Nádherné bydlení na samotě s dostatkem prostoru pro děti i přátele

31. 12. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Domy, které vzniknou spojením několika různých hmot, jsou nejen zajímavé, ale poskytují mnoho výhod. Vytvářejí členitý obytný prostor, různá interiérová i exteriérová zákoutí a vždy se najde místo chráněné před sluncem i větrem, což oceníte hlavně v horkém létě. Zajímavý dům z nepravidelných celků vznikl na norském ostrově Tromøy s borovými lesy, skalnatými plážemi a divokými břehy.

Projekt, který navrhli architekti z ateliéru Section Plan Elevation
Extrusion Diagram Architects (SPEED Architects), sestává z malého domu a přístavby. Pozemek se nachází u pláže a v přírodní rezervaci na místě,
kam se investorka chodí každou neděli po celý rok koupat spolu s kamarádkami.

Víkendový dům s přístavbou v přírodní rezervaci

Protože je velká část pozemku tvořena holými skalami, dům umístili dozadu a velikostí i tvarem přizpůsobili pozemku tak, aby nebyly nutné zbytečné výkopy. Zdroj: Simen Øvergaard

Protože je velká část pozemku tvořena holými skalami, dům umístili dozadu a velikostí i tvarem přizpůsobili pozemku tak, aby nebyly nutné zbytečné výkopy. Obývací pokoj se otevírá směrem do krajiny, dokonce je
z něj možné vykročit přímo na skalnaté pole s vřesy.

Přečtěte si také:
Útěk před stresem a rutinou velkoměsta? Chata na kopci nad řekou

Množství zákoutí chrání před větrem

Stavba je sice orientována směrem k moři, ale zároveň chrání před silným větrem. Celkově je dlouhá dvacet šest metrů a na každé straně má
několik zákoutí. Díky nim se vždy najde venku slunný chráněný prostor. Jednopodlažní dům má všechny pokoje na stejné úrovni.

Jednoduchá kuchyň a jídelna v dřevěném domě

V teplých letních dnech se dům otevírá do okolí – z každé ložnice, obývacího pokoje, jídelny a kuchyně se dá vyjít přímo do působivého exteriéru. Zdroj: Simen Øvergaard

V interiéru jsou tři ložnice, dvě koupelny, šatna, prádelna a otevřený prostor s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. V přístavbě se nachází malý obývací pokoj, kuchyň a koupelna, jakož i patrová postel. Vedle venkovní sprchy vejdete do sauny se samostatným vchodem. V teplých letních dnech se dům otevírá do okolí – z každé ložnice, obývacího pokoje, jídelny a kuchyně se dá vyjít přímo do působivého exteriéru.

Přečtěte si také:
Nezávislé mobilní bydlení je nyní ještě komfortnější! Malý domek překvapí i spalovacím záchodem

Hlavní prostor se otevírá na obě strany

Stavba je navržena tak, aby vyhovovala životnímu stylu klienta – bydlení
na samotě, ale s prostorem pro děti, vnoučata a přátele. Jídelna je proto nejdůležitějším prostorem s širokými skleněnými dveřmi a otvory do exteriéru na obě strany. Při zvláštních příležitostech se dá dlouhý stůl roztáhnout a přesunout z kuchyně do obývacího pokoje, nebo ven – na jednu či druhou stranu.

Obývací část domu s prosklením v přírodní rezervaci

Obývací pokoj se otevírá směrem do krajiny, dokonce je z něj možné vykročit přímo na skalnaté pole s vřesy. Zdroj: Simen Øvergaard

Napjatý rozpočet vyžadoval inovativní nápady

„Projekt měl napjatý rozpočet, vyžadoval si inovativní nápady a přesnost. Tu na milimetr zabezpečuje CLT konstrukce. Dřevěné stěny jsme ponechali odhalené a neošetřené, což dává domu určitou syrovost, přičemž ho stále udržuje „rafinovaný“ a teplý. Díky tomu se do centra pozornosti dostává samotný nábytek, umělecká díla a předměty klienta.

Přečtěte si také:
Ekologická chata s moderními technologiemi. Co všechno na ní zvládl majitel sám?

V kontrastu k tomu jsou vnitřní posuvné dveře nastříkány výraznými barvami v místní autodílně v odstínech broskvové, citronové a tyrkysové. Venku jsme levné průmyslové materiály použili novými způsoby – pergoly a přístřešky pro auta nebo desky ze skleněných vláken určené do stájí, které filtrují sluneční světlo. Plot podél terasy tvoří gabiony vyplněné kameny z ostrova – ty se obvykle používají jako protihlukové stěny podél dálnic,“ vysvětlují specifika realizace její architekti.

Dřevěný dům s venkovní sprchou

Dům má saunu a venkovní sprchu. Zdroj: Simen Øvergaard

Borovicový obklad, střecha z hliníku

Dům je opláštěn tlakově upravenou borovicí, která časem zšedne a ztotožní se s hliníkovou střechou a okenními rámy. Protože stavba je bezúdržbová, majitelka se může volně kochat přírodou a po nedělním koupání pozvat své přátele do sauny a studené sprchy.

House 1

architektonický ateliér: SPEED Architects

lokalita: Arendal, Norsko

realizace: 2021

hrubá zastavěná plocha: 142 m2

Sabína Zavarská

Foto: Simen Øvergaard

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: borovice dřevené povrchy ekologické domy jednopodlažné domy prirodni zahrada rodinne domy Víkendové bydlení
Sdílejte článek

Diskuze