Místo bourání postavili v zahradě nový dům a původní ponechali jako součást ulice

04. 01. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Vlastníte pozemek se starším rodinným domem, který už z různých důvodů nevyhovuje vašim potřebám? Pravděpodobně budete uvažovat o jeho rekonstrukci, rozšíření či přístavbě. Architekt Tomáš Šebo ve spolupráci s ateliérem ROAR architekti, kteří řešili podobný problém v Palárikově, uvažovali jinak. Starý dům nechali stát a v zahradě postavili novou pohodlnou a prostornou stavbu podle požadavků investora. Tím však nic nekončí.

Na pozemku v Palárikově stojí starší dům, jehož půdorys má typickou podobu čtverce s rozměry deset krát deset metrů a který stojí na jedno a půl metrovém soklu. Takovéto domy můžete vidět po celém Slovensku, nejen na vesnicích, ale i v okrajových částech velkých měst. Potřeby a životní styl majitelů se mění, a tak není divu, že proměnou procházejí i tyto domy. Na druhé straně takto původní ulice ztrácejí charakteristický ráz a vzniká architektonický chaos.

Přečtěte si také:
Přístavba rodinného domu jako most mezi starým domem a zahradou

Nebourali, nepřistavovali

Investorům původní stavba nevyhovovala z několika důvodů. Hlavními byly nedostatek prostoru a nepraktická dispozice. Navzdory tomu se nakonec architekti spolu s investorem nerozhodli dům rekonstruovat či přistavět k němu další objekt.

Přízemní novostavba v zahradě s prosklením

Dispozice novostavby je založena na intenzivním propojení interiéru se zahradou. Zdroj: Matej Hakár

Chtěli ponechat charakter ulice beze změn. „Místo asanace či přestavby s doplněním chybějících prostorů jsme se rozhodli původní dům ponechat jako součást charakteru ulice. Požadované kapacity jsme postavili za ním, jak to bylo kdysi přirozené – postupnou podélnou dostavbou. Starý dům časem projde citlivou rekonstrukcí a bude dále sloužit jako dům pro hosty,“ vysvětluje architekt Tomáš Šebo.

Přízemní novostavba v zahradě s prosklením a terasou

Terasa. Zdroj: Matej Hakár

Podélný půdorys a typická veranda

Díky tomuto přístupu mohli autoři návrhu naplno zahrnout požadavky investora, navíc s respektem k původní zástavbě. Nový dům v zahradě nese více prvků typických slovenských domů – svým uspořádáním a hmotovou skladbou navazuje na staré jednopodlažní podélné domy s verandou. S typickým tvaroslovím pracuje v náznacích.

Přečtěte si také:
Domu chybělo světlo a prostor, vše vyřešila cihlová přístavba

Terasa se střechou, světlík uprostřed denní zóny

Dispozice novostavby je založena na intenzivním propojení interiéru se zahradou. Nabízí výhledy a prostor mezi interiérem a exteriérem v podobě rozsáhlé zastřešené terasy kolem celého domu. Kromě velkých oken světlo do denní zóny proudí světlíkem, který symbolicky podtrhuje srdce domu. Díky světlíku se dostává světlo dovnitř i během horkých dnů, kdy je třeba okna zastínit.

Přírodní interiér novostavby se světlíkem uprostřed

Kromě velkých oken světlo do denní zóny proudí světlíkem, který symbolicky podtrhuje srdce domu. Zdroj: Matej Hakár

Kvůli komínovému efektu je prostor dobře větratelný. Hlavní denní zóna s kuchyní, obývacím pokojem a jídelnou je ze dvou stran obklopena terasou a je umístěna nejdále od ulice. Blíže k původní stavbě jsou dvě ložnice. Část podkroví je zobytněna, přístupna skrytým schodištěm. Je určena pro hosty a přátele.

Dřevěná moderná kuchyň s výhledem cez prosklení do zahrady

Dispozice novostavby je založena na intenzivním propojení interiéru se zahradou. Zdroj: Matej Hakár

Budoucnost oba domy propojí

Mezi novým a starým domem je zatím nedefinovaná část pozemku, která se má postupně proměnit v pergolu spojující obě stavby. V zahradě vzniknou různá zákoutí a „atmosféry“ – na konci pozemku je bujná užitková zahrada.

Přečtěte si také:
Starý dům s moderní „helmou“: Přístavba, která nezasáhla do zahrady

RD Palárikovo

autoři: Ing. arch. Tomáš Šebo, ROAR architekti, Ing. arch. Patrik Kuva, Ing. arch. Michal Romanec

spolupráce: Ing. Marcela Bertoková (stavební inženýr)

lokalita: Palárikovo, Slovensko

plocha pozemku: 1 792 m2

zastavěná plocha: 250 m2 (nový RD)

užitná plocha: 155 m2 (nový RD)

návrh: 2019

realizace: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Matej Hakár

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: moderni architektura přírodní materiály přístavba domu prosklené plochy prosvětlení interiéru rodinne domy terasy
Sdílejte článek

Diskuze