Dům na skále pro dva milovníky přírody

Víkendový domek pro dva milovníky přírody vznikl na terase ve svahu nad jezerem v kanadské provincii Quebec. Protože majitelé si přáli stavbou co nejméně zatěžovat životní prostředí, a také snížit náklady na její založení, „sedí“ na základech staré rekreační chatky.
Reklama

Tento kompaktní a nízkonákladový projekt vznikl jako jednoduché, pohostinné místo, v němž si lze dokonale vychutnat krásy okolní přírody.

Fasádu tvoří celkem tři působivé prvky. Prvním je horizontální dřevěný obklad, druhým jsou výrazné vsadky z rezavé překližky a třetím velké prosklené plochy v šedých rámech.

Fasádu tvoří celkem tři působivé prvky. Prvním je horizontální dřevěný obklad, druhým jsou výrazné vsadky z rezavé překližky a třetím velké prosklené plochy v šedých rámech.

Hra s osami. Důraznost horizontálního směřování obkladu a oken zjemňují právě akcenty v podobě rezavé překližky, na níž je krásně vidět přirozená struktura dřeva.

Hra s osami. Důraznost horizontálního směřování obkladu a oken zjemňují právě akcenty v podobě rezavé překližky, na níž je krásně vidět přirozená struktura dřeva.

Dům je z větší části v objetí kmenů majestátních modřínů. V létě mu poskytují příjemný stín, zároveň za pomoci klesajícího slunce kreslí uvnitř zajímavé obrazy ze stínů.

Dům je z větší části v objetí kmenů majestátních modřínů. V létě mu poskytují příjemný stín, zároveň za pomoci klesajícího slunce kreslí uvnitř zajímavé obrazy ze stínů.

Ohleduplně. Aby šetřili náklady i životní prostředí, usadili architekti stavbu v souladu s přáním manželů, kteří dům vlastní, na původní základy staré rekreační chatky. Svůj pozitivní vztah k přírodě majitelé zdůraznili i minimálními zásahy do terénu a okolní vegetace.

Ohleduplně. Aby šetřili náklady i životní prostředí, usadili architekti stavbu v souladu s přáním manželů, kteří dům vlastní, na původní základy staré rekreační chatky. Svůj pozitivní vztah k přírodě majitelé zdůraznili i minimálními zásahy do terénu a okolní vegetace.

Obytný prostor domu se obrací k jezeru. Díky dvouúrovňové struktuře vnitřního prostoru a velkoformátovým oknům působí prostor větším dojmem, než ve skutečnosti je. Další výhodou tohoto řešení je záplava přirozeného světla, které se interiér těší po celý den. Večer navíc dlouhé stíny okolních stromů rozehrávají magické divadlo a stěny a podlahy se mění v přírodní jeviště. Během těchto chvil se úplně stírá rozdíl mezi vnitřním a venkovním prostorem.

Reklama
Z popelky princeznou. Večer se nenápadný dům mění v dominantu svahu. To když se jeho četná okna rozzáří umělým osvětlením.

Z popelky princeznou. Večer se nenápadný dům mění v dominantu svahu. To když se jeho četná okna rozzáří umělým osvětlením.

Jednoduchý, ale pohodlný. Interiér je zařízen skromně, v decentních barvách. K odpočinku v přírodě není zapotřebí žádného luxusu.

Jednoduchý, ale pohodlný. Interiér je zařízen skromně, v decentních barvách. K odpočinku v přírodě není zapotřebí žádného luxusu.

Příroda se promítá dovnitř interiéru nejen prostřednictvím výhledů, ale také zvoleným vybavením. Celá kuchyně je vyvedená ze dřeva.

Příroda se promítá dovnitř interiéru nejen prostřednictvím výhledů, ale také zvoleným vybavením. Celá kuchyně je vyvedená ze dřeva.

Hlavně nepřitahovat pozornost

Stejný princip – zrcadlení okolního prostředí – architekti uplatnili i na fasádě. Tu tvoří vertikálně uložená dřevěná prkna. Šedý odstín fasády zvolili proto, aby stavba v prostředí působila nenápadně jak v létě, kdy je vše v okolí zelené, tak i v zimě, když krajina „zešedne“. Nepravidelně vložené desky z rezavě zbarvené překližky mají zase na podzim korespondovat s barvou opadávajících modřínových jehlic.

Záviděníhodné rozptýlení. Možná trochu nevhodně zvolili architekti umístění pracovního stolu. Při takovém výhledu se do práce asi nikomu moc chtít nebude.

Záviděníhodné rozptýlení. Možná trochu nevhodně zvolili architekti umístění pracovního stolu. Při takovém výhledu se do práce asi nikomu moc chtít nebude.

Domácí kino. Plameny plápolajícího ohně, koruny kývající se ve větru, třpytící se hladina jezera – to jsou hlavní hrdinové programu, který se tu opakuje každý den.

Domácí kino. Plameny plápolajícího ohně, koruny kývající se ve větru, třpytící se hladina jezera – to jsou hlavní hrdinové programu, který se tu opakuje každý den.

Šedá a hnědá dominují i ve vnitřním prostoru a odkazují tak k barevnosti fasády. Ostatní barvy jsou tlumené, nenápadné a dávají vyniknout několika málo doplňkům.

Šedá a hnědá dominují i ve vnitřním prostoru a odkazují tak k barevnosti fasády. Ostatní barvy jsou tlumené, nenápadné a dávají vyniknout několika málo doplňkům.

Televizi nehledejte. Na co by ji majitelé téhle útulné chaty uprostřed modřínových lesů potřebovali? Stačí jen zatopit, pohodlně se usadit a můžete se kochat…

Televizi nehledejte. Na co by ji majitelé téhle útulné chaty uprostřed modřínových lesů potřebovali? Stačí jen zatopit, pohodlně se usadit a můžete se kochat…

Prakticky a zároveň esteticky jsou vyřešeny úložné prostory v ložnici. Niky ve stěně nijak nezasahují do místnosti, přesto poskytují dostatek místa pro ručníky, ložní prádlo a další nezbytnosti.

Prakticky a zároveň esteticky jsou vyřešeny úložné prostory v ložnici. Niky ve stěně nijak nezasahují do místnosti, přesto poskytují dostatek místa pro ručníky, ložní prádlo a další nezbytnosti.

Koupelna jako součást ložnice. Sprchový kout odděluje jen skleněná zástěna, na čele postele jsou z druhé strany umístěny umyvadlové skříňky se zrcadly.

Koupelna jako součást ložnice. Sprchový kout odděluje jen skleněná zástěna, na čele postele jsou z druhé strany umístěny umyvadlové skříňky se zrcadly.

Luxus jinak. Díky spojení s ložnicí získala koupelna exkluzivní přístup k dennímu světlu. Zajímavě řešená otáčivá zrcadla nebrání vychutnávat si pohledy ven.

Luxus jinak. Díky spojení s ložnicí získala koupelna exkluzivní přístup k dennímu světlu. Zajímavě řešená otáčivá zrcadla nebrání vychutnávat si pohledy ven.

Projekt v kostce

Název: Vacation Home in Messines (Prázdninový dům v Messines)
Místo: Gatineau, Quebec, Canada
Architekt: Anik Péloquin, www.anikpeloquin.ca
Celková užitná plocha včetně terasy: 120 m2
Realizace: 2013

TEXT: Dominika Záveská
ZDROJ: v2com.net
FOTO: Alberto Biscaro

Reklama
Reklama

Komentovat