Nízkoenergetická nepodsklepená dřevostavba v Řevnicích

Příjemná nepodsklepená dřevostavba v Řevnicích vyšla z architektonického ateliéru Labor13. Je příkladem stavby realizované ve tvaru písmene L, přičemž jedna vyšší část kopíruje mírný svah.
Reklama
Foto: Labor13

Foto: Labor13

Rovné rameno písmene „L“ má okolo sebe vybudovanou dřevěnou palubu, která poskytuje prostor pro odpočinek na terase a meziprostor mezi interiérem a exteriérem.

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Prostor, kde navazuje jedna část domu na druhou kolmou, vytváří kryté závětří, kterým se dá projít z jedné strany zahrady na druhou.

Reklama

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Maximální využití sluneční zahrady

Atypická moderní dřevostavba, navržená a zrealizovaná jako dvougenerační chata (větší patrová část je pro mladou rodinu a nízká část pro jejich maminku, obě části domu je možné v budoucnu propojením – zasklením průchodu spojit do jednoho celku) rozděluje pozemek na dvě části. Architekti ji umístili tak, aby domácí mohli maximálně využít sluneční část zahrady. Nižší rameno domu s dřevěnou palubou je orientované rovnoběžně se severní hranicí pozemku a je jednopodlažní s pultovou střechou. Druhá, vyšší kolmo orientovaná část, je dvojpodlažní. Jižní část tohoto ramene kopíruje terénní vlnu pozemku a v interiéru tak vzniká mezipatro.

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Různé sklony střech

Přesto, že stavba byla původně navržená jako rekreační, poskytuje možnost pohodlného celoročního bydlení. Eleganci a nevšední geometrii celého domu zvýrazňuje vertikální dřevěný obklad z modřínu. Střešní roviny mají různý sklon (12 a 25 stupňů) a v hřebeni jsou vůči sobě převýšené. Díky tomuto převýšení vznikl prostor i pro okno, prosvětlující celé druhé nadzemní podlaží.

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Hra s prosklenými plochami

Prosklení – okna a velké dveře jsou řešené atypicky, ale vždy s ohledem k funkci dané části domu a světové strany. Velké otvíratelné prosklení je orientováno do soukromí pozemku. Prostory, které vyžadují intimitu nebo směřují na sever, jsou naopak vybaveny menšími horizontálními okny, či střešním oknem. Velmi zajímavě je – vzhledem k oknům – řešena vyvýšená část domu se šikmým zastřešením. Velké okno na celou šířku této části domu umožňuje krásný výhled do okolí.

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Jak je řešena dispozice?

Celý dům tvoří jednu bytovou jednotku. V nižší části se nachází hlavní obytný prostor s kuchyňským koutem, šatna a koupelna, toaleta. V přízemí dvoupodlažní části domu se nachází obytný prostor s kuchyňským koutem, šatna, koupelna a WC. V mezipatře je jedna místnost sloužící jako pracovna nebo pokoj pro hosty. Podkroví patří ložnici.

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Nízkoenergetický standard

Z technického hlediska je dům v Řevnicích nízkoenergetickou sendvičovou dřevostavbou s provětrávanou fasádou. Střecha je řešena jako dvouplášťová s plechovou střešní krytinou v barvě antracitu. Ve stejné barvě je řešen okap, nerezový komín vedoucí po fasádě a hliníková okna. Dům je vytápěn konvektory v kombinaci s krbovými kachly.

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

Foto: Labor13

RD v Řevnicích v kostce

Architektonický ateliér: Labor13

Architekti: Albert Pražák, Martin Vomastek, Jiří Bardoděj

Lokalita: Řevnice, Česká republika

Zastavěná plocha: 113 m2

Užitná plocha: 104,5 m2

Rok realizace: 2015

Součinitel prostupu tepla: 0,22 W/m2K

Energetické zařízení budovy: B

Dodavatel stavby: Důmrazdva s.r.o.

Sabína Zavarská
Foto: Labor13

Reklama
Reklama

Komentovat