Jak se snoubí skandinávský styl s anglickou klasikou? Tento rodinný dům vám odpoví

Rodinný dům, který je jedinečný nejen svou rozlohou a prostředím, v němž se nachází, ale především architekturou.
Reklama

Zelené prostředí chráněné přírodní rezervace a výhled na golfové hřiště bylo přesně tím, co si dánsko-anglická rodina představovala jako pozemek na bydlení. Šedohnědá stavba kombinuje skandinávskou jednoduchost s anglickou architekturou. Z toho vyplynuly fasády z tmavých šedohnědých cihel.

rodinný dům s terasou

Foto FORCE4 Architects

V rohu pozemku

Navzdory tomu, že rodinný dům poskytuje plochu 375 m2, nepůsobí na pozemku dominantně. Architekti ho umístili do jednoho rohu, aby co největší část cenného pozemku zůstala nedotknuta. Takto zahrada poskytuje dostatek prostoru i soukromí pro venkovní aktivity domácích a co nejlepší výhled na golfové hřiště. Prosklené části stavby jsou orientovány tak, aby vtáhly do interiéru dostatek světla a tepla.

Foto FORCE4 Architects

Otevřené přízemí, pět ložnic a střešní terasa

Obytné místnosti jsou umístěny kolem velké dřevěné terasy ze tří stran. Přízemí je řešeno jako otevřené. Zahrnuje kuchyni, jídelní kout a společenskou místnost – vše zkombinováno do jednoho velkého prostoru.

Dům má tři podlaží a celkem pět ložnic. Ve sklepě se nachází herna, sklad, prádelna, technická místnost a sklad vína. Působivým originálním řešením je střešní terasa, na kterou můžete vystoupit po schodech zvenčí, ale též z interiéru.

kuchyne

Foto FORCE4 Architects

Anglický jíl a efekt monolitu

Harmonickou domáckou atmosféru dotváří bohaté použití dřeva a teplých materiálů. Velká okna, umístěná v každé místnosti alespoň ze dvou stran, maximalizují přirozené světlo a vytvářejí příjemnou, přátelskou atmosféru. Fasády jsou z anglického jílu s různými detaily.

Z téže hlíny je vyrobena i střecha, aby vytvořila monolitický efekt stavby. Vchod ozvláštňuje dřevěné obložení a zaoblený roh – místo, kde se tyto dva materiály setkávají. Za povšimnutí stojí tři střechy, každá sedlová, a masivní komín domu.

společenská místnost

Foto FORCE4 Architects

Rodinný dům Lauesen House

architektonické studio: FORCE4 Architects
lokalita: Kodaň, Dánsko
realizace: 2019
plocha: 375 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: FORCE4 Architects

Reklama

Komentovat