kdy celý systém vnitřního uspořádání kuchyně tvořil jeden osamocený plastový příborník, jsou už dnes passé.

Prakticky řešená kuchyň by měla sestávat z pětice zón: zóny zásob, uskladnění, mytí, přípravy a vaření. Nejdelší plocha by měla patřit zóně přípravy, alespoň 90 cm. (foto: Decodom)

Prakticky řešená kuchyň by měla sestávat z pětice zón: zóny zásob, uskladnění, mytí, přípravy a vaření. Nejdelší plocha by měla patřit zóně přípravy, alespoň 90 cm. (foto: Decodom)

S ostrovem. Pokud vám to prostor umožňuje, využijte v kuchyni pracovní nebo varný ostrov. Musí být pohodlně přístupný ze všech stran – můžete ho doplnit o pult na sezení. (foto: Merito)

S ostrovem. Pokud vám to prostor umožňuje, využijte v kuchyni pracovní nebo varný ostrov. Musí být pohodlně přístupný ze všech stran – můžete ho doplnit o pult na sezení. (foto: Merito)

Pohodlný přístup k troubě na pečení budete mít tehdy, umístíte-li ji ve výšce vašeho pasu.

00_IKEA_PE345296
Dřez osazený pod oknem se postará o hezký výhled při mytí nádobí. Pozor však na výběr baterie, aby nebránila v otevírání okna.

7 ověřených rad

1 Orientace
Jelikož při vaření vzniká teplo, kuchyň je nejvhodnější situovat na severní, případně severovýchodní či východní stranu, aby slunce ještě neznásobovalo teplotu v místnosti.

2 Poloha
Přístup do kuchyně by měl být samostatný. Ideální je, pokud se nachází v blízkosti vchodu do domu či bytu, abyste s plnými nákupními taškami nemuseli procházet celý byt.

3 Dispozice
V praxi existuje šest základních řešení kuchyně – přímé (lineární), paralelní (dvoustranné), rohové do tvaru písmene L nebo U, s varným nebo pracovním ostrovem a poloostrovní. Přímé řešení s linkou umístěnou podél jedné stěny se hodí do malých domácností, ve větších oceníte sestavu s ostrovem.

Indukční trouba. Díky ní můžete ušetřit až polovinu času, navíc vaše kuře bude napovrch krásně křupavé a uvnitř šťavnaté. Indukční pečení kombinuje gril a spodní ohřev teplem z indukce. (foto: Whirlpool)

Indukční trouba. Díky ní můžete ušetřit až polovinu času, navíc vaše kuře bude napovrch krásně křupavé a uvnitř šťavnaté. Indukční pečení kombinuje gril a spodní ohřev teplem z indukce. (foto: Whirlpool)

4 Pracovní trojúhelník
Tvoří ho varné centrum, dřez a chladnička, ideálně vzdálené na dva až tři kroky (90 cm). Obvod pomyslného trojúhelníku by neměl přesáhnout 6 m.

5 Maximální využití
Nejen v kuchyních kategorie XS či S se vyplatí využít vertikální rozměr – skříňky mohou sahat až po strop, sokl zase můžete využít na uskladnění plechů.

6 Optické kouzlení
Malou kuchyň opticky nafouknete světlými barvami a skleněnou plochou. Čím více drobných předmětů necháte na očích, tím menší se bude zdát.

7 Stolování
V kuchyni by nemělo chybět místo alespoň na konzumaci snídaně. Zvolit můžete jednoduchý pult, který poslouží i jako další pracovní plocha, případně vyklápěcí či skládací stůl.

Na míru. Dobře navržená kuchyň by měla plně zohledňovat vaše individuální potřeby. Důležité je přizpůsobit výšku pracovní plochy tak, abyste si zachovali správné držení těla. (foto: Indeco)

Na míru. Dobře navržená kuchyň by měla plně zohledňovat vaše individuální potřeby. Důležité je přizpůsobit výšku pracovní plochy tak, abyste si zachovali správné držení těla. (foto: Indeco)

Kulinářská laboratoř. Variabilním systémem CombiSet od společnosti Miele nepohrdne ani profesionál. Vestavné indukční, elektrické či plynové varné desky můžete sofistikovaně doplnit zabudovaným indukčním wokem, grilem, fritézou, či dokonce kuchyňskou váhou. Vše je dostupné ve třech rozměrech (288 mm, 380 mm, 576 mm). (foto: Miele)

Kulinářská laboratoř. Variabilním systémem CombiSet od společnosti Miele nepohrdne ani profesionál. Vestavné indukční, elektrické či plynové varné desky můžete sofistikovaně doplnit zabudovaným indukčním wokem, grilem, fritézou, či dokonce kuchyňskou váhou. Vše je dostupné ve třech rozměrech (288 mm, 380 mm, 576 mm). (foto: Miele)

Minimální hloubka pracovní plochy je 60 cm. V případě pracovního ostrova je to 60 až 120 cm.

