Díky nenápadné úpravě získal nový rodinný dům u Litomyšle nezvyklé výhody

24. 06. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Nedaleko Litomyšle přibyla bílá novostavba. Parcela se nachází na ulici, která vede k fotbalovému hřišti. V této části obce se rozpadá řadová zástavba a domy jsou řešeny jako izolované.

I když nejsou stejné, typický pro zástavbu je protáhlý obdélníkový tvar, který kratší stranou navazuje na uliční čáru. Nový rodinný dům působí úplně střízlivě, prostě a tvarově čistě. Avšak díky jedné nenápadné úpravě získal výhody, jaké běžné obdélníkové domy nemají.

Zatímco fasáda ze strany ulice je dvoupodlažní, z opačné strany – ze zahrady – vidíte jen jedno podlaží s komínem

Zatímco fasáda ze strany ulice je dvoupodlažní, z opačné strany – ze zahrady – vidíte jen jedno podlaží s komínem. Zdroj: Libor Stavjaník

Prolomení fasády

Architekti Svatopluk Sládeček a Jaroslav Matoušek našli řešení, které ponechává dům vzhledově jednoduchý, ale poskytuje mnohem více výhod než klasická stavba s obdélníkovým půdorysem. Tímto trikem bylo jemné prolomení jihozápadní fasády. Co tím získali? Lepší prosvětlení interiéru, zajímavější prostorové členění a v místě zlomu vznikla venkovní dřevěná terasa, která je částečně krytá.

Přečtěte si také:
Nevšední a čistý rodinný dům v Krkonoších se sofistikovanými řešeními

Terasa navazuje na hlavní denní zónu s převýšeným stropem a je s ní propojena velkým prosklením. Z pohledu interiérové dispozice se nachází mezi kuchyní a hlavní obytnou místností.

Drevěná terasa a prosklená část domu

Terasa. Zdroj: Libor Stavjaník

Z ulice dvoupodlažní, ze zahrady přízemní

Zatímco fasáda ze strany ulice je dvoupodlažní, z opačné strany – ze zahrady – vidíte jen jedno podlaží s komínem. V nižší části domu je obývací pokoj s jídelním koutem. V přízemí dvoupodlažní části stavby se nachází hlavní vstup do domu, kuchyň, pracovna, která zároveň slouží jako pokoj pro hosty, a schodiště, pod kterým je umístěna koupelna. Horní podlaží patří dvěma ložnicím, šatně a hygienickému zázemí.

Přečtěte si také:
Jednoduchý rodinný dům s čistými liniemi vytvořil se sousedními domy jeden celek

Decentní prosvětlení a strategicky umístěná okna

Navzdory tomu, že interiér je výborně prosvětlený, nepůsobí „skleníkovým“ dojmem jako mnohé moderní stavby. Prosvětlení je řešeno decentněji, což však neznamená, že méně efektivně. Okna různých velikostí jsou umístěna v rámci všech fasád velmi precizně a strategicky – tak, že v interiéru i při dostatku přirozeného světla mají majitelé soukromí a místnosti působí útulně.

Kuchyň s velkým oknem nad dřezem

Horizontální okno najdete i nad částí kuchyňské linky s dřezem. Zdroj: Libor Stavjaník

Horizontální okno najdete i nad částí kuchyňské linky s dřezem, šikmé prosklení je ve stěně podél schodů, menší okno má i koupelna v poschodí, obě ložnice mají po dvou oknech, orientovaných do různých stran. V hlavní obytné zóně se kromě velkého prosklení nacházejí též další dvě menší okna.

obývací pokoj s jídelním koutem

V nižší části domu je obývací pokoj s jídelním koutem. Zdroj: Libor Stavjaník

Zděná konstrukce, plechová střecha

Z konstrukčního hlediska je dům řešen jako zděný a omítnutý na bílo. Plechová střecha prochází po nejmenší severní fasádě, která je orientována do zahrady, až k terénu. Toto řešení není jen estetické. Díky němu po fasádě stéká dešťová voda ze střechy přímo do sběrné nádrže.

Přečtěte si také:
Malý dům se čtyřmi podlažími má na střeše venkovní kuchyň

RD Lubná

architektonický ateliér: studio NEW WORK
autoři: Svatopluk Sládeček, Jaroslav Matoušek
lokalita: Lubná, ČR
projekt: 2016
realizace: 2020
zastavěná plocha: 99 m2
generální dodavatel: LUMBER, s. r. o.

Sabína Zavarská
Foto: Libor Stavjaník

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dvoupodlažní domy geometrické linie novostavby rodinne domy velkoformátová okna venkovní terasy
Sdílejte článek

Diskuze