Koupání na pobřeží, sauna a fantastické výhledy! Úžasné bydlení, kterému byste neodolali

14. 01. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Rybářská vesnice, koupání na pobřeží Baltského moře, sauna, cementová jeskyně s vanou, skrytý domek na stromě. To zní jako skvělá inspirace na příjemnou dovolenou. Právě tyto charakteristiky má projekt finských architektů Pirinen & Salo pojmenovaný podle domácích „Dogs & Doctors“.

Celá stavba připomínající větší chatu je složena ze tří zdánlivě samostatných budov. Jsou uloženy tak, aby obepínaly nádvoří s dřevěnou terasou a širokým schodištěm směrem k pobřeží. Fasádu z opalovaného dřeva doplňují šikmé střechy světlozelené barvy.

Tři chaty z opalovaného dřeva s prosklením spojené do jedné

Hmoty tří budov, které byly z opačné strany strohé a pokorné, se směrem k moři otevírají a projevují v plné kráse. Zdroj: Marc Goodwin / Archmospheres

Fasády orientované do ulice mají velmi málo oken, nachází se tu vstup do garáže a v rohu mezi dvěma většími hmotami jsou ukryty vchodové dveře. Výhodou pozemku je, že se nachází na klidném konci cesty s řídce roztroušenými domy, obklopenými borovicemi, které vedou až před Swan Beach, jak ji místní nazývají.

Přečtěte si také:
Vedle sebe vyrostly dvě moderní dřevěné chaty podle starých principů

Vstup charakterizuje tma a ticho

Když se přiblížíte k rohu, ve kterém leží vchodové dveře, pocítíte silné ponoření do tmy zuhelnatělého dřeva. Zároveň vnímáte ticho. Tento silný moment kontrastuje s efektem, který nastane po otevření vstupních dveří. V momentě, kdy otevřete dveře, otevře se pohled na nádherné souostroví a moře. Tento výhled je z celého interiéru – z každého pokoje. Za posuvnými skleněnými dveřmi jsou umístěny schody na terasu.

Terasa před chatou z opalovaného dřeva se zelenou střechou

Terasa. Zdroj: Marc Goodwin / Archmospheres

Úhel pohledu a výška stropu

Dům má při pozorování od moře úplně jiný charakter než od ulice. Hmoty tří budov, které byly z opačné strany strohé a pokorné, se směrem k moři otevírají a projevují v plné kráse. Pocit otevírání architekti vytvořili i v interiéru, a to nejen díky prosklením, ale například i výškou stropu. „Hala je příjemně nízký prostor s pocitem lidské míry a bezpečí. Z haly se strop zvedá výše do jídelního koutu.

Výhled z moderního přírodního domu na jezero

Za posuvnými skleněnými dveřmi jsou umístěny schody na terasu. Zdroj: Marc Goodwin / Archmospheres

Jídelnu od obývacího pokoje odděluje krb a za obývacím pokojem je velký výhled na nábřeží. Míra místnosti a její pevný nábytek vytvářejí jemný pocit zmenšování, prostor se zvětšuje přibližováním k výhledu, je to jako byste byli pod mikroskopem přírody,“ vysvětlují princip zvláštní atmosféry architekti Teemu Pirinen a Lauri Salo.

Přečtěte si také:
Dva dynamické domy určeny pro celoroční lenošení

V ložnici jako v domku na stromě

Z obývacího pokoje se masivními posuvnými dveřmi a dvouúrovňovým schodištěm dostanete do hlavní ložnice. Dřevo použité na vrchu schodiště okamžitě mění atmosféru v harmonickou a útulnou, v porovnaní s chladnějšími společenskými prostory v přízemí. Postel je ukryta za dvěma příčkami, přičemž jedna je ocelová a druhá dřevěná.

Výhled z moderního přírodního domu na jezero

Prostor se zvětšuje přibližováním k výhledu, je to jako byste byli pod mikroskopem přírody. Zdroj: Marc Goodwin / Archmospheres

Ložnice se dá úplně uzavřít od zbytku domu obrovskými posuvnými dveřmi. Útulnost hlavní ložnice architekti posílili i nižším stropem, okna jsou osazena ve výšce už od podlahy. Ten pocit vyvolává vzpomínky z dětství: jste ukryti na vrcholu stromů ve svém vlastním domku na stromě. Ostatní ložnice se nacházejí na opačném konci domu.

Otevřený skandi prostor

Jídelnu od obývacího pokoje odděluje krb. Zdroj: Marc Goodwin / Archmospheres

Koupelna, cementová jeskyně, sauna z tmavého dřeva

Pod hlavní ložnicí se nachází hlavní koupelna domu. Odtud přejdete do šatny a uklidňující cementové jeskyně s vanou a saunou. Sauna je z tmavého dřeva. I při sezení v páře sauny se otevírá výhled na moře. Už jen přejít přes terasu a vykoupat se v chladném Baltském moři.

Přečtěte si také:
Jak to vypadá, když se dvě rodiny rozhodnou bydlet spolu

Rodinný dům „Dogs & Doctors“

architektonický ateliér: Pirinen & Salo

autoři: Teemu Pirinen, Lauri Salo

lokalita: Pyhtää, Finsko

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Marc Goodwin / Archmospheres

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chaty skandinavsky styl terasy víkendové chaty
Sdílejte článek

Diskuze