Moderní pastelový interiér byste za zdmi kamenného domu nečekali

Zvenku vypadá jako postarší kamenný dům, který zažil malé opravy. Zevnitř překvapí každého návštěvníka svou originalitou a okouzlující atmosférou. Kamenný dům postavený v roce 1699 byl stavebně modifikován v roce 1703 a od té doby si žil svůj nerušený (ačkoli chátrající) život.

Až nedávno, v roce 2014, se tento skvost rozhodl revitalizovat jeho nový majitel. Práce svěřil do rukou zkušenému architektovi Nun Flores spolu s týmem odborníků ze studia Escritório de Arquitetos.

Reklama

6

8

Hlavním cílem bylo v co nejvyšší možné míře zachovat původní vzhled, který odkazuje na místní architekturu a historickou hodnotu nemovitosti.

Přečtěte si také:

Dřevostavba postavená ve staré kamenné stodole

16

V regionu Paredes de Coura na severu Portugalska se podobné domy nacházejí, avšak ve stále menším počtu. Nový majitel si přál nemovitost začít využívat pro účely venkovského turismu, proto bylo nutné, aby dům prošel podrobnou analýzou a následně důkladnou a promyšlenou rekonstrukcí, která by ho uzpůsobila pro tyto účely při současném zachování jeho charakteristických rysů.

19

27

26

Výsledkem kreativní práce je útulný prostor, ve kterém se nacházejí dvě ložnice a studio. Kromě toho zde najdeme vše potřebné ke každodennímu životu – od kuchyně, přes společenský prostor až po koupelnu či toaletu. Dům je orientován na jih a postavený (včetně neurčené) do tvaru písmene L. Díky těmto podmínkám může v největší možné míře využívat sluneční svit a tedy přirozené osvětlení. Venkovní prostory slouží jako příjemný základ pro stolování v srdci okolní přírody či posezení u sklenky dobrého vína během teplých letních večerů.

Rozvržení oken na fasádě a celkově kompaktní tvar domu napovídá, že zde se přistupovalo k návrhu s ohledem na tepelné ztráty.
Přečtěte si také:

Pasívní dům v Kravařích postavili z velké míry svépomoci

24

22

Interiér ukrývá nečekanou dynamiku a paletu barev

Dominují pastelové odstíny, zejména růžová a tyrkysová. Doplňuje je svěží bílá barva, přírodní materiály, a na některých místech kontrastní syté plochy (například modrá zástěna za lůžky v ložnici). Dům působí čistě, jednoduše a zachovává ducha rurální tradice v podobě některých doplňků (koberec či kování postelí), funkčních součástí (krby) či přiznaných designových prvků (původní trámy natřené bílou barvou). Kontrast interiéru s exteriérem zajišťuje potřebnou dynamiku, která vyvažuje čistotu a klid pramenící z vnitřního uspořádání a interiérového designu.

21

29

Foto Lukáš PELECH
Přečtěte si také:

Manželský pár si „adoptoval“ starou stodolu a vdechl jí nový styl života

Přehled:

Architektonické studio: Escritório de Arquitetos

Lokalita: 4940 Linhares, Portugalsko

Vedoucí architekt: Nuno Flores

Realizační firma: BO Associados

Plocha: 120 m²

Realizace: 2014

Text: Anna Martausová

Foto: João Morgado

Zdroj: archdaily.com

Komentovat