Jako sci-fi − tak působí Dornbracht eUnit Kitchen. Tok vody, její dávkování a nastavení teploty jsou totiž řízeny elektronicky. Ovládací prvky se mohou integrovat i přímo do dřezu, s kuchyňskou armaturou pak vytvářejí homogenní jednotku. (foto: Dornbracht)

Jako sci-fi − tak působí Dornbracht eUnit Kitchen. Tok vody, její dávkování a nastavení teploty jsou totiž řízeny elektronicky. Ovládací prvky se mohou integrovat i přímo do dřezu, s kuchyňskou armaturou pak vytvářejí homogenní jednotku. (foto: Dornbracht) 

Revoluční odsávání. Zatímco pára stoupá rychlostí 1 m/s nahoru, ventilační jednotka na varné desce Bora ji odsává směrem dolů − čtyřikrát rychleji a extrémně tiše (54 dB). Tento způsob účinně zabraňuje nežádoucímu pronikání pachů do prostoru. (foto: Bora)

Revoluční odsávání. Zatímco pára stoupá rychlostí 1 m/s nahoru, ventilační jednotka na varné desce Bora ji odsává směrem dolů − čtyřikrát rychleji a extrémně tiše (54 dB). Tento způsob účinně zabraňuje nežádoucímu pronikání pachů do prostoru. (foto: Bora)

Pod povrchem

Kam se zbytky? Sedmilitrová nerezová nádoba na odkládání odpadu Blanco-Solon se dá zabudovat přímo do pracovní desky. Zbytky potravin (slupky, odřezky, jádřince…) můžete po skončení vaření vysypat například do kompostu. (foto: Ancor)

Kam se zbytky? Sedmilitrová nerezová nádoba na odkládání odpadu Blanco-Solon se dá zabudovat přímo do pracovní desky. Zbytky potravin (slupky, odřezky, jádřince…) můžete po skončení vaření vysypat například do kompostu. (foto: Ancor)

Separování v praxi. Třídění odpadu v domácnosti je dnes už samozřejmostí. A to i díky praktickým systémovým řešením, která se dají zabudovat do spodních skříněk. Vrchní kryt nádob zabraňuje šíření nepříjemného zápachu. (foto: Ancor)

Separování v praxi. Třídění odpadu v domácnosti je dnes už samozřejmostí. A to i díky praktickým systémovým řešením, která se dají zabudovat do spodních skříněk. Vrchní kryt nádob zabraňuje šíření nepříjemného zápachu. (foto: Ancor)

Pořádek a přehled. Díky promyšlenému vnitřnímu vybavení má každé kuchyňské náčiní své místo. Plnovýsuv zabezpečí, že vždy najdete, co hledáte. Předem si ujasněte, které spotřebiče a doplňky zůstanou na kuchyňské lince. (foto: Blum)

Pořádek a přehled. Díky promyšlenému vnitřnímu vybavení má každé kuchyňské náčiní své místo. Plnovýsuv zabezpečí, že vždy najdete, co hledáte. Předem si ujasněte, které spotřebiče a doplňky zůstanou na kuchyňské lince. (foto: Blum)

Jak na roh? Efektivní využití skříněk v tomto prostoru bylo dlouho oříškem. Naštěstí dnes už existují důmyslná řešení. Oblibě se těší hlavně karusel − systém otočných polic na uskladnění hrnců, nebo rohová zásuvka na příbory. (foto: IKEA)

Jak na roh? Efektivní využití skříněk v tomto prostoru bylo dlouho oříškem. Naštěstí dnes už existují důmyslná řešení. Oblibě se těší hlavně karusel − systém otočných polic na uskladnění hrnců, nebo rohová zásuvka na příbory. (foto: IKEA)

PŘIPRAVILA NATÁLIA ŽÁKOVÁ a DOMINIKA ZÁVESKÁ
FOTO ARCHIV FIREM
ZDROJ časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Kategorie: Kuchyně
Tagy: černá kuchyně dispozice Jídelní stůl Jídelní stůl masiv kuchyň kuchyně do U kuchyně s ostrůvkem obklady do kuchyně rohové kuchyně sektorové kuchyně trendy v bydlení
Sdílejte článek

Diskuze

  • Naprosto se vším souhlasím. Sestra měla nesmyslně uspořádanou kuchyni a po měsíci ji museli celou předělat, protože jí to proste nesedělo. O pracovním trojúhelníku jsem poprvé slyšela při navrhování kuchyně v Oresi. Je pravda, že jsem nad tím asi nikdy nepřemýšlela, ale fakt mě nenapadlo, že navrhování kuchyně má tolik zákonitostí. Nechala jsem si ve všem poradit a jsem ráda, protože mám aspoň doma nejen hezkou ale i praktickou kuchyni.

    Anna K.