5 kroků k úspěšné rekonstrukci špatně postavené přístavby

Rekonstrukce špatně postavené přístavby znamenala pro Ellie a Nicka možnost vytvořit na míru šitý prostor pro jejich rodinu – a jejich dva ušaté mazlíčky.
Reklama

Pro Ellie a Nicka byli při plánování nového designu kuchyně důležití jejich domácí králíci, stejně jako jejich jednoletá dcera Tia. Dvojice chtěla prostor, který by dovoloval Roccovi a Flannie volně se pohybovat a toulat se po domě a který by se navíc dal přizpůsobit a využít v případě, že se rodina rozroste.

S pomocí architektů ze studia Nimtim vytvořila dvojice projekt přístavby, která je plná světla a která vyhovuje všem členům rodiny. Najdete tady chytré nápady jako dvířka pro králíky spolu s milými osobnějšími úpravami, jako jsou malinké otisky nožiček jejich dcerky zasazené do obkladaček. Ellie vám teď odhalí, jak vznikala kuchyně jejich snů.

kuchyne

Před rekonstrukcí

První krok

Čerstvý začátek

„Když jsme tento dům kupovali, měl opravdu mnoho nedostatků,“ říká Ellie. „Okna nebyla funkční, takže se nedala otevřít ani zavřít. Byla zde malá přístavba postavená předchozím majitelem, ale byla postavena špatně. Střecha byla ve špatném stavu a my jsme byli znepokojeni, že nám bude do domu zatékat. Rozhodli jsme se proto, že pokud to máme všechno opravit, můžeme to předělat přesně tak, jak chceme.“

obývací pokoj
Přečtěte si také:

Vydařená rekonstrukce panelákového bytu v nadčasovém severském stylu

„Na internetu jsme se podívali na projekty, které se nám líbily. Také jsme kontaktovali architekty a setkávali se s nimi, abychom získali nějaké nápady a přibližnou cenovou představu. Nick se setkal s architekty ze studia Nimtim − a stali se pro něj vítězem, protože se mu moc zalíbil jejich pes! Všechna znamení naznačovala, že se spojíme právě s nimi. Líbil se nám jejich styl, přístup a taktéž samotní lidé, kteří zde pracují.“

kuchyne

Pro Ellie a Nicka bylo v rámci přístavby hlavní prioritou světlo. „Řekli jsme, že chceme co nejvíc světla, jak to jen jde,” říká Ellie. To získali díky světlíkům a širokým proskleným plochám. FOTO CHRIS SNOOK

Druhý krok

Plán akce

„Věděli jsme přesně, co chceme, ale nevěděli jsme, jak to vyjádřit z hlediska materiálů. Potřebovali jsme něco, co by zabránilo králíkům okusovat lišty a hrany − to byl problém v předešlých nemovitostech, a chtěli jsme otevřený prostor, abychom je mohli snadno sledovat. Architekti z Nimtim nám ukázali příklady toho, co by mohlo fungovat, a hráli jsme si s uspořádáním, dokud jsme nenašli něco, co jsme si zamilovali.“

„Chtěli jsme, aby dubová podlaha ve vzoru rybí kosti navázala na historii umění a řemesel, která jsou spjata s domem, a pomocí odhalených trámů jsme zase vytvořili pocit tepla. Prostor musel být také jasný a vzdušný. Nejsme Britové, takže nejsme zvyklí na nedostatek přirozeného světla. Řekli jsme, že chceme co nejvíc světla, jak to jen jde. Proto jsme zvolili světlíky a prosklené posuvné dveře.“

kuchyne

Zachování otevřeného prostoru v celé části obývacího pokoje umožňuje Ellie dohlížet na Tiu a jejich dva králíky, Rocca a Flannie, ať už během vaření, nebo sledování televize. FOTO CHRIS SNOOK

Třetí krok

Zpomalení tempa

„Díky tomu, že jsme spolupracovali s Nimtim a nebyli jsme na celý projekt sami, během celého procesu jsme se cítili mnohem více uvolnění. Víc než rádi jsme zaplatili poplatek za služby architekta − tím, že nás Nimtim vedli, zbavili nás obrovského stresu.”

