Dům, který si rozumí s krajinou

Pozemek měl svá pozitiva i negativa – tak už to v životě chodí. Architektovi se však podařilo postavit dům tak, abyste kolem sebe vnímali jen samé úžasné přednosti.
Reklama

Na břehu Palcmanské maše se cesta stočila do kopce a pokračovala stále strměji až téměř pod les. Zde byl náš dnešní cíl – moderní víkendový dům. Když jsme se s domácími usadili na velké dřevěné terase s přímo neskutečným výhledem, vlastně ani nebylo potřebné hovořit o tom, proč chtěli trávit víkendy právě zde a proč byli ochotni věnovat hledání pozemku nemálo času. Bylo tu prostě nádherně. Klid a okolí, které člověka chytí za srdce. „Zde máte pohromadě všechny přednosti a krásy Slovenského ráje. V okolních horách se dají dělat nádherné túry a je tu i výborné lyžování – tady na Dedinkách i na nedalekých Mlyncích. Na přehradu chodím chytat ryby, a když zamrzne, dá se na ní běžkovat,“ pokračuje ve vyjmenovávání možností aktivního trávení času domácí pán, někdejší člen horské služby.

Reklama

Chtěli jsme, aby bezprostřední okolí domu splynulo s okolní přírodou, aby se zde zachovala kontinuita. I proto jsme neměli ambici vytvářet tu umělé zahradní prvky.“ FOTO DANO VESELSKÝ

Chtěli jsme, aby bezprostřední okolí domu splynulo s okolní přírodou, aby se zde zachovala kontinuita. I proto jsme neměli ambici vytvářet tu umělé zahradní prvky.“ FOTO DANO VESELSKÝ

„Dům stojí v nadmořské výšce více než 800 m, takže jsou tu jen dvě roční období – zima a ještě větší zima. Ale je tu nádherně!“
Majitelé

Když se jim šťastnou náhodou podařilo koupit pozemek na okraji vesnice, s představou o víkendovém domě se obrátili na architekta Pavla Simka z ateliéru Architectum, kterého znali a jehož práce se jim líbila. „Chtěli jsme zde trávit víkendy a v létě i v zimě sem zajet s celou rodinou na delší dobu. Měli jsme představu něčeho moderního a zajímavého – právě takové byly podle nás Pavlovy stavby,“ říká majitel.

Foto: Marc Lins Photography
Přečtěte si také:

Chata jako „kostka cukru“ ukrývá tradiční interiér

Ale s přehledem! Aby poskytl co nejlepší výhled na jezero, osadil architekt dům na částečně zapuštěný sokl a využil mezeru mezi stavbami níže. FOTO DANO VESELSKÝ

Ale s přehledem! Aby poskytl co nejlepší výhled na jezero, osadil architekt dům na částečně zapuštěný sokl a využil mezeru mezi stavbami níže. FOTO DANO VESELSKÝ

„Na muří nožce“

Při návrhu architekt respektoval danosti okolí i pozemku – úzké parcely ve strmém svahu, přes kterou navíc vedl přístup k sousednímu domu. Stavbu osadil na její severní hranici tak, aby využil mezeru mezi objekty stojícími níže a dopřál domácím co nejexkluzivnější výhledy. „Částečně se tak eliminovala blízkost sousedních domů,“ vysvětluje. „I z proporcí pozemku přitom vyplynulo, že je tento dům trochu jiný než ty okolní. Prodlouženým tvarem připomíná staré dřevěnice osazené v terénu souběžně s vrstevnicemi – několik podobných objektů stojí i nedaleko – v nejstarší části obce.“

Tvar domu do velké míry určil dlouhý úzký pozemek, kterým navíc prochází přístupová cesta k sousednímu objektu. FOTO DANO VESELSKÝ

Tvar domu do velké míry určil dlouhý úzký pozemek, kterým navíc prochází přístupová cesta k sousednímu objektu. FOTO DANO VESELSKÝ

Dalším šikovným tahem, který stavbu vymanil ze sevření sousedů, dopřál jí vzdušnost a otevřený výhled, bylo vyzvednutí obytné části na ustupující sokl, částečně zapuštěný do svahu. „Spodní část je o dva metry užší, což umožnilo na úzkém pozemku prostornější řešení vstupu, od obytné části domu je materiálově odlišena kamenným obkladem,“ přibližuje architekt. Na soklu je potom uložený samotný dům s velmi tradičním obrysem (prodlouženou hmotou a sedlovou střechou), který u západní štítové zdi mírně graduje „levitující“ terasou. Co se týká barevnosti a detailů, je přitom stavba řešená velmi moderně.

