Jak získat soukromí, pokud je pozemek na rohu ulice? Tento zajímavý dům vám odpoví

V obci ležící přibližně 5 kilometrů na jih od Českých Budějovic stojí na rohové parcele bílý dům z dílny architekta Jiřího Weinzettla.
Reklama
Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Charakterizuje ho asketický vzhled a bílá zaoblená zeď, která zároveň z vnitřní strany vytváří soukromé atrium. Proč se architekti rozhodli pro takový zvláštní tvar?

Reklama

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Z ulic uzavřený

Dům stojí na rohovém pozemku, a tak bylo třeba vytvořit návrh, který by soukromí domácích chránil ze dvou stran. Obě fasády, které jsou v kontaktu s ulicí, jsou řešeny jako uzavřené, přičemž jedna obsahuje dřevěnou bránu do garáže a vstup do domu.

Směrem do zahrady je dům otevřen díky velkým prosklením. Tím největším jsou posuvné dveře, díky kterým je možné propojit interiér s krytou terasou a exteriérem. Druhá terasa (atrium) je ukryta mezi domem a zaobleným zdí chránícím její soukromí. Zde je nainstalována i venkovní sprcha.

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Reakce na přesycené okolí

„Slunce, které se odráží o zaoblený roh zdi, propůjčuje atriu příjemnou atmosféru už od časného rána. Zatímco interiér počítá s využitím řemeslných nábytkových prvků, přírodních materiálů a barev, vnější výraz domu je řešen s podstatnou dávkou střízlivosti – absence detailu (střešní plášť bez přesahu, omítka bez soklu, okno bez rámu). Jistá forma askeze – minimalismu je v tomto případě odpovědí na všude v okolí přítomnou přesycenost,“ zdůvodňuje vzhled domu architekt Jiří Weinzettl.

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Půdorys ve tvaru písmene T

Půdorys domu se nejvíce podobá písmenu T vepsanému do nepravoúhlého čtyřúhelníku s jedním zaobleným rohem. Kratší rameno domu vytvořilo prostor pro garáž, dílnu a technické zázemí. Z této strany je také vstup se šatnou a hygienickým zázemím. Ze zádveří se dá projít do hlavního obytného prostoru, který je položen o pět schodů níže. Snížením úrovně podlahy architekti dosáhli více než čtyřmetrové výšky v hřebeni pultového stropu. Sedlovou střechu, se kterou si architekti pohráli po svém, předepisují v lokalitě platné stavební regulativy. Předepsaná byla i výška domu.

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Jak je řešena dispozice?

Kuchyň, jídelna a obývací pokoj od sebe oddělují jen vložené nábytkové prvky. Jedním z nejdůležitějších požadavků majitelů byla maximální vzdušnost v interiéru a intenzivní kontakt se zahradou. Přes společnou centrální šachtu můžete vejít do dvou dětských pokojů, které jsou také orientovány na jih. Dále se zde nachází koupelna, pracovna a hlavní ložnice rodičů. Zajímavým způsobem je řešena nika na spaní v dětském pokoji, jejíž součástí je nejen samotná postel, ale i úložné prostory.

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

RD Litvínovice ve zkratce

architektonický ateliér: Ateliér 111 architekti

autor: Ing. arch. Jiří Weinzettl

inženýr projekt: Ing. Michal Hamada

lokalita: Litvínovice, České Budějovice

projekt: 2014

realizace: 2016 až 2018

zastavěná plocha 262 m2

užitková plocha 218 m2

Sabína Zavarská
Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com

Reklama
Reklama

Komentovat