Dům v Jesenici má plechovou nejen čepici

Mladá rodina si pro své bydlení vysnila rodinný dům, který upoutá na první pohled netradičním řešením, bude reprezentativní a přitom funkční. S původním projektem domu byli majitelé nespokojeni, a tak začali spolupracovat s architekty z MIO architects.
Reklama

Ti z dřívějšího projektu zachovali velké prosklení a otevřenou galerii, s nimi ladí tmavě šedá falcovaná střešní krytina Lindab SRP Click.

Zvenku plech, zevnitř dřevo – nejen na podlaze, ale v některých místnostech i jako obložení „boxu“ akátovým dřevem. FOTO LINDAB

Zvenku plech, zevnitř dřevo – nejen na podlaze, ale v některých místnostech i jako obložení „boxu“ akátovým dřevem. FOTO LINDAB

Krytina Lindab SRP Click patří k vyhledávaným drážkovaným střešním krytinám. Nicméně může fungovat i jako stěnová lamela a tvořit samostatnou fasádu nebo téměř kontinuálně navazovat na střešní plochu, takže dům pak působí velmi kompaktně. Autorka realizace, architektka Jana Šimánková z Mio architects, říká: „Majitelům domu se líbí jednoduchá a funkční architektura – a střecha z prvotřídní švédské oceli tento směr přesně vystihuje. Použitím stejné krytiny i na fasádu jsme celý objekt výrazově zjednodušili a ozvláštnili.“

Reklama

Dům má jednoduchou hmotu v podobě obdélníku se sedlovou střechou, která mu propůjčuje zcela klasický tvar a přitom moderní vzhled. Fasáda je ještě vylepšena o detail skrytého žlabu. Jako kontrast k výrazově silnému plechovému opláštění jsou řešeny štítové stěny, které mají standardní kontaktní systém s bílou omítkou. Jako propojení fasád funguje lemování štítové stěny a oken, které je ze stejného materiálu.

Prototyp rodinného domu v Posázaví
Přečtěte si také:

Prototyp rodinného domu v Posázaví

Výtvarnému zpracování zcela uzavíratelné kuchyňské linky architekti říkají „efekt vykousnutého jablka“. FOTO LINDAB

Výtvarnému zpracování zcela uzavíratelné kuchyňské linky architekti říkají „efekt vykousnutého jablka“. FOTO LINDAB

Střecha na stěně

Realizaci střechy a opláštění fasády zajišťovala společnost Střechy Kučera. „Už při prvotních návrzích – v projektové dokumentaci a vizualizaci rodinného domu – se zamýšlíme nad řešením detailů a dlouhodobou funkčností i trvanlivostí způsobu řešení,“ říká Kamil Kučera ze společnosti Střechy Kučera, která opláštění i střechu realizovala. „Při této realizaci šlo především o zapracování střešních oken v sestavách nad sebou, zhotovení zaatikového žlabu a opláštění provětrávané fasády s detaily u veškerých otvorů, tak, aby působily čistě, ve stejných liniích a moderně. To se podařilo pomocí atypických klempířských prvků a bez použití viditelného kotvení.“

„Box“ tvoří v patře galerii, po níž je přístup do dětského pokoje. Místo zábradlí slouží systém z bezpečnostních sítí, které se dají využít k odpočinku. FOTO LINDAB

„Box“ tvoří v patře galerii, po níž je přístup do dětského pokoje. Místo zábradlí slouží systém z bezpečnostních sítí, které se dají využít k odpočinku. FOTO LINDAB

Dispozice

Umístění domu na pozemku výrazně ovlivnila orientace ke světovým stranám. Prosklená hlavní obytná místnost, hostinský pokoj a zahrada jsou obráceny k jihozápadu. Aby tyto klidové části nebyly rušeny, vyřešili architekti přístup do domu a příjezd aut vytvořením krytého stání, které je propojeno se vstupem do domu zastřešeným chodníkem. V přízemí má dům vedle hostinského pokoje a hlavní obytné místnosti, propojené s kuchyní, také prostornou technickou místnost, samostatnou toaletu a koupelnu. V patře je ložnice se šatnou a koupelnou a dětský pokoj se stejným příslušenstvím.