„V každém projektu narazíte na neplánované věci, tak to prostě chodí. Jednu věc, které ale teď litujeme je, že jsme do původní renovace nezahrnuli i zahradu. Chtěli jsme, aby bylo vše dokončeno a my bychom se mohli stěhovat co nejdřív, a zahradu jsme plánovali upravit ve vhodnější chvíli. Teď si ale uvědomujeme, že by bylo jednodušší udělat vše najednou, ušetřit si tak další starosti a navíc bychom mohli oba prostory hezky propojit. Především, tehdy jsme o věcech dostatečně dlouho přemýšleli, a proto každý kompromis, který jsme museli udělat, jsme udělali rádi.”

obývací pokoj

Čtvrtý krok

Promyšlené detaily

„V jednom z projektů, které nám ve studiu Nimtim ukázali, byly dlaždice vyrobené na zakázku keramikem. Nick se na mě podíval a řekl: ‚Sama jsi keramička, mohla bys vyrobit dlaždice nad kuchyňským dřezem.‘ Alespoň jsem měla co dělat, když byla Tia ve školce, takže jsem se doma nezbláznila! Do některých z těchto dlaždic jsme přidali její otisky a stopy. Vytvořili jsme ji a vytvořili jsme i tento prostor přístavby, takže to byl pěkný způsob, jak oboje propojit.“

„Nimtim přišel s řešením problému s králíky − 90 cm nad podlahou vytvořil hranici, po kterou bylo všechno odolné vůči králičím nájezdům. Barva na zdi je omyvatelná a dubová lišta zatlačená do zdi, aby ji nemohli okusovat. Bylo to finančně poněkud náročnější řešení, ale funguje skvěle − Rocco ani Flannie téměř nikdy nechodí poblíž zdí, a navíc je to hezký dekorační prvek.”

víceúčelový prostor domu

Dvojice nevěděla, jak využít prostřední místnost domu. Nakonec se rozhodli udělat z ní víceúčelový prostor pro hraní a příležitostné přespání. „Máme rodinu v zahraničí, takže se nám tato místnost hodí, když přijdou na delší návštěvu,“ říká Ellie. FOTO CHRIS SNOOK

Pátý krok

Rodinné bydlení

„Pokoušeli jsme se vymyslet, co uděláme s prostředním pokojem v přízemí. Muselo to být něco univerzální pro případ, že by se naše rodina rozrostla. Vznikla z toho místnost, kterou si přizpůsobujeme podle potřeb. Přes den je to obývací místnost a místnost na hraní, když přijde naše rodina na návštěvu, je to pokoj pro hosty, a možná v budoucnosti z ní uděláme další samostatný pokoj.“

Srdcem domu je vanilková rustikální kuchyně, kde se zcela přirozeně zdržují pán s paní domácí nejen během vaření, ale i během večerních rozhovorů. Propojená je se zahradou, kde se nachází terasa, bazén, vířivka a altán. FOTO MIRO POCHYBA
Přečtěte si také:

Tři měsíce od koupi po nastěhování se! Jaké tajemství skrývá tato rekonstrukce?

„Mou nejoblíbenější částí domu je kuchyně − je tu toho tolik, co mám ráda! Máme také moc rádi terasu, díky které můžeme sedět venku a užívat si zahradu, i když prší. Otevřené prostory nám daly velkou svobodu. Každý si může dělat, co chce, a já se nemusím neustále strachovat o Tiu, protože ji mám pořád na dohled. Prostě díky tomu mizí neustálé obavy o dítě − a o dva zlomyslné králíky.“

koupelna

FOTO CHRIS SNOOK

Profil

Majitelé
Ellie, designérka specializující se na keramiku a sklo, její partner, Nick, specialista na sociální média, jejich dcera Tia (1 rok) a králíci Rocco a Flannie

Nemovitost
Třípokojový dům v řadové zástavbě v londýnské části Bermondsey

Náklady
6 178 000 Kč na přístavbu a renovaci celého domu.

Náklady

Náklady na stavbu: 4 019 000 Kč
Poplatek architektonickému studiu: 927 000 Kč
Instalace oken: 927 000 Kč
Nábytek: 155 000 Kč
Dekorace: 155 000 Kč
Celkové náklady: 6 183 000 Kč

Text: Ellen Finch
Překlad a úprava: Lucia Blažiová
Foto: Chris Snook
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat