Městský dům uprostřed přírody

Doslova jen pár metrů od dálnice umožňuje městský dům v Montrealu svým obyvatelům díky promyšlené rekonstrukci odpočívat uprostřed přírody a těšit z jejích proměn během celého roku.
Reklama

Okolí tohoto domu, v němž původně bydlel přednosta místní železniční stanice, se v průběhu posledních desetiletí radikálně proměnilo. Směrem na západ původní kolejiště ustoupilo rozlehlému parku s dnes již vzrostlými stromy. Na východě vyrostla nová komunikace − dálnice, která protíná celé město. Rekonstrukce a rozšíření budovy tak aktualizovaly tuto stavbu v souladu s proměněným kontextem.

Přečtěte si také:

Postavila si dům o rozloze 13 metrů čtverečních a nic jí nechybí

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Část přední fasády přesto architekti pozměnili pomocí dřevěného obkladu, aby tak naznačili, že tu přesto došlo k proměně…

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Nově přistavěný objem skrývá jídelnu a terasu. Oplocení je jen přirozeným pokračováním dřevěného obkladu vnějších stěn a terasy.

Vpředu, z východu, na nás hledí jednoduchá, graficky řešená cihlová fasáda. Okna a vstup domu zůstaly původní. Záměrně, protože jejich rezervovaná podoba pomáhá chránit soukromí obyvatel. Zadní fasáda je orientovaná na západ, směrem k parku. Dřevěné obložení tu naopak převládá a koresponduje s přírodním charakterem přilehlých prostor.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Nová okna vnášejí do interiéru dostatek denního světla a umožňují obyvatelům plně využívat výhod spojených s blízkostí parku. Nabízejí výhledy do zeleně a možnost kochat se pohledem do korun stromů.

dum, beton, stavba
Přečtěte si také:

Dům, který vyvrací mýty o betonu

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Celý dům je zařízen velmi jednoduše – hlavní slovo tu má masiv. Dává možnost vyniknout zejména krásám zvenčí.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Pruhovaný koberec je jedním z mála barevných výstřelků v tomto jinak velmi střídmém interiéru. Lihový krb dotváří atmosféru při posezení během dlouhých zimních večerů.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Nádherné výhledy při přípravě večeře, byť „jen“ do městské zeleně v přilehlém parku, nelze majitelům než závidět.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Kuchyni byl věnován poměrně velkorysý prostor pro severoamerickou dispozici poměrně typické. Kuchyně je nejen místem, kde se připravuje jídlo, ale také se tu schází celá rodina a blízcí přátelé.

Přečtěte si také:

Jak se dá chladná garáž přeměnit na útulné rodinné bydlení

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Spojené a přesto oddělené. Současný evropský trend spojování přípravných a jídelních prostor je tu spíše jen naznačený − prostřednictvím širšího průchodu a exteriérového propojení prostřednictvím terasy.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

1105-01_14_sc_v2com
Půdorys přízemí

1105-01_15_sc_v2com
Půdorys 1. patra

Projekt v kostce

Název projektu: Maison de Chateaubriand
Lokalita: Montreal, Quebec, Canada
Architekt: Anik Péloquin, www.anikpeloquin.ca
Užitná plocha: 222 m2
Realizace: 2011

Text: red
Zdroj: v2com.net
Foto: Marc Cramer

Reklama

Komentovat