Bílý dům pro pětičlennou rodinu plný světla a zeleně

24. 02. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

V rakouském pohraničí se ke slovu dostávají i slovenští architekti. TOITO architekti řešili návrh domu ve vinařské obci Gols, která se nachází nedaleko oblíbeného Neusiedlerského jezera.

Obec Gols je na rozdíl od většiny našich vinařských lokalit známá nejen vínem, ale i kvalitní architekturou. K ní se přidala i bílá novostavba, která působí z ulice přísně, avšak směrem k pozemku se otevírá a člení na několik celků.

Přečtěte si také:
Rodina si na dně lomu zrekonstruovala vlaštovčí hnízdo

Výrazová čistota a materiálová strohost je už typickým rukopisem bratislavského ateliéru TOITO architekti. Pro pětičlennou rodinu, která v domě bydlí, byla důležitá orientace vůči slunci a možnost naplno využít pozemek tak, aby poskytoval soukromí.

Novostavba domu - pohled z ulice

Novostavba působí z ulice přísně, avšak směrem k pozemku se otevírá a člení na několik celků. Zdroj: Katarína Príkopská

Dva dvory a soukromí díky zelené bariéře

Kompaktní uliční fasáda, která evokuje jednoduchou kostku s přísnými geometrickými liniemi, dodržuje formující se uliční čáru. V této oblasti obce je zatím jen volnější zástavba. Vzhled z ulice doplňuje dřevěný plot a optická bariéra vzrostlé zeleně. Díky ní vznikl soukromý venkovní prostor, a to hned na dvou místech – před domem i za ním.

Terasa s grilem a posezením

Na střední hlavní hmotu stavby, která jediná je dvoupodlažní, navazuje venkovní obytný prostor – terasa s grilem a posezením. Zdroj: Katarína Príkopská

Na fotografiích ze zahrady si můžete všimnout členitosti stavby, která vytváří několik funkčních zón v interiéru a v exteriéru. Na střední hlavní hmotu stavby, která jediná je dvoupodlažní, navazuje venkovní obytný prostor – terasa s grilem a posezením. Tvoří přechod mezi interiérem a zahradou.

Denní zóna domu

Denní zóna, která sestává z velké místnosti s funkcemi kuchyně, jídelny i obývacího pokoje, je otevíratelná na dvě strany. Zdroj: Katarína Príkopská

Horizontální i vertikální členění

Na hlavní hmotu domu navazují dvě jednopodlažní – z každé strany jedna. Směrem ze zahrady vlevo je vlastně pokračování denní zóny, nad kterou je terasa přístupná z prvního poschodí.

Vstupní atrium s verandou a zahradou

Vstupní atrium s verandou a zahradou Zdroj: Katarína Príkopská

Vpravo od centrální zóny se nachází přístřešek pro parkování auta, technická místnost, komora a zahradní sklad. Zahradní sklad je vysunut směrem do zahrady, a tak je díky němu terasa chráněna zdmi ze dvou stran. V poschodí se nacházejí dětské pokoje, hlavní ložnice s šatnou, hygienické zázemí a prádelna.

Přečtěte si také:
Ojedinělý rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi

Skrz obytnou zónu vidíte

Přízemí stavby člení pozemek na tři části – vstupní atrium s verandou a zahradou (tudy se vchází do domu), která „chytá“ západní slunce, interiérovou pobytovou část otevřenou na obě strany a zadní část. Tu tvoří relaxační zahrada s vycházejícím sluncem. Předzahrádka se stala součástí ulice, plot stojí až za ní.

Chodba domu

Interiér je plný přirozeného světla. Zdroj: Katarína Príkopská

Denní zóna, která sestává z velké místnosti s funkcemi kuchyně, jídelny i obývacího pokoje, je otevíratelná na dvě strany: do předního dvora se vzrostlými stromy a verandou a z druhé strany na terasu a směrem do zahrady. Z atria můžete skrz obývací místnost vidět na terasu a naopak. Díky tomuto řešení je interiér plný přirozeného světla ze dvou stran.

Přečtěte si také:
Novostavba rodinného domu inspirovaná středomořskými stavbami

Dům G

architektonický ateliér: TOITO architekti

autoři: Ing. arch. Ivan Príkopský, Ing. arch. Katarína Príkopská, Ing. arch. Tomáš Szőke

spolupráce: Ing. Andrea Prievalská (zahradní architektura)

lokalita: Gols, Burgenland, Rakousko

užitná plocha: 200 m²

projekt: 2017

realizace: 2017 až 2019

Sabína Zavarská

Foto: Katarína Príkopská

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: atrium novostavby prosklené plochy rodinne domy zahrady
Sdílejte článek

Diskuze