V interiéru tvoří významný prvek celé dispozice jednoramenné schodiště umístěné do hmoty „boxu”, který je dělicím prvkem mezi jídelnou, kuchyní a obývací částí. Tato hmota podle architektů využívá principu „vykousnutého jablka”. Zvenku je opláštěna akátovým dřevem, stejným jako na podlaze, a uvnitř má zářivý odstín červené. To je patrné na schodišti a korpusu kuchyňských skříněk. Tento box tvoří v patře galerii, po níž je přístup do dětského pokoje. Místo zábradlí slouží systém z bezpečnostních sítí, které se například nad kuchyní dají využít jako místo k odpočinku.

Jednopodlažní rodinný dům z Olomouce poskytuje dostatek soukromí i otevřený prostor
Přečtěte si také:

Jednopodlažní rodinný dům z Olomouce

Významný prvek celé dispozice je jednoramenné schodiště umístěné do hmoty „boxu”, který je dělicím prvkem mezi jídelnou, kuchyní a obývací částí. FOTO LINDAB

Významný prvek celé dispozice je jednoramenné schodiště umístěné do hmoty „boxu”, který je dělicím prvkem mezi jídelnou, kuchyní a obývací částí. FOTO LINDAB

Rychle a kvalitně

Celá výstavba rodinného domu trvala 14 měsíců. Majitelé se v něm stihli již dokonale zabydlet, takže mohou mluvit o svých zkušenostech s výstavbou a užíváním domu.

„Velmi se nám vyplatila důkladná a pečlivá příprava celého projektu. Když chcete stavět dům, který vybočuje z běžného designu, je třeba už v předprojektové fázi úzce spolupracovat se zkušenými architekty. Podle našeho názoru není v silách laika postihnout všechny peripetie, které s sebou výstavba i provoz rodinného domu přinášejí. My jsme na začátku řekli architektům naši celkovou představu a pak už je nechali pracovat. Tento přístup se nám vyplatil: architekti totiž na rozdíl od nás laiků věděli přesně, jak bude vše fungovat a působit dohromady, a mohli tak korigovat naše představy. Díky tomu máme dům, v němž se cítíme výborně.

Náš hlavní požadavek – mít celou jednu stranu obytného prostoru prosklenou a otevřenou do střechy – byl beze zbytku naplněn. Tmavě šedá falcovaná střešní krytina Lindab SRP Click, kterou nám architekti doporučili, je elegantní a díky příznivému poměru cena-výkon zároveň i funkční. Obavy, že plech na střeše a fasádě může být za prudkého deště hlučný, se v žádném případě nenaplnily,” říkají majitelé domu.

V souladu s moderními trendy jsou obývací pokoj a jídelna zcela propojeny se zahradou. Červený není jen vnitřek skříněk, ale i další zařizovací předměty. FOTO LINDAB

V souladu s moderními trendy jsou obývací pokoj a jídelna zcela propojeny se zahradou. Červený není jen vnitřek skříněk, ale i další zařizovací předměty. FOTO LINDAB

Přečtěte si také:

Architekt postavil jednoduchý dřevodům pro svou rodinu

Myslelo se i na detaily, jakými je třeba osvětlení zastřešeného chodníku spojujícího dům se stáním pro automobily. Další osvětlení je i na fasádě. FOTO LINDAB

Myslelo se i na detaily, jakými je třeba osvětlení zastřešeného chodníku spojujícího dům se stáním pro automobily. Další osvětlení je i na fasádě. FOTO LINDAB

TEXT RED
FOTO LINDAB
ZDROJ časopis HOME 7-8/2016

Reklama
Reklama

Komentovat