Jak by měl vypadat ideální dům do povodňové oblasti

03. 10. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Bez ohledu na to, zda se váš pozemek nachází blízko řeky, močálů, jezera nebo moře, když se zvýší hladina vody, ohrozí to i vaše bydlení. Podobný problém řešili architekti z ateliéru Parnagian Architects. Jejich úkolem bylo vytvořit trvalou náhradu vícegeneračního rodinného domu v nízko položených slaných močálech náchylných na povodně, který byl během hurikánu nenávratně poškozen.

Pozemek se nachází na konci malého poloostrova. Na západ je obchodní loděnice a přístav, ale na sever, jih a východ okouzlující výhledy na záliv. Architekti museli vycházet z omezení, která nepovolovala stavbu mimo stopy předešlého domu.

Přečtěte si také:
Čeští architekti postavili na dálku soběstačnou dřevostavbu. Využívá solární energii a dešťovou vodu

A tak jeho úzká a obdélníková forma byla daná automaticky. Exteriér je maskován vzorovanou dešťovou clonou – skládá se z cedrových desek „Atlantic White“. Postupem času se jejich barva změní v přírodní šedou a dům bude vypadat, jako by sem patřil odjakživa.

Třípodlažní protipovodňový dům

Rezidence Salt Box velmi pěkně zapadá do svého prostředí. Zdroj: Parnagian Architects LLC

V hlavní místnosti téměř jako venku

Spojený obývací, jídelní a kuchyňský prostor funguje díky prosklení od podlahy až po strop prakticky jako venkovní místnost. Efekt znásobuje dvojnásobná výška stropu. Zajímavě umístěna je malá pracovna, která z druhého poschodí „shlíží“ do prostoru níže a nabízí ještě lepší výhled dále do krajiny.

Moderní protipovodňový dům s cedrovým obkladem

Exteriér je maskován vzorovanou dešťovou clonou – skládá se z cedrových desek. Postupem času se jejich barva změní v přírodní šedou. Zdroj: Parnagian Architects LLC

Dešťová clona, která tvoří fasádu domu, využívá různé druhy pórovitosti – užší a širší volná místa. Díky tomu vzniká živá hra světla a stínu v interiéru po celý den. Dešťová ochrana zároveň funguje jako filtr chránící před intenzivním světlem a teplem ze slunce. Spojená denní zóna, jejíž dvě strany jsou bez fasádní ochrany, slouží jako stinné útočiště v rozlehlé krajině. Prostoru dominuje volně stojící krb na dřevo.

Přečtěte si také:
Víkendové bydlení v polských Tatrách s krásným výhledem

Tři podlaží s jasným členěním

V prostorově nejmenší základně domu v přízemí je jen hlavní vstup a schodiště. Vedle něj jsou zvenku „na dřevěné palubě“ umístěny dvě venkovní sprchy. První podlaží patří otevřené denní zóně s výhledy, na opačné straně je ložnice s hygienickým zázemím a šatnou. V nejvyšším podlaží se nacházejí tři další ložnice, pracovna, prádelna a koupelny.

Jídelna v třípodlažním domě

Základem materiálové palety uvnitř domu je bílý dub, ze kterého je podlaha a nábytek, na bílo natřená cementová deska a sádrokarton. Zdroj: Parnagian Architects LLC

Bílý dub, cement, cedr i sádrokarton

Perforovaná cedrová fasáda prostupuje do interiéru ve formě stropního obkladu. Základem materiálové palety uvnitř domu je bílý dub, ze kterého je podlaha a nábytek, na bílo natřená cementová deska a sádrokarton. Nevšední rezidence čerpá elektrickou energii ze slunce – díky mnoha fotovoltaickým panelům na mírně se svažující střeše, nakloněné přesně tím správným směrem.

Přečtěte si také:
Co by nemělo chybět letnímu domu na břehu jezera?

Pozitiva, která vyzdvihla porota

Rezidence Salt Box, jak příjemnou skrýš „na nohách“ nazvali architekti z ateliéru Parnagian Architects, získala cenu poroty v rámci udělování cen Architizer A+Awards 2021. Co porotu zaujalo? Budova velmi pěkně zapadá do svého prostředí. Použití fasády, která chrání před sluncem i deštěm, jako organizačního prvku je mimořádně úspěšné. Stavba má dobré proporce, využití materiálů je úsporné.

Rezidence Salt Box

architektonický ateliér: Parnagian Architects LLC

hlavní architekt: Brian Parnagian, AIA

lokalita: Mantoloking, USA

plocha: 223 m2

realizace: 2018

Sabína Zavarská

Foto: Parnagian Architects LLC

Zdroj: v2com

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chaty dřevěné obklady moderni architektura prosklené plochy třípodlažní domy Víkendové bydlení
Sdílejte článek

Diskuze