Dům v Lanškrouně pomalu srůstá se zahradou a mění se v krásnou obytnou krajinu

25. 12. 2021
Diskuze (1)
Sdílet

Ve vilové čtvrti v českém městě Lanškrouně kdysi stál řadový dvoupodlažní dům. Dnes ho tam už nenajdete, protože místo něj zde stojí originální atriová jednopodlažní stavba. Novostavba vznikla v ateliéru Martin Neruda Architektura a poznáte ji hned podle průsvitných hmot garáže a zahradního skladu. Fungují též jako ochrana soukromí, protože oddělují dům od ulice.

Primárním přáním investora bylo bydlet v intenzivním kontaktu se zahradou. Podařilo se to díky šikovnému členění prostorů a tvaru dispozice. Půdorys má tvar písmene L s mírně zkoseným kratším ramenem dále od ulice. Obytné místnosti i venkovní prostory kopírují terén mírně svažitého pozemku orientovaného na jih.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce bytu ve stylu venkovského domku

Chráněný před ruchem ulice

Rodinný dům je od ulice oddělen nevšedním, ale jednoznačně funkčním způsobem – na jedné straně od vstupu na pozemek najdete zahradní sklad, na straně druhé garáž. Oba tyto objekty jsou polykarbonátové. Vstup mezi nimi přikrývají betonové přesahy střechy, pod kterými se dostanete do atria.

Polykarbonátový vchod do domu

Stavbu poznáte podle průsvitných hmot garáže a zahradního skladu. Fungují též jako ochrana soukromí, protože oddělují dům od ulice. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Život plyne mezi atriem a zahradou

Život v domě se odehrává okolo atria a zahrady, ze kterých se vstupuje do vnitřních prostorů. Mezi atriem a jižní zahradou je hlavní obytný prostor – srdce domu. Spojuje kuchyň, jídelnu i obývací pokoj. Tato denní zóna se dá otevřít do obou stran, tak vznikne zastřešené venkovní prostředí mezi atriem a zahradou. Na konci kratšího ramene je venkovní prostor určený ke stolování.

Vnitřní atrium svahovitého pozemku s malou zahradou

Obytné místnosti i venkovní prostory kopírují terén mírně svažitého pozemku orientovaného na jih. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Pokoj za pokojem kaskádovitě klesají

Protože pozemek se mírně svažuje od ulice směrem k zahradě, architekt Martin Neruda posadil jednotlivé místnosti domu terasovitě tak, aby terén kopírovaly. Celý dům a jeho konstrukce kaskádovitě klesá.

Přečtěte si také:
„Lockdown“ změnil pohled na architekturu bydlení: Byt musí být připravený na nečekané situace

Tak je podlaha ložnice výše než podlaha vedlejšího pokoje, nejníže je položena společenská zóna. Další specialitu stavby popisuje sám autor projektu: „Zalamované železobetonové stropní desky mají velkorysé přesahy, které chrání před sluncem i deštěm a zároveň vytvářejí příjemná místa na pomezí domu a zahrady.“

Denní zóna s krbem gaučem a otevřením do obou stran

Denní zóna se dá otevřít do obou stran, tak vznikne zastřešené venkovní prostředí mezi atriem a zahradou. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Přírodní materiály, tlumené barvy

Z materiálů i u této realizace zvítězily přírodní materiály a tlumené barvy v kontrastu s materiály v syrové podobě. V interiéru se podařilo vyvážit betonové stropy, překlady a parapety jasanovým příčkami, dubovou podlahou či sametově růžovou litou podlahou a jemně zelenými závěsy. Navzdory betonu je tak v interiéru příjemně a útulně.

Jednoduchá přírodní prostorná kuchyň s jídelnou

Na konci kratšího ramene je venkovní prostor určený ke stolování. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Cihly z původního domu dostaly druhý život

Z původního zbouraného domu zůstaly cihly, které připomínají minulost pozemku. Obarvené vápnem zapadly do celkového designového schématu interiéru. Estetickou i praktickou funkci plní béžové dřevěné rámy oken.

Přečtěte si také:
Nízkoenergetická dřevostavba, v níž se majitelé cítí jako na dovolené

Nezanedbatelné jsou též ocelové sloupy. Předpokládá se, že dům se věkem bude stále více přizpůsobovat pozemku a lokalitě. „Stěny zarostou zelení, ocelové sloupy zreziví, na betonových plochách se objeví patina a za polykarbonátem budou viditelné siluety uskladněných věcí. Atriový dům sroste se zahradou a promění se v malou obytnou krajinu,“ zdůrazňuje poselství projektu Martin Neruda.

Kaskádovitá chodba s vestavěnou skříní

Celý dům a jeho konstrukce kaskádovitě klesá. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Dům v Lanškrouně

architektonický ateliér: Martin Neruda Architektura

autor: Martin Neruda

spolupráce: Petr Hanzal, Vít Formánek

statika: Tomáš Novotný

zahrada: Jan Kocourek

lokalita: Lanškroun, ČR

plocha: 200 m2

projekt: 2016

realizace: 2021

použité materiály: beton, ocel, cihly, polykarbonát, dřevo

Sabína Zavarská

Foto: Alex Shoots Buildings

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: atrium interiérové řešení jednopodlažní domy novostavby pastelové barvy přírodní materiály rodinne domy svahovitý pozemek
Sdílejte článek

Diskuze

  • Tak to jsem se po dlouhé době zase dobře zasmál ! V takovým hnusu bych nevydržel ani den. Vždyť ta prý „vila“ vypadá jako autobusová zastávka na pokračování! Hotová katastrofa. A tohle někdo vyzdvihuje jako nádherné bydlení! Kde je střecha s komíny? Kde je půda? Kde je kamenný sokl ? Kde je sklep? Chodba jak myší díra či chodba na patologii k pitevně. Jesrli chcete vidět opravdové vily, tak se podívejte na prvorepublikové vily v Brně v Jiráskově čtvrti. To snad. Ale tohle? To je snad vtip!

    Ivo Beránek