Moderní dřevostavba, která je praktická a nenáročná na údržbu

Hektickou atmosféru města manželé vyměnili za idylický a důstojný klid moderní čtvrti v příhraničním městečku.
Reklama

Manželé Richard a Zuzana se po letech strávených v pracovním kolotoči rozhodli pro změnu. Nevěděli přesně, jakým směrem se pohnou a co je čeká, ale s blížícím se důchodem se jim čím dál tím méně líbila představa klidných let v jejich bytě v bratislavské Dúbravce. Cíle neměli vysoké ani nereálné.

Široké kuchyňské okno poskytuje přímý výhled na příjezdovou cestu a všechny případné návštěvníky domu. FOTO Lukáš Erban
Přečtěte si také:

Pasivní dřevostavba v Kumburském Újezdu s výhledem na hrad

Nejdůležitějším požadavkem, který architektovi Petru Švorcovi stanovili, bylo neomezovat se zbytečnostmi. Bydlení si představovali praktické a bez náročné údržby. Společně vybrali lokalitu vyzařující klid na okraji Hainburgu, přímo pod lesem. Výhledy do širokého okolí, tiché prostředí a zároveň blízkost města, kde žije jejich syn. Všechny tyto aspekty je jen utvrdily v rozhodnutí, že našli, co hledali.

Každý z pokojů má vlastní terasu. Nad garáží tak vznikla příjemná odpočinková vyhlídka pro pána domu. Z pracovny má výhled na les a zároveň kontrolu nad děním před domem.

Každý z pokojů má vlastní terasu. Nad garáží tak vznikla příjemná odpočinková vyhlídka pro pána domu. Z pracovny má výhled na les a zároveň kontrolu nad děním před domem.

Terasa v přízemí je hmotou domu úplně chráněna od ruchu ulice a nežádoucí pozornosti sousedů. Přístupná je z ložnice i z centrální denní části.

Terasa v přízemí je hmotou domu úplně chráněna od ruchu ulice a nežádoucí pozornosti sousedů. Přístupná je z ložnice i z centrální denní části.

Prostorný obývák s kuchyní je orientován na západ, a tak nemá v nejvíce využívaných hodinách nouzi o slunce. Celý prostor je laděn do kontrastu prvků tmavého dřeva a bílé barvy čalounění a stěn.

Prostorný obývák s kuchyní je orientován na západ, a tak nemá v nejvíce využívaných hodinách nouzi o slunce. Celý prostor je laděn do kontrastu prvků tmavého dřeva a bílé barvy čalounění a stěn.

Výraz a funkce

Architekt se postaral o to, aby dům vytěžil maximum z daností, které prostředí nabízelo. „Nejprve jsme si mysleli, že si postavíme jednopodlažní bungalov, který by nám zbytečně nepřidával starosti. Byla by však škoda ochudit se o výhledy, které se nabízejí z každé strany,“ vzpomíná na začátky návrhu Zuzana. Členitá dvoupodlažní hmota domu pracuje s pokoji jako s buňkami, které přiřazováním a posouváním vytvořily terasy přičleněné ke každé ložnici.

V kontaktu se zahradou. Stavba přirozeně respektuje danosti pozemku i přednosti bydlení v rodinném domě – výhodná orientace na světové strany umožnila umístit všechny obytné místnosti podél jižní fasády, s okny obrácenými do zahrady.
Přečtěte si také:

Úsporná dřevostavba zařízená účelně, pohodlně a s ohledem na bezpečí dětí

Zákoutí, která vznikla na dolním podlaží, zároveň poskytují dostatečné množství soukromí v zadní části pozemku. Tento jednoduchý princip umožnil architektovi plně vyhovět všem požadavkům manželů, jelikož forma nebyla dána striktní a konkrétní geometrií, ale variabilně se přizpůsobovala funkci.

Prostorný obývák s kuchyní je orientován na západ, a tak nemá v nejvíce využívaných hodinách nouzi o slunce. Celý prostor je laděn do kontrastu prvků tmavého dřeva a bílé barvy čalounění a stěn.

Prostorný obývák s kuchyní je orientován na západ, a tak nemá v nejvíce využívaných hodinách nouzi o slunce. Celý prostor je laděn do kontrastu prvků tmavého dřeva a bílé barvy čalounění a stěn.

Kuchyň navzdory propojení s obývací částí působí kompaktně díky sníženému sádrokartonovému stropu. Vysoké skříně využívají niku vytvořenou schodištěm.

Kuchyň navzdory propojení s obývací částí působí kompaktně díky sníženému sádrokartonovému stropu. Vysoké skříně využívají niku vytvořenou schodištěm.

Nízkoenergetická výzva

Komplikovaná forma domu znamenala tvrdý oříšek pro splnění požadavků nízkoenergetického standardu. Projevily se však zkušenosti odborníků a za pomoci vhodných technologií se podařilo docílit přijatelných hodnot. Základní koncepce moderní dřevostavby vyžadovala množství komplikovaných detailů, ale přesto se podařilo v maximální míře využít dostupných ekologických materiálů.

Přečtěte si také:

Moderní nízkoenergetický dům nedaleko Kopřivnice

Vzhledem k umístění domu na pozemku nebylo možné realizovat hlubinné vrty nebo využívat zemní kolektory, o teplo se tedy stará tepelné čerpadlo Nibe typu vzduch-voda. Nízkoteplotní podlahové vytápění zabezpečuje pohodu v domě bez víření prachu a při úspoře energií. Nežádoucímu přehřívání během odpoledních hodin, kdy se slunce opírá do zasklení v denní části, zabraňuje důmyslné exteriérové stínění žaluziemi.

Překvapením v poschodí je pokoj patřící synovi. Obýván je pouze občasně, kontrast se zbytkem domu je však neodmyslitelný.

Překvapením v poschodí je pokoj patřící synovi. Obýván je pouze občasně, kontrast se zbytkem domu je však neodmyslitelný.

Expresivní obrazy jsou dílem synovy přítelkyně, výtvarnice Sandry Barth − až na dva. Výsledná koláž je zajímavým kontrastem dvou vkusů a stylů.

Expresivní obrazy jsou dílem synovy přítelkyně, výtvarnice Sandry Barth − až na dva. Výsledná koláž je zajímavým kontrastem dvou vkusů a stylů.

Dům v kostce

Návrh: Architektonická kancelář Architekt Peter Švorc & Partners (www.apsp.sk)
Základy: Klasické založení na základových pasech.
Obvodové stěny: Sendvičová konstrukce tvořená hliníkovým roštem vrstveným s dřevoštěpkovými deskami. Zateplení kontaktním zateplovacím systémem z minerální izolace s celkovou tloušťkou 320 mm.
Technika: Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo Nibe typu vzduch-voda využívající na vytápění domu teplo obsažené ve vnějším vzduchu. Vytápění je nízkoteplotní podlahové.
Okna: Plastové rámy se sedmikomorovým profilem, výplň tvoří bezpečnostní izolační trojsklo.
Střecha: Zakrytá hydroizolační fólií vyztuženou vysokopevnostní polyesterovou mřížkou zn. Fatrafol S, včetně odvětrávacích prvků. Štěrkový zásyp frakce 15–35 mm.

TEXT: Lucia Kušnírová
FOTO: Dano Veselský
ZDROJ: Časopis HOME

ODPOVĚDNÁ REDAKTORKA: Dominika Záveská

Reklama
Reklama

Komentovat