Dřevostavba, která lahodí nejen oku, ale i celkové scenérii za městem

V zahradě za domem prarodičů postavil architekt dům, který lahodí nejen jeho oku, ale i celkové scenérii.
Reklama

Architekt Marcel se spolu s rodinou, manželkou a dvěma dětmi přestěhoval z rušného bratislavského centra do nedaleké Marianky. Motivací bylo několik – jednou z nich byla i možnost nerušených her pro dva malé syny, další zase pozemek za domem prarodičů, na němž kdysi stála velká třešeň, z níž si jako dítě vychutnával nádherný výhled na široké okolí. Právě tady se po dlouhých letech, dávno po tom, co třešeň vyschla, rozhodl postavit vlastní dům.

Vyvýšený prostor nad denní částí má v budoucnu plnit především funkci pokoje pro hosty a pracovny. Zatím slouží hlavně jako šatna. Majitel nerad nahrazuje původní materiál různými napodobeninami – desku OSB bez okolků přiznal. FOTO: DANO VESELSKÝ

Vyvýšený prostor nad denní částí má v budoucnu plnit především funkci pokoje pro hosty a pracovny. Zatím slouží hlavně jako šatna. Majitel nerad nahrazuje původní materiál různými napodobeninami – desku OSB bez okolků přiznal. FOTO: DANO VESELSKÝ

Na devátý pokus

Marcel je velkým fanouškem přírodních materiálů, dřeva i dřevostaveb, proto bylo předem jasné, že budou stavět dřevostavbu. Sám se tedy pustil do jejího projektování a neustále ji překresloval a vylaďoval na ní jednotlivé detaily až do chvíle, kdy jeho manželka řekla rázně dost. Šlo asi o devátou variantu, s níž byl už celkem spokojený i on, a tedy bylo rozhodnuto.

Dům je situován v druhém plánu od ulice, bydlení tedy nenarušuje hluk ulice a od jara do konce podzimu ho obklopuje bohatá zeleň. Mnohé z dřevin vysázel majitel ještě se svým dědou. Vnější dřevěný obklad částečně posloužil jako maskovací manévr, aby dům v zahradě nekřičel, ale do přírodní scenérie pěkně zapadl. FOTO: DANO VESELSKÝ

Dům je situován v druhém plánu od ulice, bydlení tedy nenarušuje hluk ulice a od jara do konce podzimu ho obklopuje bohatá zeleň. Mnohé z dřevin vysázel majitel ještě se svým dědou. Vnější dřevěný obklad částečně posloužil jako maskovací manévr, aby dům v zahradě nekřičel, ale do přírodní scenérie pěkně zapadl. FOTO: DANO VESELSKÝ

Prostorná denní část domu je dobrým řešením v případě, chcete-li co nejvíce času trávit spolu se svou rodinou. Poskytuje dostatek prostoru na vaření, dětské hry i práci.

Z každého místa domu sálá pohoda. Podepisuje se pod ni mnoho nápaditých doplňků a dekorací a nechybí ani řezané květiny. FOTO: DANO VESELSKÝ

Z každého místa domu sálá pohoda. Podepisuje se pod ni mnoho nápaditých doplňků a dekorací a nechybí ani řezané květiny. FOTO: DANO VESELSKÝ

Ani suterén, ani dvě podlaží

Do domu se vchází ze severu a pokoje jsou otočeny na jih. Pozemek, na němž dům stojí, není velký, proto se majitel rozhodl maximálně využít jeho šířku. „Nechtěli jsme dům se suterénem ani dvoupodlažní objekt, proto jsme byli od začátku rozhodnutí pro jednopodlažní dispozici s velkou denní částí, v jejímž rámci celá rodina funguje na jedné úrovni,“ objasňuje svoje pohnutky při projektování domu Marcel. Postupně si však uvědomil, že dům bude potřebovat ještě jednu místnost sloužící jako pokoj pro hosty, pro návštěvy, jichž tu je (především v letních měsících, stále dost). Tak se původně plochý dům rozšířil o vyvýšenou hmotu v denní části domu.

