Nízkoenergetická dřevostavba v Klánovicích inspirovaná funkcionalismem

U projektu vily v Klánovicích si investor a architekt stanovili ještě vyšší cíl: nízkoenergetickou dřevostavbu, která pojetím odkazuje na funkcionalistické domy v okolí, a přitom poskytne mladé rodině se dvěma malými dětmi současný komfort bydlení. 
Reklama

„Zadání znělo: pohodlný úsporný dům, který by zapadl do kontextu prvorepublikové příměstské zástavby. Klienti však zároveň chtěli dům specifický a originální,“ vypráví autor projektu, architekt Václav Zahradníček ze studia Prodesi.

To nejlepší z minulosti i současnosti

Atypická vila zaujme na první pohled masivním poschodím, které přesahy přirozeně stíní subtilní zasklené přízemí. Vzhledem k orientaci pozemku architekt navrhl příjezd a vstup z jihovýchodu. Zároveň použil princip, který je jedním ze základů dobrého nízkoenergetického řešení − dům se velkými okny v přízemí otevírá na jihozápad, do zahrady, ze severovýchodu je naopak uzavřenější. Nízkoenergetického standardu se dosáhlo i díky moderní konstrukci a technickým detailům. Dominantní materiál na fasádě vychází z tradice funkcionalistických staveb, typických pro tuto lokalitu – bílá omítka zvýrazňuje hmotu vysunutého horního podlaží. Na kontrastně pojatém přízemí se kromě velkých zasklených ploch uplatnil dřevěný obklad, opticky navazující na dřevěné terasy. Vnější výraz stavby doplňuje trapézový plech v pásu oken na poschodí.

Vnitřní zařízení domu dotvářelo interiérové studio, jehož architekti excelentně „uchopili“ architektonický duch stavby a v souladu s jeho odkazem na funkcionalismus vytvořili čistý prostor. Foto Lina Németh

Vnitřní zařízení domu dotvářelo interiérové studio, jehož architekti excelentně „uchopili“ architektonický duch stavby a v souladu s jeho odkazem na funkcionalismus vytvořili čistý prostor. Foto Lina Németh

Potřebného rozveselení celku se dosáhlo pestrobarevnými designérskými kousky (lustr, židle) v jídelní části.

Galerii, která je výrazným prvkem interiéru, navrhl architekt na základě žádosti klienta. Spojuje přízemí s prvním poschodím a současně akcentuje centrální bod domu, v němž rodina stoluje. Foto Lina Németh

Galerii, která je výrazným prvkem interiéru, navrhl architekt na základě žádosti klienta. Spojuje přízemí s prvním poschodím a současně akcentuje centrální bod domu, v němž rodina stoluje. Foto Lina Németh

Transparentnost prostoru podporuje skleněné zábradlí, umožňující vizuální kontakt mezi prostory na obou podlažích.

Myslet dopředu

Díky sloupkové konstrukci domu bylo možné vytvořit poměrně otevřenou vnitřní dispozici. „Galerie, která se otvírá přes obě podlaží, umožnila splnit požadavek majitelů na oddělení prostor pro rodiče a děti,“ vysvětluje architekt koncepční záměr. Otevřený prostor jídelny a kuchyně volně přechází do obýváku, a vytváří tak optimální podmínky na společné chvíle při různých každodenních činnostech. Pracovna v přízemí a pokoje v horním podlaží zase poskytují všem členům rodiny potřebné soukromí. Zajímavé je racionální řešení poschodí, kde architekt zakomponoval do oddělených zón pro rodiče a děti vždy vlastní koupelnu a šatník. Vytvořil tak dobrý předpoklad pro možné budoucí dvougenerační bydlení.

Čistý interiér. V interiéru dominuje racionalita, podpořená například dostatkem chytře poskládaných úložných prostor, a bílá barevnost, zjemněná prvky viditelné dřevěné konstrukce a dřevěné podlahy. Foto Lina Németh

Čistý interiér. V interiéru dominuje racionalita, podpořená například dostatkem chytře poskládaných úložných prostor, a bílá barevnost, zjemněná prvky viditelné dřevěné konstrukce a dřevěné podlahy. Foto Lina Németh

„Víme, že důvěru k moderní architektuře, kvalitě, energetické úspornosti a trvanlivosti dřevostaveb je potřebné budovat především na pozitivních zkušenostech klientů. I to byl důvod, proč jsme se rozhodli, že domy, které navrhneme, také postavíme. Myslím si, že je to nejlepší záruka kvalitního výsledku. Naším cílem je uhlídat kvalitu těchto domů v každém ohledu – týká se to i pečlivého vyhotovení všech detailů, což je u nízkoenergetických a pasivních staveb obzvlášť důležité,“ doplňuje filozofii architektů z tandemu Prodesi/Domesi Václav Zahradníček.

Řekli byste na první pohled, že jde o nízkoenergetickou dřevostavbu? Další z úspěšných realizací architektů ze studia Prodesi tak opět vyvrací různé nepřejícné mýty o dřevostavbách. Foto Lina Németh

Řekli byste na první pohled, že jde o nízkoenergetickou dřevostavbu? Další z úspěšných realizací architektů ze studia Prodesi tak opět vyvrací různé nepřejícné mýty o dřevostavbách. Foto Lina Németh

Inspirované funkcionalismem. Ačkoli vzhled této neobvyklé vily je inspirován architekturou z poloviny 20. století, architektovi Václavu Zahradníčkovi se podařilo citlivě ho spojit s logikou a principy dnešní nízkoenergetické výstavby. Foto Lina Németh

Inspirované funkcionalismem. Ačkoli vzhled této neobvyklé vily je inspirován architekturou z poloviny 20. století, architektovi Václavu Zahradníčkovi se podařilo citlivě ho spojit s logikou a principy dnešní nízkoenergetické výstavby. Foto Lina Németh

Dispozice. Společné a soukromé prostory rodiny a jednotlivých členů domácnosti jsou nejen šikovně vyvážené, ale obsahují i skrytou logiku, která počítá s možnými změnami v budoucnosti. zdroj: Ing. arch. Václav Zahradníček

Dispozice. Společné a soukromé prostory rodiny a jednotlivých členů domácnosti jsou nejen šikovně vyvážené, ale obsahují i skrytou logiku, která počítá s možnými změnami v budoucnosti. zdroj: Ing. arch. Václav Zahradníček

Dispozice. Společné a soukromé prostory rodiny a jednotlivých členů domácnosti jsou nejen šikovně vyvážené, ale obsahují i skrytou logiku, která počítá s možnými změnami v budoucnosti. zdroj: Ing. arch. Václav Zahradníček

Dům v kostce

Nízkoenergetický rodinný dom Klánovice
Autor: Ing. arch. Václav Zahradníček, Prodesi
Užitková plocha: 141 m2
Nosná konstrukce: dřevěná sloupková (tzv. two-by-four)
Okna: dřevěná s izolačním trojsklem
Střecha: plochá s izolací nad záklopem
Technika: řízené větrání s rekuperací
Vytápění a příprava teplé vody: tepelné čerpadlo vzduch – vzduch a elektrické podlahové a stropní rohože

Ing. arch. Václav Zahradníček (*1979)
Vystudoval obor architektura na ČVUT v Praze. V roce 2002 založili s architektem Pavlem Horákem architektonický a projekční ateliér Prodesi, v němž vyvinuli systém dřevostaveb Domesi a intenzivně se věnují oblasti bydlení, hlavně dřevostavbám.
www.prodesi.cz

Text Ľubica Fábri, matériO.sk
Foto Lina Németh
Zdroj časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat