Rekonstrukce dobové chaty za 55 000 eur

Pamatujete si chaty ve tvaru písmene A, které se stavěly v 70. letech? Většina z nich je už prakticky nepoužitelná, ostatní dosluhují.
Reklama

Navíc interiérové řešení bylo v těch dobách dost jednoduché a nepostačující pro dnešní komfort. I když chcete jet do lesa jen na víkend.

pohled z interiéru chaty na terasu

Foto: Miro Pochyba

Rekonstrukce chaty jako výzva

Autory proměny jedné z takovýchto chat jsou Jana Štofan Styková a Pavol Štofan, zakladatelé ateliéru Y100 ateliér. Sedm let působili v projekční kanceláři v Dánsku a život ve Skandinávii oba ovlivnil nejen po pracovní stránce. Některé severské prvky jsou patrné i na rekonstrukci chaty na Donovalech.

Hlavní vstup do chaty navazuje na příjezdovou lesní cestu. Opačným směrem je orientována prosklená fasáda s terasou a amfiteátrem svažujícím se k louce. Jednotlivé stupně přírodního amfiteátru tvoří místo na sezení a relaxaci v nádherném prostředí.

V koupelně okouzlila vana zahloubená do podlahy

Foto: Miro Pochyba

Malý půdorys a úzká „výška“

Tvar domů nebo chat podobný písmenu A se velké přízni netěší. Často je problémem malý půdorys a prakticky nemožné použití interiéru ve výšce, protože prostor se prudce zužuje. „Poslední chAta na hranici lesa“, jak ji nazývají autoři rekonstrukce, však dnes poskytuje vše potřebné pro rekreaci a moderní relaxaci. Dokonce je celoročně obyvatelná.

schody na podkroví chaty

Foto: Miro Pochyba

Novinkou je „loft“ a terasa z červeného smrku

„Změna objemu nebyla nutná, výzvou pro nás bylo integrovat celý komfort na malém půdorysu. Jednu z ložnic v podkroví jsme odstranili, a tak vznikl impozantní výhled ze společenské části i z nově vzniklého „loftu“. Kuchyň skrývá všechny spotřebiče, lavice a postele zase úložný prostor,“ vysvětluje architektka Jana Štofan Styková.

Nově vybudovaná terasa z červeného smrku se nachází v místě původní, ale dnes má dvě úrovně. Navíc integruje i dětské hřiště s pískovištěm, klouzačkou, lezeckou stěnou a zároveň poskytuje dostatek místa na odpočinek v přírodě.

pohled z loftu chatky

Foto: Miro Pochyba

Staronové schodiště

Všechny nosné prvky stavby zůstaly zachovány, stejně tak i střešní krytina. Autoři oživení chaty ze 70. let do „loftu“ použili repasované schodiště. Sklep zůstal v nezměněné podobě. Nejvýraznějším novým prvkem je hliníková fasáda se zelenými dveřmi. V koupelně nás okouzlila vana zahloubená do podlahy.

južná fasáda a terasa

Foto: Pavol Štofan

Materiály v interiéru – OSB desky a dub

Z materiálů v interiéru převládají OSB desky a dub. OSB desky jsou využity nejen jako obklad, ale i na vestavěné skříně. Dub kromě parket najdeme i na pracovních deskách. Celý prostor chaty vytápí akumulační pec. Pomáhá jí podlahové elektrické topení.

chAta v zime

Foto: Pavol Štofan

ChAta Donovaly ve zkratce

architektonický ateliér: Y100 ateliér

autoři: Ing. arch. Jana Štofan Styková, Ing. Pavol Štofan

lokalita: Donovaly

plocha pozemku: 426 m2

zastavěná plocha: 53,6 m2

užitková plocha: 63,5 m2

obestavěný objem: 165 m3

návrh: 2018

realizace: 2018 – 2019

náklady na rekonstrukci: 55 000 EUR

Sabína Zavarská
Foto: Pavol Štofan, Miro Pochyba

Reklama

Komentovat