Jednopodlažní dům z nepravidelných celků s dostatkem prostoru pro děti i rodinné přátele

15. 11. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Domy, které vzniknou spojením několika různých hmot, jsou nejen zajímavé, ale poskytují mnohé výhody. Vytvářejí členitý obytný prostor, různá interiérová i exteriérová zákoutí a vždy se najde místo chráněné před sluncem i větrem, což oceníte především v horkém létě. Zajímavý dům z nepravidelných celků vznikl na norském ostrově Tromøy s borovicovými lesy, skalnatými plážemi a divokými břehy.

Projekt, který navrhli architekti z ateliéru Section Plan Elevation Extrusion Diagram Architects (SPEED Architects), sestává z malého domu a přístavby. Pozemek se nachází u pláže a v přírodní rezervaci na místě, kam se investorka chodí každou neděli po celý rok koupat spolu s kamarádkami.

Přečtěte si také:
Nezalekli se poškozených trámů a zachránili ji. Stoletá dřevěnice se jim odměnila nádherným víkendovým bydlením

Protože velkou část pozemku zaujímají holé skály, dům umístili dozadu a velikostí i tvarem přizpůsobili pozemku tak, aby nebyly nutné zbytečné výkopy. Obývací pokoj se otevírá směrem do krajiny, dokonce je z ní možné vykročit přímo na skalnaté pole s vřesy.

Víkendový dům v přírodní rezervaci opláštěn borovicí

Stavba je sice orientována směrem k moři, ale zároveň chrání před silným větrem. Zdroj: Simen Øvergaard

Množství zákoutí chrání před větrem

Stavba je sice orientována směrem k moři, ale zároveň chrání před silným větrem. Celkově je dlouhá dvacet šest metrů a na každé straně má několik zákoutí. Díky nim se vždy najde venku slunný chráněný prostor. Jednopodlažní dům má všechny pokoje na jedné úrovni. V interiéru jsou tři ložnice, dvě koupelny, šatna, prádelna a otevřený prostor s obývacím pokojen, jídelnou a kuchyní. V přístavbě se nachází malý obývací pokoj, kuchyň a koupelna, jakož i poschodová postel. Vedle venkovní sprchy vejdete do sauny se samostatným vchodem. V teplých letních dnech se dům otevírá do okolí – z každé ložnice, obývacího pokoje, jídelny a kuchyně se dá vyjít přímo do působivého exteriéru.

Kuchyň a jídelna ve víkendovém domě

Jídelna je nejdůležitějším prostorem s širokými skleněnými dveřmi a okenními otvory do exteriéru na obě strany. Zdroj: Simen Øvergaard

Hlavní prostor se otevírá na obě strany

Stavba je navržena tak, aby vyhovovala životnímu stylu klienta – bydlení na samotě, ale s prostorem pro děti, vnoučata a přátele. Jídelna je proto nejdůležitějším prostorem s širokými skleněnými dveřmi a okenními otvory do exteriéru na obě strany. Při zvláštních příležitostech se dá dlouhý stůl roztáhnout a přesunout z kuchyně do obývacího pokoje nebo ven – na jednu či druhou stranu.

Přečtěte si také:
Bývalá stáj přestavěná na víkendový dům

Napjatý rozpočet vyžadoval inovativní nápady

„Projekt měl napjatý rozpočet, vyžadoval inovativní nápady a přesnost. Tu na milimetr zabezpečuje CLT konstrukce. Dřevěné stěny jsme ponechali odhalené a neošetřené, což dává domu určitou syrovost, přičemž ho stále udržuje rafinovaný a teplý. Díky tomu se do centra pozornosti dostává samotný nábytek, umělecká díla a předměty klienta. V kontrastu k tomu jsou vnitřní posuvné dveře nastříkané v místní autodílně výraznými barvami v odstínech broskvové, citrónové a tyrkysové.

Prosklená část víkendového domku

Pozemek se nachází u pláže a v přírodní rezervaci. Zdroj: Simen Øvergaard

Venku jsme laciné průmyslové materiály použili novými způsoby – pergoly a přístřešky pro auta nebo desky ze skleněných vláken určené do maštalí, které filtrují sluneční světlo. Plot podél terasy tvoří gabiony vyplněné úlomky skály z ostrova – ty se obvykle používají jako protihlukové stěny podél dálnic,“ vysvětlují specifika realizace její architekti.

Ložnice s východem na terasu z obou stran

Z každé ložnice, obývacího pokoje, jídelny a kuchyně se dá vyjít přímo do působivého exteriéru. Zdroj: Simen Øvergaard

Borovicový obklad, střecha z hliníku

Dům je opláštěn tlakově upravenou borovicí, která časem zšedne a „ztotožní“ se s hliníkovou střechou a okenními rámy. Protože stavba je bezúdržbová, majitelka se může volně kochat přírodou a po nedělním koupání pozvat své přátele do sauny a studené sprchy.

Přečtěte si také:
Ekologické bydlení ve flexibilním kontejnerovém domě

House 1

architektonický ateliér: SPEED Architects

lokalita: Arendal, Norsko

realizace: 2021

hrubá zastavěná plocha: 142 m2

Sabína Zavarská

Foto: Simen Øvergaard

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: ekologické domy jednopodlažní domy přírodní materiály prosklené plochy Víkendové bydlení víkendový dům
Sdílejte článek

Diskuze