V budově z 19. století vybudovali moderní a bohatě prosvětlené bydlení

V budově z 19. století vybudovali moderní a bohatě prosvětlené bydlení

23. 10. 2015
Diskuze (2)
Sdílet

Původně to byl dům pro služebnictvo jednoho ze zámku v anglickém městě Winchester, ale už pěknou řádku let chátral. Ujali se ho noví majitelé, kteří bytostně milují sklo a rozhodli se pro zásadní přestavbu a dostavbu tohoto tradičního cihlového domu. S pomocí britského AR Design Studia se jim podařilo v této budově z devatenáctého století vybudovat moderní a bohatě prosvětlené bydlení plné jejich oblíbeného skla.

Po náročné fázi projektování přišla v létě loňského roku na řadu samotná stavba, jenže při vykopávání základů udělali stavitelé nečekaný nález – hned tři lidské kostry. Byli přizváni policisté a záhy i archeologové, kteří odhalili, že jde o pozůstatky římského původu.

01_skleneny_dum_prosveleny_interier

Nastalo období intenzivních vykopávek, při kterých bylo nalezeno ještě mnoho římských pohřebních uren a dalších artefaktů. Vše bylo pečlivě vyjmuto a přeneseno do místního muzea, takže samotná stavba mohla konečně začít.

03_skleneny_dum_prosveleny_interier

04_skleneny_dum_prosveleny_interier

05_skleneny_dum_prosveleny_interier

Směrem do zahrady navrhli architekti jednoduché a elegantní rozšíření domu, tedy kompletně prosklenou přístavbu.

06_skleneny_dum_prosveleny_interier

07_skleneny_dum_prosveleny_interier

08_skleneny_dum_prosveleny_interier

 

V té se nachází kuchyň s velkorysou jídelnou, která je tak doslova na hranici mezi interiérem a exteriérem. V teplých měsících lze otevřít prosklenou stěnu a rázem tak majitelé sedí přímo v zahradě svého domu.

09_skleneny_dum_prosveleny_interier

09_skleneny_dum_prosveleny_interier

Původní rozčlenění domu na malé a tmavé pokoje pro služebnictvo doznalo značných změn a výsledkem je prostorný a velkoryse prosvětlený interiér, který nezapře vášeň majitelů pro sklo.

11_skleneny_dum_prosveleny_interier

12_skleneny_dum_prosveleny_interier

13_skleneny_dum_prosveleny_interier

14_skleneny_dum_prosveleny_interier

Glass House
architekt: AR Design Studio 
realizace: Anglie, 2012

-vb-
zdroj: AR Design Studio
foto: Martin Gardner

Kategorie: Moderní bydlení Návštěvy domů Rekonstrukce domu
Tagy: cihla dum rekonstrukce
Sdílejte článek

Diskuze

  • Z toho skla bych mela divný pocit a já raději dám přednost kvalitnímu dřevu.M

    Jarka
  • Tak nevím, zda toho skla není přespříliš?

    joche