Na venkovní terasu navazuje jednoduše a účelně zařízená kuchyň se stolováním, která je součástí otevřeného denního prostoru na hlavním podlaží. Pás oken umožňuje výhled na jezero z kuchyně i z obývacího pokoje. FOTO DANO VESELSKÝ

Na venkovní terasu navazuje jednoduše a účelně zařízená kuchyň se stolováním, která je součástí otevřeného denního prostoru na hlavním podlaží. Pás oken umožňuje výhled na jezero z kuchyně i z obývacího pokoje. FOTO DANO VESELSKÝ

Foto: Piotr Lipecki
Přečtěte si také:

Zvenku tradiční šindelová chalupa, uvnitř ohromující nadčasový design!

Architekt Simko vytvořil v domě logické zónování podle podlaží. Suterén vyčlenil na vstupní zónu s technickou místností a odkládacími prostory (na lyže, kola, loďku… ). „Je to výborné hlavně při lyžovaní – dole si necháme lyže i obuv a do obytné části už přejdeme hezky v suchém,“ pochvaluje si domácí paní. O poschodí výš je hlavní obytná zóna. Otevřený prostor obývacího pokoje s krbem, kuchyní a stolováním, které je možné přesunout i na dřevěnou terasu „vznášející se“ nad terénem, zhmotnil nejdůležitější přání domácích. „Chtěli jsme v první řadě terasu navazující na kuchyň a kuchyň spojenou s obývacím pokojem. A také využít výhled, který odtud je,“ říkají svorně. Na východní straně sousedí s obytným prostorem ložnice pro „kmenové osazenstvo“, toaleta a koupelna. Podkroví je potom zónou pro hosty se dvěma ložnicemi, vlastní koupelnou a toaletou. „Jednotlivé zóny lze navzájem oddělit – i kvůli zabezpečení mírně odlišných teplot, ale hlavně proto, aby si majitelé mohli hlavní podlaží v zimě po příchodu rychle vytopit,“ dodává architekt.

Moderní přístup k tradiční formě. Dům s tradičním prodlouženým půdorysem a sedlovou střechou je položen na ustupujícím soklu, který umožnil velkorysé řešení vstupu. Kompozičně mírně graduje u západní štítové zdi, kde se připojuje „levitující“ terasa. Kompaktní formu doplňuje podobně celistvá barevnost, která využívá úzkou barevnou škálu převážně šedých odstínů, oživenou detaily ze světlého dřeva.

Obraz reálného života. Do obývacího pokoje si manželé vybrali pohodlnou sedačku, kterou nechali přečalounit. „Interiér byl hezký, jenže pro nás trochu strohý, takže jsme ho chtěli změkčit a zútulnit,“ zdůvodňuje volbu majitelka. FOTO DANO VESELSKÝ

Obraz reálného života. Do obývacího pokoje si manželé vybrali pohodlnou sedačku, kterou nechali přečalounit. „Interiér byl hezký, jenže pro nás trochu strohý, takže jsme ho chtěli změkčit a zútulnit,“ zdůvodňuje volbu majitelka. FOTO DANO VESELSKÝ

Příjemně namíchané

Vybrali si architekta, jehož styl jim vyhovoval, takže spolupráce šla hladce. „Pavel Simko má dobré cítění i představu. Kombinace skla, kovu a šedé barvy s několika dřevěnými detaily vypadá podle mě výborně,“ spokojeně konstatuje domácí pán. „Skvělé bylo i to, že máme poměrně blízký vztah a mohli jsme si povídat velmi otevřeně. Některé naše připomínky akceptoval, někdy nás zase přesvědčil o své pravdě. Protože maluji a mám vztah k výtvarnému umění, na jisté věci mám vyhraněný názor, takže o některých detailech jsme opravdu hodně diskutovali,“ vzpomíná. „Ale neshodli jsme se jen v máločem a týkalo se to vlastně jen interiéru. Byla to často i záležitost našich ekonomických limitů,“ směje se majitel. V konečném důsledku však dospěli k výsledku, s nímž jsou spokojeny obě strany. „Cítíme se tu velmi dobře a myslím, že to je podstatné,“ uzavírá domácí paní.

Schodiště zabírá úzký pás u severní zdi domu a od obývacího pokoje ho odděluje skleněná stěna s posuvnými dveřmi – tím se denní prostor oddělil tak, aby se zabránilo únikům tepla, ale zároveň se dlouhá místnost opticky nezúžila. FOTO DANO VESELSKÝ

Schodiště zabírá úzký pás u severní zdi domu a od obývacího pokoje ho odděluje skleněná stěna s posuvnými dveřmi – tím se denní prostor oddělil tak, aby se zabránilo únikům tepla, ale zároveň se dlouhá místnost opticky nezúžila. FOTO DANO VESELSKÝ

Betonový krb s teplovodní vložkou se významně podílí na vytápění domu. „Pokud jde o jeho tvar, nechtěl jsem nic rustikálního, ale prostý kubický tvar jsem si také neuměl představit. Nyní mám z této moderní podoby skutečně dobrý pocit,“ přiznává domácí pán. FOTO DANO VESELSKÝ

Betonový krb s teplovodní vložkou se významně podílí na vytápění domu. „Pokud jde o jeho tvar, nechtěl jsem nic rustikálního, ale prostý kubický tvar jsem si také neuměl představit. Nyní mám z této moderní podoby skutečně dobrý pocit,“ přiznává domácí pán. FOTO DANO VESELSKÝ

Hezky v teple

Od začátku neměli představu romantické, tradiční chalupy. „Chtěli jsme spíše pohodlný víkendový dům,“ zdůrazňují majitelé. „I z důvodu pracovní vytíženosti měl být velmi účelný a jednoduchý, abychom se tu zbytečně nenadřeli s údržbou, zahradou a podobně. Také jsme měli jasno v tom, že chceme zděný dům, v němž by bylo pohodlně, sucho a teplo, a to s ohledem na to, že jsme v horách, kde se běžně topí už od září.“ Architekt jim tedy navrhl kvalitně zateplenou cihlovou stavbu s okny s izolačním trojsklem. Protože sem není přiveden plyn, při vytápění vsadil na kombinaci praktického elektrického ohřevu a ekonomického krbu s teplovodní vložkou, který si domácí pán velmi pochvaluje. Potěšilo ho i moderní ovládání systému: „Když odjíždíme z domova, na dálku nastavím topení na jistou teplotu a přijedeme už do vyhřátého.“

FOTO ROBERT ŽAKOVIČ
Přečtěte si také:

Na návštěvě v první republice: Nenápadná vila nad Berounkou v duchu třicátých let

Podkroví se dvěma ložnicemi, koupelnou a záchodem je určeno pro hosty. „Chtěli jsme víkendový domeček, kam by mohly jezdit děti a vnoučata a kde bychom mohli jednou v důchodu trávit víc času. Takže plné využití teprve přijde, pokud nám bude sloužit zdraví,“ plánují. FOTO DANO VESELSKÝ

Podkroví se dvěma ložnicemi, koupelnou a záchodem je určeno pro hosty. „Chtěli jsme víkendový domeček, kam by mohly jezdit děti a vnoučata a kde bychom mohli jednou v důchodu trávit víc času. Takže plné využití teprve přijde, pokud nám bude sloužit zdraví,“ plánují. FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

pudorysy Pavel Simko

Dům v kostce

Architektonický návrh: Ing. arch. Pavel Simko
Realizace: 2011–2013
Pozemek: 570 m2
Celková užitková plocha: 149,54 m2 (včetně skladu a technické místnosti)
Energetická třída: B, topení + příprava teplé vody 104 kWh/(m2 . a)
Základy: základové pásy z tzv. prostého betonu
Svislé obvodové konstrukce: suterén: nosné železobetonové stěny silné 300 mm, zateplené styrodurem o tloušťce 120 mm; poschodí: stěny zděné z cihel Porotherm profi s tloušťkou 300 mm, zateplené fasádním polystyrenem silným 120 mm.
Zastřešení: dřevěný hambalkový krov nad dřevěným trámovým stropem, zateplený minerální vlnou silnou 250 mm, hliníková falcovaná krytina Prefalz
Okna: dřevěná s izolačním trojsklem
Vytápění: teplovodní – voda do radiátorů se ohřívá v elektrickém zásobníku v kombinaci s teplovodní krbovou vložkou

Ing. arch. Pavel Simko
www.architectum.sk

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: DANO VESELSKÝ
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat