Jak prosvětlit horní podlaží? Toto řešení vás překvapí

13. 01. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Francouzsko-italský architektonický ateliér Rotunno Justman Architectes navrhl nadstavbu na starším domě, která se netají současným architektonickým slovníkem. Na druhé straně však ani nepotlačuje původní stavbu pod sebou. Naopak, vede s ní zajímavý, hravý a inspirativní dialog.

Největší roli při řešení interiéru v této nadstavbě sehrává světlo. Uprostřed střechy architekti vytvořili prosklený pás, který předěluje i čelní a zadní fasádu. Díky tomuto zajímavému nápadu nadstavba působí odlehčeně a zároveň prosvětluje celý interiér horního podlaží.

Světelný tunel přináší nepopiratelnou prostorovou kvalitu projektu a vytváří úplně nový dialog mezi interiérem a exteriérem. Na světelný tunel ze strany zahrady navazuje výhledový balkón s kovovým zábradlím.

Novostavba s předělem

Díky zajímavému nápadu nadstavba působí odlehčeně a zároveň prosvětluje celý interiér horního podlaží. Zdroj: Giaime Meloni 

Co se v nadstavbě nachází?

Moderní nadstavba je prioritně určena pro relaxaci – je to noční zóna. Kromě dvou ložnic s šatnami tu mají majitelé velkou koupelnu a u schodiště pracovní kout.

Přečtěte si také:
Multifunkční řešení podkroví přeměněného v bydlení

Kámen a dřevo, minulost a budoucnost

Nadstavba je svisle obložena tmavým dřevem. Nejvyšší podlaží domu tak dává jasně najevo, že nevzniklo zároveň s původní dvoupodlažní stavbou, na které stojí. Architekti využili harmonizující kombinaci kamene a dřeva, aby smířili rozpor mezi moderním a původním.

Ani původní stavba, ale ani moderní nadstavba, si tedy nemusí na nic hrát a zůstávají samy sebou. Diskusi mezi novým a starým umocňují původní prvky – například zábradlí na velkých oknech.

Moderní nadstavba střecha

Díky nepravidelné střeše nadstavba působí členitěji. Zdroj: Giaime Meloni

Členitá střecha zjemňuje celek

Okolí i charakteru stavby je přizpůsobena také střecha. Sklání se ve třech různých úhlech. Architekti zvolili členitou střechu proto, aby se vyhnuli masivnímu monolitickému působení stavby.

Díky nepravidelné střeše nadstavba působí členitěji a je přijatelnější pro okolní prostředí – harmonizuje s domy v okolí. Sklon střechy samozřejmě navazuje i na funkční potřeby interiéru.

Nadstavba v ulici

Nadstavba harmonizuje s domy v okolí. Zdroj: Giaime Meloni

Výchozím bodem je prostředí, v němž se projekt nachází

„Náš výzkum nás vede k vytváření rafinované a lehké architektury, ve které mají smysl prostorové a světelné experimenty. Chceme dosáhnout bezproblémové integrace do městské, venkovské nebo přírodní krajiny. Prostředí projektu je pro nás výchozím bodem návrhu… Ve všech projektech hledáme uhlíkovou neutralitu – výběrem materiálů na biologickém základě a způsobem aplikace: materiály se tak stávají pevninou experimentování,“ popisují zakladatelé studia svůj přístup k projektům.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce dvoupodlažního domu vyzdvihla původní architekturu

Bydlení v nadstavbě v horním poschodí

architektonický ateliér: Rotunno Justman Architectes
lokalita: Vaucresson, Francie
plocha: 180 m²
realizace: 2019

Sabína Zavarská
foto: Giaime Meloni

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dřevěná fasáda nadstavby rodinných domů prosvětlení interiéru rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze