Odvážný moderní dům na stoletých sklepech

„Dům za zdí“ od ateliéru Mjölk architekti je jedním z moderních domů, do jakého se buď ihned zamilujete, nebo mu na chuť zkrátka nepřijdete.
Reklama
moderní dům

Foto: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

Záleží na vašem životním stylu, vnímaní současného bydlení a očekávaní. Nás upoutal ochranou soukromí majitelů, nádechem severské estetiky v kombinaci s lehkým dotykem industrialismu, vtipnými detaily. A hlavně: do moderní podoby se architektům podařilo vnést i kus historické duše předchůdce.

moderní dům

Foto: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

Na začátku odvážného plánu

Celý příběh začal koupí stoletého domu. Byla to tradiční stavba se sedlovou střechou, ale ve velmi špatném stavu. Podařilo se z ní zachránit kamenný sokl sklepů, který se stal základem nového domu.

Další problém, který bylo potřebné vyřešit, představovala rušná silnice v sousedství. Architekti proto na místě původní obvodové zdi starého domu navrhli novou betonovou zeď. Díky tomuto řešení minimalizovali hluk z vedlejší komunikace, a zároveň jasně vymezili vnější vstupní prostory do domu.

Za zdí se nachází malý dvůr s výhledem na Ještěd. Tento dvůr zároveň odděluje vchod do domu od schodů do níže položené zahrady a menšího domu pro syna.

moderní dům

Foto: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

Dva v jednom

I když stavbu samotní architekti označují jako „Dům za zdí“, na starém kamenném sklepě se prakticky nacházejí dva domy – hlavní rodinný dům rodičů a dcery a menší domek pro syna. Ten v něm tráví jen málo času, protože je mořeplavcem.

Dům rodičů je složitější. Jeho stavební program musel absorbovat potřeby tří lidí – manželů a jejich dcery. V dřevěné nadstavbě nad stropem původních sklepů se nacházejí ložnice, pracovna, koupelny a vnější dvůr se saunou.

jídelna

Foto: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

Z jídelny rovnou do zahrady

Obytný prostor hlavního domu je intenzivně propojený s exteriérem. Z obou stran ho vymezují velká okna – jedno je orientované do údolí Harcovského potoka a směrem na Ještěd, druhé nabízí pohled do saunovacího dvora.

O pár schodů níž se nachází obývací místnost a široké schodiště do kuchyně s jídelnou. Tyto části denní zóny jsou přímo napojeny na obytnou zahradu. Zbývající části sklepa našly využití jako technické prostory a sklady.

spálna

Foto: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

Dřevo, asfalt, tér

Nová část domu má dřevěnou konstrukci. Střecha je tvořená z asfaltových pásů a v kombinaci s černou, térem natřenou fasádou připomíná objekt kůlny, která na tomto místě stála v minulosti. Zahrada je sice skromná, ale příjemná: odrostlé stromy vytvářejí atmosféru horského lesa. Část zahrady používá domácí paní jako užitkovou, pěstuje tu voňavé bylinky.

Všechno na míru a vtipné detaily

Navrhování interiérů jsme si užili. V domě je mnoho na míru navržených prvků. V koupelnách jsou namísto některých vodovodních baterií použita jen měděná vedení se zahradními kohoutky. V ložnici visí skříně ze stropu, a tudíž nezabírají tolik místa, navíc prostor ložnice, šatny a koupelny zůstává jako jeden celek. V kuchyni jsme zase pro změnu navrhli linku tak, aby nezmizly původní žulové bloky, z nichž je celá spodní stavba postavená,“ popisují netradiční řešení architekti Jan Mach, Jan Vondrák, Lukáš Holub.

moderní dům

Foto: BoysPlayNice / www.boysplaynice.com

Dům za zdí ve zkratce

architektonické studio: Mjölk architekti, www.mjolk.cz

architekti: Jan Mach, Jan Vondrák, Lukáš Holub

lokalita: Liberec, ČR

projekt: 2014

realizace: 2018

zastavěná plocha: 271,5 m2

hrubá podlahová plocha: 226,1 m2

užitková plocha: 188,1 m2

na projektu spolupracovali: Michal Hejzlar, mjölk s.r.o, Jan Nikendey, mjölk s.r.o

na realizaci spolupracovali: 1ku1, Millante 

Sabína Zavarská
Foto: BoysPlayNice

Reklama

Komentovat