Chtěli zachovat všechny stromy na pozemku, a tak dům postavili na konzolách

10. 01. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Vstupními požadavky na realizaci netypického domu v přírodním prostředí Kyjeva byla touha investorů po velkém obytném prostoru, ve kterém by si mohli vychutnat krásy okolní přírody – bez toho, že by do ní jakkoliv rušivě zasáhli.

Architekti z ateliéru TWO+ ve snaze minimalizovat negativní vlivy stavby na prostředí dům umístili konzolovitě nad terén. Díky tomu se podařilo zachovat všechny existující stromy.

Dům na úbočí

Zdroj: Elena Kulačenko

Samotný dům je postaven na dlouhém ocelovém rámu, který stojí na sloupech s dvanáctimetrovými rozestupy. Horní část domu je plochá, a i když to není z běžných úhlů pohledu vidět, ve střední části střechy je ohyb, který přechází do šikminy tvořící prosklení střešního okna.

Přečtěte si také:
Místo bourání postavili v zahradě nový dům a původní ponechali jako součást ulice

Jižní stěna budovy je orientována do borového lesa a je charakteristická panoramatickým zasklením. Díky zasklení mají majitelé malebný výhled na celé údolí řeky ze všech místností v domě. Podél tohoto zasklení se táhne balkón, který se napojuje na hlavní terasu na konci domu. Na balkón se dá vyjít z pokojů díky posuvným hliníkovým systémům.

Komplikovaný přístup, hustá vegetace, strmý svah

Protože stavba vyrostla na strmém svahu a v okolí je hustá vegetace, přístup auty byl velmi komplikovaný. I proto se zemní práce prováděly převážně ručně. Ani konstrukce se nepodařilo přivézt na místo stavby – bylo třeba sehnat autojeřáb s dostatečnou délkou výložníku, který by dosáhl k požadovanému bodu. Navzdory všem komplikacím se po roku prací mohli investoři nastěhovat.

Dům na úbočí

Zdroj: Elena Kulačenko

Termální dřevo, hliník, žula

Na fasádě domu architekti zužitkovali praktické kompozitní panely z termálního dřeva a hliníku. Opěrné zdi jsou postaveny z tradičního sutinového zdiva z místního kamene. Dlažbu na pokrytí příjezdové cesty tvoří staré žulové dlažební kostky, část je zhotovena z broušeného betonu. Na malém kousku před terasou je vysázen trávník s okrasnými trávami. Hlavní část pozemku však zůstala nezměněna – je zachována v původní podobě. Díky tomu se architektům podařilo vizuálně smazat hranici mezi stavebním pozemkem a přilehlým lesem.

Dům na úbočí

Zdroj: Elena Kulačenko

Útulný interiér ve znamení dřeva, kovu a skla

V interiéru se kromě spojeného prostoru kuchyně, obývacího pokoje a jídelny nachází hlavní ložnice s vlastní velkou koupelnou, spíž, šatna a dětský pokoj, také s koupelnou. Součástí terasy je venkovní kuchyňka s barovým pultem a velký prostor ke stolování i posezení. Uvnitř dominuje kombinace dřeva, kovu, skla a texturovaných textilií. Z barev převládají hnědá, černá, šedá. Parkovací plocha je na nižší úrovni, kousek od stavby se nachází i malý domek pro hosty.

Přečtěte si také:
Nádherné bydlení na samotě s dostatkem prostoru pro děti i přátele
Dům na úbočí

Zdroj: Elena Kulačenko

Dům na úbočí

architektonický ateliér: TWO+

hlavní architekti: Meddi Umarov, Boris Kolomoets

architekt: Alena Storoženko

lokalita: Kyjev, Ukrajina

plocha: 250 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Elena Kulačenko

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: atypické domy moderni architektura rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze