Nevšední a čistý rodinný dům v Krkonoších se sofistikovanými řešeními

23. 02. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Dům pro pana domácího a jeho mladou rodinu nahradil na místě starší objekt. Hlavní projektant domu Zdeněk Fránek musel brát v úvahu platné stavební omezení. Lehkosti stavby dosáhl prosklením celé jedné fasády a včleněním stavby do terénu. V interiéru najdete další jedinečná řešení.

Na místě dnešního třípodlažního rodinného domu kdysi stála starší budova. Novostavba na historii pozemku navazuje ponecháním rozměrů původní budovy. Prostředí zůstalo prakticky nezměněné, i když stavba má jinou funkci.

rodinný dům v Krkonoších

Venkovní fasády jsou včetně střechy obloženy modřínovými lepenými latěmi. Zdroj: Petr Polák, petrpolak.photo

Přísné regulativy předepisují archetypální formu domů se sedlovou střechou. Autor návrhu zároveň zohlednil požadavky majitele, který si rodinný dům představoval jako sofistikovaně zpracovaný a duchovně zaměřený prostor. Měl být nevšední a čistý.

Přečtěte si také:
Dům pro tři generace zapadl do krajiny na okraji Krkonoš
Suterén a prvni nadzemní podlaží domu v Krkonoších

V suterénu jsou umístěny ložnice a hygienické zázemí. V prvním nadzemním podlaží je hlavní denní zóna, z níž vyjdete na terasu. Zdroj: Petr Polák, petrpolak.photo

Ze suterénu k venkovnímu bazénu, z ulice do horního podlaží

Díky svažitému terénu vznikla vícevrstvá stavba, která na něj navazuje. Ze suterénu, který ze strany přístupové cesty nevidíte, se dostanete na zahradu a k venkovnímu bazénu. Příjezdová cesta směřuje k prvnímu nadzemnímu podlaží, kde je hlavní vchod do domu.

V suterénu jsou umístěny ložnice a hygienické zázemí. V prvním nadzemním podlaží je hlavní denní zóna, z níž vyjdete na terasu. Terasa je „vykousnutou“ otevřenou částí obdélníkového půdorysu. Prostor tu našla i hlavní ložnice s vlastním hygienickým zázemím, šatnou a pracovnou.

Obývací pokoj v prvním nadzemním podlaží

V prvním nadzemním podlaží je hlavní denní zóna, z níž vyjdete na terasu. Zdroj: Petr Polák, petrpolak.photo

Velká část podkroví je otevřená po střechu – otevřený krov je téměř nad celou denní zónou. Zbytek je řešen jako nejvyšší podlaží. Monumentem, který vertikálně protíná celou stavbu, je točité dřevěné schodiště. Vytváří velmi zajímavé pohledy.

Jídelna s výhledem

Jídelna s výhledem. Zdroj: Petr Polák, petrpolak.photo

Modřín, sklo a uvnitř bílá

Venkovní fasády jsou včetně střechy obloženy modřínovými lepenými latěmi. Čistý bílý interiér slouží jako plátno, do kterého každodenní život rodiny zakomponuje umění. Avšak největší prostor v této domácnosti má síla pozitivního myšlení.

Přečtěte si také:
Moderní interpretace typického venkovského domu
Výhled z pokoje domu

Výhled z pokoje. Zdroj: Petr Polák, petrpolak.photo

Celý suterén je z železobetonu. Od úrovně přízemí je dům čistou dřevostavbou. V interiéru je cítit díky skvělému využití prostoru akustická pohoda, precizně řešena je též světelná režie. K tepelnému čerpadlu časem přibude přístřešek pro auta, vybavený solárními panely, a skleník na zeleninu.

Podkroví domu

Podkroví. Zdroj: Petr Polák, petrpolak.photo

„Čisté“ domy jsou pro silné osobnosti

Určitě se najdou čtenáři, kteří budou namítat, že tato stavba je příliš strohá a přísná nebo že nepůsobí jako typická horská chata. To však ani neměla.

„Má zkušenost s takto formálně čistými domy? Požadují je silné osobnosti, které mají vlastní představu o svém směřování, o svém místě na tomto světě. Stejně tak o hodnotách, které představuje jejich rodina. Exteriér takovýchto domů je charakteristický svou výtvarnou krásou, uměním stárnout a nořit se do zeleně. Vyjadřuje tím jakýsi souzvuk s vesmírem. Jejich obyvatelé vnímají, že nic netrvá věčně, ale též že přítomný okamžik je nenapodobitelný a nenahraditelný,“ popisuje své zkušenosti s klienty profesor Zdeněk Fránek.

Přečtěte si také:
Klasický dům se sedlovou střechou? Jedinečný dům vás přesvědčí, že existují i jiná řešení

Rodinný dům v Krkonoších

architektonický ateliér: Fránek Architects

autor: prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek, hlavní projektant

spolupráce: Ing. Jiří Topinka, odpovědný projektant

lokalita: Krkonoše, ČR

zastavěná plocha: 225 m²

hrubá podlahová plocha: 464 m²

užitná plocha: 376 m²

plocha pozemku: 639 m²

projekt: 2016

realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Petr Polák, petrpolak.photo

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chaty domy ve svahu dřevěné fasády moderni bydleni prosklené plochy rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze