Ukrytý před nechtěnými pohledy: I ​​prosklený dům může chránit soukromí

31. 12. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

Trojúhelníkový tvar pozemku, výrazně svažitý terén břehu Vltavy, mnoho vzrostlých ořechů a třešní. Okolo samé zahrady a na protilehlém břehu řeky lesy. Krásné prostředí, ale navrhnout na takovémto pozemku dům určitě není jednoduché.

Skloubit potřeby a přání investorů s nevýhodami, které má pozemek, není vždy možné úplně podle představ. Návrh rodinného domu ve Vraném nad Vltavou představuje zajímavý a vyvážený kompromis dvou základních principů, které si často odporují.

Na jedné straně jsou to požadavky investorů na klid a soukromí, na druhé straně stále potřebnější dostatek slunce, přirozeného světla v interiéru a kontakt se zahradou.

Výhled do zahrady z terasy domu

Výhled do zahrady. Zdroj: ta-architektura

Půdorys? Otevřené „L“ a vertikální členitost

Tuto nezvyklou harmonii (nezvyklou proto, že obvykle musí ustoupit soukromí nebo kontakt s přírodou), která pro majitele představuje pravou a slunnou oázu klidu, se podařilo vytvořit díky otevřenému půdorysu ve tvaru písmene L.

Přečtěte si také:
Kouzelná chata v přírodě: Krásné výhledy z ložnice, teplo a klid

Interiér se rozprostírá na dvou poschodích a jednom meziposchodí. Díky členitosti je stavba pestrá. V nejvýše položené části pozemku je dům jednopodlažní. Nachází se zde společný obývací prostor s kuchyní, jídelnou a sezením.

Prostorná terasa

Prostorná terasa. Zdroj: ta-architektura

Kontakt s přírodou umocňuje velké rohové prosklení a terasa, která na ně navazuje. Tato část domu je obklopena vysokými stromy, ale i tak je prosvětlena jižním a západním sluncem. Pocit soukromí poskytuje i díky tomu, že se nachází nejdále od vstupu na pozemek.

Vrstvený téměř jako hamburger

Podlaží s denní zónou je však v kontextu celé stavby mezipodlažím mezi dvěma ložnicovými poschodími. Nejníže položená je severní část parcely. Tu se nacházejí dvě podlaží. V přízemí najdete dětské pokoje, koupelnu a technické zázemí, nad nimi ložnici rodičů s krásnými výhledy.

výhled z obývacího pokoje

Terasa s výhledem. Zdroj: ta-architektura

Knihovna s terasou

Dominantní knihovna je v místnosti s vlastní terasou. Zdroj: ta-architektura

K ložnici rodičů patří i koupelna a šatny. Bonusem je otevřená knihovna s vlastní terasou. Hlavní vstup do domu je umístěn ve střední části dispozice, tedy na úrovni společného obývacího prostoru.

Dům není z ulice prakticky vůbec vidět, zůstává utajen před nechtěnými pohledy z okolí. Zrakům kolemjdoucích je skryto i jezírko s lekníny.

Zahradní domek, garáž a konstrukce

Praktickým sousedem hlavní stavby je zahradní domek, ve kterém se nachází i garáž, sklad a místnost pro zahradníka.

Zahrada domu se stromem

Zahrada. Zdroj: ta-architektura

Konstrukce domu je monolitická – betonová, s vyzdívkou z dutinových cihel. Fasáda je nejen estetická, ale i funkční. Kontaktní zateplovací systém střídá provětrávaná fasáda z tropického dřeva. Hliníková okna s trojsklem jsou částečně motoricky ovládaná. Příjemná stavba využívá tepelné čerpadlo a sluneční energii.

Přečtěte si také:
Majitelé domu našli způsob, jak uniknout z rušného města a od každodenních stresů

RD Vrané

architekt: Ing. arch. Tereza Čudová Ajmová
lokalita: Vrané nad Vltavou, ČR
zastavěná plocha: 229
užitná plocha: 302
studie: 2012
realizace: 2019/2020

Sabína Zavarská
zdroj a foto: ta-architektura

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: betonové stěny prosklené fasády rodinne domy solární kolektory
Sdílejte článek

Diskuze