Odvážné rozšíření rodinného domu, které okolí přijalo rozpačitě

Norské studio Tyin tegnestue má na svědomí zajímavé atypické rozšíření domu. Na první pohled upoutá tím, že přístavba se rozšiřuje směrem nahoru, a tak zabírá jen minimální prostor pozemku. Praktické, vtipné, ale také trošku odvážné řešení na dané poměry.
Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Reklama

Hrubé stěny, střecha ještě více

Architekti ze studia Tyin tegnestue, kteří projekt realizovali, tvrdí, že přístavba je výsledkem jejich prvního pokusu o komerční architekturu v norském prostředí. Poprvé pracovali s detaily a předpisy, týkajícími se staveb na norské půdě. Jedním z výsledků akceptování platných norem jsou stěny tlusté třicet centimetrů a střecha s tloušťkou půl metru.

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Co přibylo z hlediska funkcí?

Rozšíření domu navazuje na starý dům, který obývá čtyřčlenná rodina. Důvod přístavby byl jasný – nepostačoval jim obytný prostor. V přízemí nového objektu se nachází vstupní místnost a koupelna kombinovaná s prádelnou. Druhé podlaží tvoří víceúčelová místnost s vysokým stropem a velkým oknem, nabízejícím výhled na okolí. Na této úrovni je nová přístavba propojena se starým domem.

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Zevně borovice, zevnitř bříza

Fasáda přístavby je obložena přírodně upravenou borovicí. S tímto materiálem architekti už pracovali, proto se rozhodli použít ho i na tomto místě. V interiéru pro změnu použili norskou překližku z břízy s viditelnými a jednoduchými detaily. Z této překližky je řešen i posed při velkém okně, který zároveň obsahuje úložné prostory. Z hlavního prostoru vedou schody ještě výše, do malého „podkroví“ využívaného jako herna.

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Pod úrovní domu

Důležitým momentem je fakt, že přístavba je zasazena níže než samotný původní dům, takže druhé podlaží přístavby se nachází na úrovni prvního podlaží domu.

„Tento projekt potvrdil názor, že úzké propojení s projektem je klíčovým faktorem při dosahování požadovaného výsledku. Také dokazuje, že metoda, kterou jsme se naučili a používali v mezinárodním prostředí, má význam i v Norsku,“ doplňují architekti.

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Reakce okolí jsou rozmanité

Dům s přístavbou se nachází v tradiční norské čtvrti. Nová část domu svým atypickým vzhledem zpochybňuje hranice toho, co je přijatelné v rámci stavebních norem. Není divu, že zpětná vazba okolí je různá – od pozitivních chvalozpěvů až po negativní reakce a skepticismus.

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Rozšíření rodinného domu Arne Garborgsei v kostce

Architektonické studio: TYIN tegnestue

Realizace: září 2011 až leden 2014

Plocha 48 m2

Lokalita: Trondheim, Norsko

Sabína Zavarská
Foto: Pasi Aalto

Komentovat