Úsporná dřevostavba zařízená účelně, pohodlně a s ohledem na bezpečí dětí

Bydlení na jedné úrovni, bez schodů a dispozičních komplikací, je sympatické nejednomu našinci. Tato pravidla respektuje i jednoduchý přízemní dům s pokoji uloženými vedle fasády obrácené do zahrady jako korálky na niti.
Reklama

Nad zadáním, které dostal architekt Vladimír Balda, by zřejmě souhlasně kývaly hlavou mnohé manželské páry: dům pro čtyřčlennou rodinu, s pracovnou, která by v případě potřeby posloužila i jako pokoj pro hosty. A to všechno v přízemí, hlavně kvůli dětem, ale i kvůli zahradě, která je asi největší předností rodinného domu. Naši manželé nechali všechno ostatní na architekta, kterého si vybrali na základě jeho předcházejících realizací (samozřejmě s tím, že cena stavby nepřekročí sumu běžnou za dům tohoto typu a velikosti). A dobře udělali.

třecha domu měla být původně zelená, majitelé však od ní (i po zkušenostech s menší stavbou sauny, na které ji použili), upustili. Tenká vrstva hlíny na ní totiž rychle prosychá, na domě by tak musela být výrazně větší, což by však představovalo příliš velkou zátěž. Na střeše se proto nachází jen vrstva štěrku, což je však spíše pohledová záležitost. FOTO DANO VESELSKÝ
Přečtěte si také:

Pro život na venkově si vybrali pasivní dřevostavbu

Fasáda je kombinací vodorovného obkladu ze sibiřského červeného smrku a světle šedé omítky. Dům zastřešuje pultová střecha, až na severní místnosti a terasu, nad nimiž je plochá střecha.

Fasáda je kombinací vodorovného obkladu ze sibiřského červeného smrku a světle šedé omítky. Dům zastřešuje pultová střecha, až na severní místnosti a terasu, nad nimiž je plochá střecha.

V kontaktu se zahradou. Stavba přirozeně respektuje danosti pozemku i přednosti bydlení v rodinném domě – výhodná orientace na světové strany umožnila umístit všechny obytné místnosti podél jižní fasády, s okny obrácenými do zahrady.

V kontaktu se zahradou. Stavba přirozeně respektuje danosti pozemku i přednosti bydlení v rodinném domě – výhodná orientace na světové strany umožnila umístit všechny obytné místnosti podél jižní fasády, s okny obrácenými do zahrady.

Bez bariér. V interiéru přízemného domu nejsou žádné výškové bariéry, pouze vstup dělí od terénu několikacentimetrový schůdek.

Bez bariér. V interiéru přízemného domu nejsou žádné výškové bariéry, pouze vstup dělí od terénu několikacentimetrový schůdek.

Ve spolupráci se sluncem

„Koncepci jednopodlažního domu určil tvar a orientace pozemku,“ říká architekt Balda. „Na severu sousedí s ulicí a mírně se svažuje k jihu, z čehož poměrně rychle vyplynulo osazení stavby k severní straně parcely a orientace všech obytných místností na jih, do zahrady.“ Základem dispozičního řešení je chodba, která tvoří vnitřní komunikační osu a zároveň s přirozenou logikou dělí dům po délce na dvě funkční části – na jižní, osluněné straně domu jsou podél chodby umístěny obytné místnosti, všechny s přímým přístupem na terasu a do zahrady, ze severu lemují chodbu provozní prostory včetně vstupního zádveří a kuchyně.

Terasu táhnoucí se podél celé jižní fasády chrání před nepřízní počasí plochá střecha, která plní i funkci slunolamu.

Terasu táhnoucí se podél celé jižní fasády chrání před nepřízní počasí plochá střecha, která plní i funkci slunolamu.

Oporou pro přesah střechy terasy jsou stěnové prvky obložené vláknocementovými deskami. Vedle konstrukční funkce zároveň dělí terasu na sekce odpovídající šířce sousedících pokojů.

Oporou pro přesah střechy terasy jsou stěnové prvky obložené vláknocementovými deskami. Vedle konstrukční funkce zároveň dělí terasu na sekce odpovídající šířce sousedících pokojů.

Rafinovaný prostor. Na otevřené denní místnosti je nejpůsobivější sám prostor – účelně členitý v půdorysu a působivě ve výšce.

Rafinovaný prostor. Na otevřené denní místnosti je nejpůsobivější sám prostor – účelně členitý v půdorysu a působivě ve výšce.

Vnitřní uspořádání se odrazilo i na tvaru domu – pod pultovou střechou je ložnice a obývací pokoj, plochá střecha zastřešuje koupelny, technickou místnost, zádveří a ostatní prostory na sever od chodby. V prvotním návrhu sice architekt počítal s plochou střechou na celém domě, místním závazným regulativem však byla pultová, s předepsaným sklonem. Kombinace zastřešení měla nakonec pozitivní důsledek – umožnila osvětlit přirozeným světlem i chodbu ve středu dispozice. Aby architekt ochránil okna na jižní fasádě před letním přehříváním, vytvořil na této straně po celé délce domu výrazné vyložení střechy (slunolam), jímž je zároveň kryta terasa.

Foto: Adolf Bereuter & Dornbirn
Přečtěte si také:

Minimalistická dřevostavba pro mladou rodinu na rakouském venkově

Světlo na konci chodby. Dalším zdrojem denního světla je francouzské okno ve východní stěně domu. (Pohled směrem z obýváku.)

Světlo na konci chodby. Dalším zdrojem denního světla je francouzské okno ve východní stěně domu. (Pohled směrem z obýváku.)

Interiér začala Lucie Baldová navrhovat zároveň s tím, jak její manžel připravoval první studie domu. Ve spolupráci s majiteli vybrala vhodné materiály, pokračovala detailním řešením koupelen a kuchyně až po návrh atypických kusů nábytku.

Interiér začala Lucie Baldová navrhovat zároveň s tím, jak její manžel připravoval první studie domu. Ve spolupráci s majiteli vybrala vhodné materiály, pokračovala detailním řešením koupelen a kuchyně až po návrh atypických kusů nábytku.

Úsporný, ale v rozumné míře

Dřevo jako konstrukční materiál si majitelé domu vybrali až po dokončení studie. Jejich rozhodnutí ovlivnilo několik faktorů – například dřevěná fasáda, která se jim líbila už na prvních návrzích domu, rychlý suchý proces výstavby a v neposlední řadě i dobré jméno několika firem z okolí, které se na dřevostavby specializují. Jelikož spotřeba energie byla pro ně důležitá, nechali si u dodavatelské firmy, která zpracovala i realizační projekt, připravit nabídku na dům v nízkoenergetickém i energeticky pasivním standardu. Místo a orientace stavby jsou sice ideální, ale poměrně velký jednopodlažní objekt s půdorysem relativně dlouhého obdélníku má nepříznivý poměr vytápěného objemu k ochlazované ploše. To zvýšilo náklady na dosažení pasivního standardu na takovou míru, kterou už majitelé nebyli schopni akceptovat.

Kvůli dětem muselo být zařízení bezpečné a účelné.

Kvůli dětem muselo být zařízení bezpečné a účelné.

Dětské pokoje jsou zařízeny jednoduchým, praktickým nábytkem. Prostřednictvím stěn, textilií a doplňků jim však rodiče dopřáli živou a veselou barevnost.

Dětské pokoje jsou zařízeny jednoduchým, praktickým nábytkem. Prostřednictvím stěn, textilií a doplňků jim však rodiče dopřáli živou a veselou barevnost.

Přečtěte si také:

Dům pro tři generace zapadl do krajiny na okraji Krkonoš

Dům v kostce
Základy: Standardní betonové pásy. Horní část je vyzděna z betonových tvarovek ztraceného bednění, které umožňují jednoduché zateplení deskami z extrudovaného polystyrenu.
Konstrukce: Dřevěná konstrukce systému „two by four“ z KVH profilů.
Interiér: Obvodové stěny z vnitřní strany obité OSB deskami. Rozvody v instalační předstěně, za obkladem ze sádrokartonových desek.
Exteriér: Provětrávaný dřevěný obklad z červeného smrku, sloupy a sokly obložené vláknocementovými deskami (Cembonit), na severní straně difuzně otevřený fasádní systém s minerální izolací a omítkou.
Tepelná izolace: Foukaná celulóza a minerální vlna (celková tloušťka 260–340 mm).
Vytápění a větrání: Plynový kondenzační kotel, solární kolektory, krbová kamna bez napojení na vytápěcí systém. Řízené větrání s rekuperací.
Okna a dveře: Dřevo-hliníková s trojsklem.
Střecha: Šikmá střecha dvouplášťová odvětrávaná, s krovem z dřevěných hranolů. Střešní krytina z falcovaných pásů modrošedého titanzinku s předzvětranou úpravou). Obě ploché střechy jsou izolované fólií. Tloušťka tepelné izolace: 500 mm.
Generální dodavatel: Penatus

Návrh projektu: Ing. arch. Vladimír Balda
Interiér: Lucie Baldová
Plocha pozemku: 1 383 m²
Zastavěná plocha: 212 m²
Užitná plocha: 200 m²

Text: Erika Kuhnová
Foto: Robert Žákovič
Odpovědná redaktorka: Dominika Záveská
Zdroj: Časopis HOME

Reklama

Komentáře

  • Krásný dům. Praktický pro život.

    Šárka Brabcová

Komentovat