Zrekonstruovaný jednopodlažní domek poskytuje všem čtyřem členům rodiny veškeré pohodlí

Omezený rozpočet a velikost pozemku neumožnily architektce příliš se rozletět v prostoru i vybavení, přesto pod její taktovkou získal jednopodlažní domek povedený nový kabát (i spodní prádlo). 90 m², oblečených do cihel, teď splňuje požadavky moderní městské rodiny a poskytuje všem čtyřem členům veškeré pohodlí.
Reklama
Přístavba by nebyla možná jak z hlediska financí, tak kvůli nedostatku prostoru. Majitelé se nechtěli vzdát alespoň malé zahrádky za domem.

Přístavba by nebyla možná jak z hlediska financí, tak kvůli nedostatku prostoru. Majitelé se nechtěli vzdát alespoň malé zahrádky za domem.

Data o projektu
Oficiální název: One-story House
Místo: Montreal, Kanada
Rozloha: 90 m²
Architektka: Anik Péloquin
Realizace: 2011

Titěrný pozemek a nedostatek finančních prostředků neumožnily uvažovat o přístavbě. Anik Péloquin tak musela kouzlit s tím, co už tu stálo do počátku 20. století. V souladu s komunálními regulemi dům, vlastně jakýsi byt v domě, oblékla do fasády z červených cihel. Jejich jednolitost sem tam naruší cedrový „vetřelec“: obklad, zábradlí či stříška nad vchodnými dveřmi. Boční stěny nejvýrazněji přiznávají změny, které se tu udály. Architektka tu strategicky pracovala s umístěním oken, aby domu dodala aktuální ráz a zajistila obyvatelům víc přirozeného světla, ovšem zároveň aby zachovala intimitu.

Přední fasáda zůstala tradičně konzervativní. Malá okna chrání soukromí spokojených obyvatel tohoto nedávno zrekonstruovaného domku.

Přední fasáda zůstala tradičně konzervativní. Malá okna chrání soukromí spokojených obyvatel tohoto nedávno zrekonstruovaného domku.

Čelní pohled

Čelní pohled

Boční pohled

Boční pohled

Soukromí po stranách, společně uprostřed

Malé, světlé a vzdušné ložnice se nacházejí vepředu a vzadu, zatímco uprostřed domu vznikl společný obytný prostor s kuchyňskou linkou, jídelním stolem a relaxačním koutem. Jednotícím prvkem interiéru je dřevo, ať už je řeč o olejované podlaze z borovice nebo březové překližce; to vše doplňuje lamino ve světlých barvách. Ideální kombinace materiálů do prostoru, který zrovna neoplývá přebytečnými metry čtverečními.

Moderní minimalistický nábytek z truhlářské dílny doplnil kusový nábytek s moderní patinou.

Moderní minimalistický nábytek z truhlářské dílny doplnil kusový nábytek s moderní patinou.

Kuchyně je skutečným srdcem tohoto domu.

Kuchyně je skutečným srdcem tohoto domu.

Přestože v domě bylo nutné šetřit každým metrem, dopřála architektka majitelům opravdu velkorysou kuchyňskou linku s velkou pracovní plochou a dostatkem úložných prostor.

Přestože v domě bylo nutné šetřit každým metrem, dopřála architektka majitelům opravdu velkorysou kuchyňskou linku s velkou pracovní plochou a dostatkem úložných prostor.

Koupelna je zařízena jednoduše, a to nábytkem vyrobeným na míru z březové překližky. Neutrální barevné spektrum oživuje výrazná modrá deska pod umyvadlem.

Koupelna je zařízena jednoduše, a to nábytkem vyrobeným na míru z březové překližky. Neutrální barevné spektrum oživuje výrazná modrá deska pod umyvadlem.

Text: Dominika Záveská
Foto: Daniel Kudish
Zdroj: V2com.net

Reklama
Reklama

Komentovat