Dá se hodnotně bydlet i v podzemí? Přesvědčte se na vlastní oči!

Přáním investora v případě tohoto domu zakomponovaného do terénu bylo vytvořit hodnotné bydlení s maximálním optickým i funkčním propojením na exteriér.
Reklama

Autoři z architektonického studia Atelier 38 přiznávají, že inspiraci částečně našli i v předválečném bunkru. Optické propojení s přírodou dosáhli vytvořením panoramatického výhledu, zabroušení do terénu a zelenou střechou.

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Reklama
Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Světlo uvedli i pod zem

Přestože stavba v lokalitě U Pevnůstky je z velké části zapuštěna do terénu, je v ní dostatek denního přirozeného světla. To se podařilo díky světelným komínům vyrůstajícím z roviny střechy. Zvenku je dům charakteristický výraznými betonovými prvky a zelenou střechou, která plynule přechází do terénu. Tvoří ho dva celky na různých výškových úrovních. Otevírá se na jih, kde je nejkrásnější výhled. Ze všech obytných prostor je možné vyjít na velkorysou krytou terasu. Výrazným architektonickým prvkem je vystupující část domu, v níž je pracovna, která vytváří dojem pozorovatelny.

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Nenápadná, ale nedobytná

Inspirace bunkrem není náhodná. Autoři vysvětlují tento motiv slovy: „Pro rodinný dům je charakteristický pevnostní ráz inspirovaný nedalekým bunkrem předválečné obranné linie. Maximální použití pohledového betonu, expresivní tvary společně s dřevěnou terasou a bílými meziokenními pilíři jsou v kontrastu s přírodními liniemi koupacího jezírka a zelenou střechou, která překrývá celý dům. Celkový výraz domu budí dojem do terénu zapuštěné nenápadné a nedobytné pevnosti.“

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Uvnitř vládne hra světla a stínů

Materiálová a výrazová střídmost nechybí ani v interiéru. Zásadním a skvěle zvládnutým motivem je hra světla, tmy a stínů. Dispozice byla samozřejmě řešena podle potřeb majitelů domu, a to s výhledem do budoucna. Ve východní části u příjezdové cesty se nachází zpevněná plocha. Na tu navazuje hospodářská část domu obsahující prostornou garáž, vinný sklep a psí kotec.

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Dominantní je obytný prostor

K domu se přichází podél garáže. Samotný vchod je přes krytou terasu. Následuje zádveří, hygienická místnost, šatna. Hlavní společenský prostor obsahuje i kuchyňský kout, ale je provozně oddělen. V obytném prostoru se nachází jídelna a odpočinková část s krbem. Jídelní část je přímo propojená s exteriérem prostřednictvím terasy.

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Řešení pro budoucnost

Na obytný prostor navazuje chodba, využívaná zároveň i jako šatna. Z ní vejdete do technické místnosti, koupelny s toaletou a dětského pokoje. Dětský pokoj je možno v budoucnu rozdělit na dvě menší samostatné pokoje. Na samotném konci chodby je ložnice rodičů. Zde se nachází i schodiště, které vede do speciální pracovny s krásným výhledem. Mimochodem, řešení schodiště je velmi originální (viz foto)!

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Foto: Roman Polášek

Dům – ochránce

Přestože je tento dům je částečně pod zemí, není v něm tma a nemusíte mít ani pocity tísně. Právě naopak. Pevná skořepina domu a jeho vsazení do terénu dávají pocit bezpečí a ochrany. „Periskop“ přivádějící světlo do podzemí jsou z jižní strany opatřeny solárními panely.

RD U Pevnůstky ve zkratce

architektonické studio: Atelier 38

autoři: Ing. arch. Jan Zelinka, Ing. arch. Lucie Mohylová

lokalita: Opava – Jaktař

projekt: 2010

realizace: 2016

užitná plocha: 214,0 m2

obytná plocha: 100,0 m2

Sabína Zavarská
Foto: Roman Polášek

Reklama
Reklama

Komentovat