Tři účinné způsoby, jak vyčistit sporák a troubu. Který funguje nejlépe?
Čištění sporáku a vnitřku trouby je pro mnohé z nás tou nejobávanější ze všech domácích prací. Ačkoliv to odkládáme, není možné před tímto problémem stále zavírat oči. Často se nám do čištění trouby nechce právě proto, protože neznáme rychlý a efektivní způsob, jak ji vyčistit. Vyzkoušeli jsme za vás tři způsoby čištění. Jaké a který z nich funguje nejlépe?
Soda bikarbona + ocet
Odhadovaná doba aktivního čištění: 1,5 hodiny
Soda bikarbona a ocet jsou pravděpodobně nejbezpečnější produkty, které můžete použít na čištění trouby. Soda bikarbona je známá tím, že rozpouští špínu, mastnotu a jiné lepkavé zbytky po vaření a pečení, zároveň čistí mírně abrazivně bez zanechání škrábanců. Kyselost octa z něj dělá dobrý čisticí prostředek, který pomáhá i proti opětovnému usazování mastnoty.
Vyrobte si pastu z půl hrnku sody bikarbony a několika lžic vody a naneste ji na nejšpinavější části trouby či sporáku. Pastu nechejte působit přes noc. Ráno uvidíte, že zhnědla nasáklou mastnotou. Potom tato místa postříkejte octem. Soda bikarbona reaguje na kyselost octu a začne pěnit.
Tato kombinace sice funguje skvěle, ale vyžaduje mnoho času a často i úporné drhnutí. V každém případě tato metoda výborně funguje tehdy, když jste troubu čistili jen nedávno – pro její pravidelnou údržbu a prevenci před tvorbou usazenin. Určitě je to dobrá volba i tehdy, když jste odpůrci chemikálií nebo máte malé děti.
Intenzivní sprej na čištění trouby
Odhadovaná doba aktivního čištění: 20 minut
V případě, že si chcete ušetřit čas a námahu a nevadí vám chemikálie, pusťte ventilaci, otevřete okna, vezměte si rukavice a nastříkejte pěnový čistič trub na znečištěné zóny. Držte se přesně návodu, jednotlivé spreje se mohou mírně odlišovat použitím i bezpečnostními opatřeními, která jsou vyžadována.
Obvykle je třeba nechat pěnu působit po nějakou dobu. Potom si u kvalitních čisticích prostředků všimněte, že špína se prakticky sama „odlepuje“ od sporáku. Na závěr budete muset použít papírové utěrky a vlhčené hadříky na vyčištění sporáku od usazenin, ale i od chemikálií. Určitě nechcete, aby se vám dostaly do pečeného jídla.
Máme-li zhodnotit použití této metody, je rychlá a nemusíte se při ní moc trápit. Na druhé straně jsou to dost silné chemikálie, takže pokud máte malé děti nebo prostě dáváte přednost přírodním produktům, zvolte jinou možnost.
Pemza
Odhadovaná doba aktivního čištění: 45 minut
Pemza, porézní lávový kámen, se tradičně používá na osobní hygienu. Tušili jste však to, že se dá použít i na čištění v interiéru? Nejdůležitější je, že pemza by měla být při čištění vždy navlhčená. Vezměte si misku s vodou a kámen při čištění trouby do ní pravidelně namáčejte.
Potřete jím nepoddajné mastné a připálené zbytky, vždy průběžně odstraňte drobky z očištěných míst mokrým hadříkem a pokračujte, dokud nebudou všechny nečistoty pryč. Nakonec celou troubu důkladně utřete.
Jak hodnotíme tuto metodu? Tato metoda byla ze tří vyzkoušených nejjednodušší, nejpřímější a nejefektivnější, navíc bez chemie a výparů. Protože pemza je drsná, doporučujeme použít rukavice.
A ještě jedno velké plus: nemusíte troubu donekonečna umývat, abyste odstranili zbytky přípravku či nečistot. Určitě se vyplatí vyzkoušet!
Sabína Zavarská
Foto: istock.com