Už jste si zkoušeli vyrobit máslo?
Zdroj: Shutterstock

Jak si doma vyrobit máslo? Stačí vám k tomu jen pár ingrediencí. Jakmile jej ochutnáte, kupovat máslo už nebudete

27. 04. 2025
Diskuze (0)
Sdílet

Zkoušeli jste si někdy doma vyrobit máslo? Rozhodně to stojí za to – jeho chuť je s tím kupovaným neporovnatelná! Potřebovat budete jen jednu surovinu a trochu času. Výsledkem bude čerstvé domácí máslo, na kterém si pochutná celá rodina.

Z čeho se vyrábí domácí máslo?

Odpověď je jednoduchá – ze šlehačky! Klasická smetana ke šlehání, nic víc není potřeba. Nejčastěji používám 33% smetanu, ale můžete zvolit i tučnější variantu. Jinou přísadu opravdu nepotřebujete.

Na co si dát pozor při výběru smetany

Při nákupu se zaměřte na složení. Vyhněte se smetanám se stabilizátory, jako je karagenan – ty se hůře přešlehávají a celý proces výroby másla mohou výrazně ztížit. Zpomaluje to totiž moment, kdy se našlehaná smetana začne „srážet“ a vytvářet máslo.

Přečtěte si také:
Blíží se sezóna rebarbory: Naučte se recept na výborný koláč

Co budete potřebovat

  • smetanu ke šlehání

  • kuchyňský robot nebo ruční mixér

  • mísu

  • cedník

  • misku na podmáslí

  • mísu s ledovou vodou

Postup výroby másla v kuchyňském robotu

Smetanu nalijte do robotu a šlehejte.

Smetanu nalijte do robotu a šlehejte. Zdroj: Shutterstock

  1. Smetanu nalijte do nádoby robotu a začněte šlehat.

  2. Nezastavujte, i když je smetana krásně nadýchaná – pokračujte dál.

  3. Šlehačka začne postupně ztrácet bílou barvu a vytvoří nažloutlé hrudky – to už se odděluje tuk.

  4. Snižte rychlost, abyste předešli cákání.

  5. Až zůstanou jen kousky tuku plovoucí v tekutině, je hotovo.

Tuk přesuňte do cedníku a co nejvíce z něj vymačkejte podmáslí – získáte tak chutný bonus k máslu. Máslo důkladně prohněťte.

Proplachování másla

Připravte si mísu s ledovou vodou (čím studenější, tím lepší – klidně přidejte led). Máslo do ní ponořte a důkladně prohněťte – ideálně v rukavicích. Vodu vylijte a postup opakujte 3–4×, dokud nezůstane čirá.

Proč máslo proplachovat?
Máslo, které není zbavené podmáslí, se rychle kazí a má horší konzistenci.

Nakonec z něj vymačkejte zbytky vody, zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice.

Ochucené máslo

Ochucené máslo

Ochucené máslo Zdroj: Shutterstock

Jakmile máte máslo hotové, můžete ho ochutit – přidejte sůl, bylinky, česnek, koření nebo třeba chilli. Zabalte opět do fólie a dejte do lednice.

Výroba másla ručním šlehačem

Postup je stejný jako u robota, pouze použijete ruční elektrický šlehač. Ke konci opět doporučuji snížit rychlost – podmáslí má tendenci stříkat všude kolem.

Výroba másla ve sklenici (bez elektřiny)

Skvělá metoda třeba na chatě!

  1. Nalijte smetanu do větší zavařovací sklenice (např. 750 ml).

  2. Začněte silně třepat – přibližně po 5 minutách se začne oddělovat tuk.

  3. Pokračujte, dokud nevznikne máslo.

Je to pracnější, ale zároveň zábavné.

Výsledné množství

Z 1 litru smetany získáte přibližně:

  • 350 gramů másla

  • 600 ml podmáslí

Rozdíl oproti kupovanému

Jakmile ochutnáte domácí máslo, rozdíl poznáte okamžitě. Je nadýchané, jemné, voňavé a doslova se rozplývá na jazyku. Ten čas, který mu věnujete, se rozhodně vyplatí.

Máslo s podmáslím – rychlá verze

Pokud máslo potřebuju hned (například když zrovna peču rohlíky), dělám to jednoduše:

  • Vyšlehám máslo,

  • naberu ho sítkem,

  • dám do misky,

  • přidám špetku soli.

Nepromyji, nevymačkávám – vznikne jemné máslo s trochou podmáslí, které má konzistenci pomazánky. Uchovávám ho mimo lednici, aby nezatuhlo – takhle je nejlepší na roztírání.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: https://www.zijemehomemade.cz/domaci-maslo/

Kategorie: Recepty
Tagy: rady a tipy recepty
Sdílejte článek

Diskuze