Ojedinělý rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi

Vilu Atrio charakterizuje obdélníkový půdorys, fascinující kombinace dřeva s přírodním kamenem a otevření do zahrady. Mohli byste říci, že podobných staveb je mnoho, ale mýlili byste se.
Reklama
Foto: Paťo Safko

Foto: Paťo Safko

Reklama

Její specialitou je prosklené vnitřní atrium, které vnáší zeleň přímo doprostřed domu – do obývacího pokoje, kuchyně. Ačkoli není velké, jeho efekt je působivý – ve dne i v noci, kdy je podsvícené.

Výhled do Rakouska

Není to však jediná specialita vily na bratislavském Machnáči. Je jedinečná i svou polohou a orientací, díky kterým poskytuje optimální využití světla nejen na prosvětlení interiéru, ale i na jeho vyhřátí. Přesah střechy nad masivním prosklením směrem do zahrady chrání vnitřní prostory před prudkým přímým sluncem.

Foto: Paťo Safko

Foto: Paťo Safko

Pozemek se nachází na západním svahu bývalých vinic a přes Dunaj můžete dohlédnout až do Rakouska. Přirozeným stínem na slunném pozemku je lípa, pod kterou domácí velmi rádi sedávají.

Opěrnou zeď zdobí růže

Interiér domu pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi je řešen instinktivně – i když jste tu ještě nikdy nebyli, věděli byste, co kde najdete. Logické uspořádání je založeno na pravoúhlém rastru s modulem 1,2 m. Zarovnán pozemek z jedné strany zpevňuje 38 m dlouhá a 4,5 metrů vysoká opěrná zeď, která je po celé délce osazena popínavými růžemi. Kromě opěrné funkce má za úkol tlumit hluk doléhající ze vzdálené dálnice.

Foto: Paťo Safko

Foto: Paťo Safko

Interiér? Nadčasový, střízlivý, stylový

V jednoduchém interiéru dominuje světlé dřevo, bílé stěny a výrazné prosklené části. Výrazným – nejen estetickým, ale i praktickým prvkem obývacího pokoje – je závěsný krb. Na tuto denní část navazuje venkovní terasa. Zatímco na jedné straně domu se nacházejí dětské pokoje s vlastním hygienickým zázemím, na opačném je ložnice rodičů, ke které patří šatna a také koupelna. Koupelny jsou řešeny v čistém střízlivém stylu. Celý interiér je navržen tak, aby nepodléhal krátkodobým módním vlnám.

Foto: Paťo Safko

Foto: Paťo Safko

Interaktivní prostor bez garáže

Celá stavba je řešena jako bezbariérová: na základové desce stojí tvarově čistý železobetonový skelet. Jelikož dům nemá sklep, nahrazuje jej samostatný prostor v zemi určený na odkládání nářadí. Při pohledu z ulice se zdá, že masivní kamenné obvodové zdi domu levitují nad terénem.

Foto: Paťo Safko

Foto: Paťo Safko

Zajímavostí je, že během projektových příprav nebyla součástí návrhu garáž, majitel ji považoval za zbytečnou investici, která by byla na úkor rozlehlého interiéru. Své bydlení si totiž představoval jako interaktivní prostor, nabízející neustálý přehled o tom, co se děje ve všech částech domu, a zároveň by využíval všechny benefity polohy pozemku. Jeho představu nad samotné očekávání naplnilo celoprosklené atrium a celoprosklené stěna s výhledem na bazén a zahradu. Množství slunečních dní v roce chtěl majitel využít pobytem na terase a v zahradě. Exteriér i s bazénem dlouhým 12,5 m a širokým 3,20 m byl klíčovou součástí stavby,“ konkretizuje zajímavosti projektu sám architekt.

Foto: Paťo Safko

Foto: Paťo Safko

Ze zahrady lesopark

Pozitivní je i reakce majitelů: dílo architekta Sebastiana Nagyho předčilo jejich očekávání. Nakonec autor projektu přiznává, že šel za hranice nutnosti a přistupoval k práci jako by vytvářel bydlení pro sebe. Pozitivní je, že majitel chce z prostoru zahrady vytvořit postupně malý lesopark, vysadit různé druhy stromů. Dokonce při osazování dbal i na jejich nesystematickou přirozenou výsadbu. Všechny stromy byly vybírány vysloveně z domácího prostředí, kosodřevinu, vřesy i limbu dovezli z Tater.

Foto: Paťo Safko

Foto: Paťo Safko

RD Atrio ve zkratce:

architektonický ateliér: sebastian nagy architects, s.r.o.

autor: Sebastian Nagy

lokalita: Machnáč, Bratislava

plocha pozemku: 1 500 m2

užitková plocha: 290 m2

realizace: 2010 až 2013

Sabína Zavarská
Foto: Paťo Safko

Reklama
Reklama

Komentovat