Čítárna v arkýři se těší velké oblibě. Z okna rodina často pozoruje ptáky, kteří si už na ně zvykli a nebojí se. FOTO: DANO VESELSKÝ

Čítárna v arkýři se těší velké oblibě. Z okna rodina často pozoruje ptáky, kteří si už na ně zvykli a nebojí se. FOTO: DANO VESELSKÝ

Fasáda je ze sibiřského modřínu, který Marcel dal jen naolejovat. Dřevo nechá zešednout přesně tak, jak to dělají v Holandsku, a potom je znovu naolejuje. FOTO: DANO VESELSKÝ

Fasáda je ze sibiřského modřínu, který Marcel dal jen naolejovat. Dřevo nechá zešednout přesně tak, jak to dělají v Holandsku, a potom je znovu naolejuje. FOTO: DANO VESELSKÝ

Arkýř s funkcí čítárny

Jedním z požadavků majitelky byla i vlastní čítárna, pro kterou už ale v domě nezbylo místo. Marcel však přišel s nápadem na arkýř, do nějž umístil jednoduché lehátko s množstvím polštářů, které čítárnu plnohodnotně zastupuje. „I když je v denní části hlavně díky dětem neustále živo, při ležení v arkýři má člověk pocit soukromí,“ objasňuje kvality svého nápadu majitel.

05_Veselsky_MG_8784

Jednoduchá kuchyň je z IKEY. Majitel velmi bojoval proti horním skříňkám, manželku nakonec přesvědčil, že ve spodní části bude dostatek úložných prostorů – a měl pravdu. Laminátové židle jsou součástí dědictví po prababičce. Do interiéru výborně zapadly. V celém domě včetně koupelny a toalety majitelé použili dubové podlahy. FOTO: DANO VESELSKÝ

Jednoduchá kuchyň je z IKEY. Majitel velmi bojoval proti horním skříňkám, manželku nakonec přesvědčil, že ve spodní části bude dostatek úložných prostorů – a měl pravdu. Laminátové židle jsou součástí dědictví po prababičce. Do interiéru výborně zapadly. V celém domě včetně koupelny a toalety majitelé použili dubové podlahy. FOTO: DANO VESELSKÝ

Komplikovaný terén

Při projektování Marcela nejvíce potrápilo vsazení domu do svahovitého pozemku. Hledal takové řešení, aby dům při vstupu nepůsobil těžkopádně, a proto vymyslel řešení s konzolou, díky níž dům vypadá, jakoby se nad svahem nadnášel. Takto vzniklý prostor zároveň slouží k uskladnění různých předmětů. Svoje místo tu má psí bouda a mimo sezónu i zahradní nábytek. I s ohledem na těžší dostupnost a nesporné výhody ve formě úspor při vytápění a ohřevu vody volili montovaný dům.

Dětský pokoj je v domě zatím jen jeden, ale má dva vchody. Až chlapci vyrostou a budou chtít vlastní soukromí, pokoje se oddělí sendvičovou příčkou. FOTO: DANO VESELSKÝ

Dětský pokoj je v domě zatím jen jeden, ale má dva vchody. Až chlapci vyrostou a budou chtít vlastní soukromí, pokoje se oddělí sendvičovou příčkou. FOTO: DANO VESELSKÝ

Koupelna není velká, ale obyvatelům domu postačuje. Vanu by měl v budoucnu nahradit velký sprchový kout. Původně zděnou konstrukci vany nahradili jednoduchou kovovou, díky níž je koupelna krásně vzdušná. FOTO: DANO VESELSKÝ

Koupelna není velká, ale obyvatelům domu postačuje. Vanu by měl v budoucnu nahradit velký sprchový kout. Původně zděnou konstrukci vany nahradili jednoduchou kovovou, díky níž je koupelna krásně vzdušná. FOTO: DANO VESELSKÝ

Ložnice rodičů slouží opravdu jen ke spaní, takže v ní najdete jen postel, noční stolky a skříň. Nechybí mnoho fotografií, které připomínají příjemné rodinné události. FOTO: DANO VESELSKÝ

Ložnice rodičů slouží opravdu jen ke spaní, takže v ní najdete jen postel, noční stolky a skříň. Nechybí mnoho fotografií, které připomínají příjemné rodinné události. FOTO: DANO VESELSKÝ

1. nadzemní podlaží MARCEL DZURILLA,

1. nadzemní podlaží MARCEL DZURILLA

2. nadzemní podlaží MARCEL DZURILLA,

2. nadzemní podlaží MARCEL DZURILLA

Rodinný dům Envirodom
Zastavěná plocha: 108,66 m2
Užitková plocha: 133,92 m2
Období výstavby: červenec 2009 až leden 2010

Vizitka architekta:
Ing. arch. Marcel Dzurilla
ZDArchitects, s. r. o.
Záhrebská 13, 811 05 Bratislava
www.zda.sk

TEXT: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: DANO VESELSKÝ, MARCEL DZURILLA, ARCHIV FIREM
ZDROJ: časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat