Zdroj: BoysPlayNice

Na malém prostoru chaty využili každý centimetr. Cítíte se v ní jako na lodi

16. 02. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

I menší chata může vypadat výjimečně a splňovat všechny funkce potřebné pro pocit pohody a relaxace. Stavba „maskovaná“ opalovanými modřínovými deskami je nenápadně včleněna do svahu a zeleně nad Vranovskou přehradou na jižní Moravě. Nejenže má zajímavý tvar, kterým se přizpůsobuje prostředí a potřebám majitelů, ale též překvapuje tím, co všechno se vejde na plochu pětašedesáti metrů čtverečních. V interiéru máte pocit, jako byste byli na lodi či v lodní kajutě.

Sympatická chatka kromě zázemí pro rodinu majitele nabízí i prostor pro návštěvy. Poskytuje dostatek místa nejen pro denní aktivity, ale též k večernímu posezení a spánku. Přízemí domu funguje jako otevřený prostor s kuchyní a jídelním stolem, v horním podlaží jsou umístěny dvě ložnice a hygienické zázemí. Další koupelna, spolu s komorou a technickou místností, je v přízemí. V každém koutě domu se skrývají nenápadné úložné prostory, všechno má své místo – přesně jako v kajutě lodi.

Přečtěte si také:
Dynamická chata, která získala prestižní ocenění. Upravíte si ji podle nálady a počasí

Smrkové dřevo a velká okna

Útulnost interiéru zabezpečuje smrkové dřevo, ze kterého jsou všechny stěny, dokonce i stropy. Velké prosklené plochy umožňují v tomto klidném prostředí výhledy na vodní hladinu. Mimořádně efektně působí terasa s venkovním posezením, která připomíná palubu lodě, protože se vznáší částečně nad hladinou vody.

Moderní rekonstruovaná modřínová trojpodlažní chata u přehrady

Zvenčí je dům hmotově čistě funkční, materiálově skromný. Zdroj: BoysPlayNice

Na začátku bylo dědictví

Při současném pohledu na stylovou dřevěnou chatu by si jen málokdo pomyslel, že za touto stavbou stojí dědictví. Původně na břehu Vranovské přehrady stála malá chata, kterou vlastnil dědeček dnešního majitele. Protože ji majitel zdědil, chtěl stavbu co nejlépe zužitkovat.

Přečtěte si také:
Ze skromné chaty po dědovi vyrostla moderní chata pro celou rodinu

Oslovil studio Prodesi/Domesi s konkrétním zadáním: přál si dřevěnou chatu postavenou na existujících základech. Měla zahrnovat všechno, co dnešní moderní dřevostavby umožňují. Přál si, aby byla pohodlným útočištěm pro rodinu o víkendech i dovolené. I když zadání znělo jednoduše, vzhledem k terénu a prostoru návrh vyžadoval důmyslná řešení.

 Smrkový interiér moderní chaty u jezera

V každém koutě domu se skrývají nenápadné úložné prostory, všechno má své místo – přesně jako v kajutě lodi. Zdroj: BoysPlayNice

Lesní charakter pozemku a původní základy

Architekti se v prvé řadě museli vypořádat s lesním charakterem pozemku a s půdorysem původní chaty. Nová dřevostavba ho totiž nesměla překročit.

Smrkový interiér moderní chaty u jezera

Velké prosklené plochy umožňují v tomto klidném prostředí výhledy na vodní hladinu. Zdroj: BoysPlayNice

Kajuta lodi jako inspirace

Kajuta lodi se stala při realizaci interiéru inspirací pro architekty, a to nejen vzhledem k blízkosti vodní hladiny, ale především proto, že interiér vyžadoval praktické uspořádání na malém prostoru – tak jako v kajutě. I v tomto případě je využit doslova každý centimetr.

Přečtěte si také:
Třípodlažní dům na kopci: Velká užitná plocha, minimální zásah do zeleně

Kontrast mezi exteriérem a interiérem

Když se podíváte na chatu z různých pohledů, neujde vám kontrast mezi interiérem a exteriérem. Není jen v barvě použitého dřeva. Zvenčí je dům hmotově čistě funkční, materiálově skromný. Interiér je naopak moderní, prostorný, propracovaný do každého detailu.

 Smrkový interiér moderní chaty u jezera

Přízemí domu funguje jako otevřený prostor s kuchyní a jídelním stolem a výhledem. Zdroj: BoysPlayNice

Jak charakterizuje průběh plánování novostavby architektka Klára Vratislavová?

Návrh domu a interiéru probíhal současně – tak, abychom dokázali dobře využít každý centimetr, který nám původní stará chatka vymezila. Nakonec se na nevelkou plochu přibližně 5 x 8,5 m vešla jídelna a obývací pokoj v jednom s velkorysým výhledem na vodní hladinu, prostorná předsíň s lavicí na přezouvání, koupelna, samostatná toaleta, komora, a dokonce i technická místnost. V poschodí vznikla jedna větší a jedna menší ložnice a též šatna.

Přečtěte si také:
Chátrající dřevěná chata u jezera se po přestavbě změnila v příjemné a stylové útočiště

Poschodí jsme vymýšleli opačně, než je zvykem. Nejprve vznikaly potřebné prostory pro ložnice a potom jsme střechu „okrajovali“ tak, aby hmota domu byla co nejmenší. Naším cílem bylo navrhnout stavbu, která se pokorně „zapojí“ do zeleného svahu nad vodní hladinou, kde stojí převážně skromné ​​staré chatky.

Moderní rekonstruovaná modřínová trojpodlažní chata u přehrady

Mimořádně efektně působí terasa s venkovním posezením, která připomíná palubu lodě, protože se vznáší částečně nad hladinou vody. Zdroj: BoysPlayNice

Použité materiály

konstrukce – masivní dřevěné CLT panely

fasádní obklad – opalované a olejované modřínové desky

okna – modřínové rámy s izolačním trojsklem + šambrány kolem oken:modřínové desky s přírodní lazurou

interiérové ​​dveře – bezfalcové ze smrkové biodesky

interiérové ​​stěny + strop – smrková biodeska

podlaha – 1. NP: betonová stěrka, 2. NP: koberec

vestavěný nábytek + kuchyň – smrková biodeska/MDF (podle autorského návrhu K. Vratislavové)

okna — Janošík Okna Dveře, www.janosik.cz

Chata jako kajuta

architektonický ateliér: Prodesi/Domesi

autor: Ing. arch. Klára Vratislavová, hlavní architekt

návrh interiéru: Ing. arch. Pavel Horák, hlavní architekt

lokalita: Vranov nad Dyjí, ČR

zastavěná plocha: 43 m²

užitná plocha: 65 m²

projekt: 2015

realizace: 2021

realizační firma: Domesi, s. r. o.

Sabína Zavarská

Foto: BoysPlayNice

Zdroj: www.linka.news

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chalupy chaty chaty u jezera dřevěný nábytek moderni architektura svahovitý pozemek Víkendové bydlení
Sdílejte článek

Diskuze