
Jak si doma vyrobit máslo? Stačí vám k tomu jen pár ingrediencí. Jakmile jej ochutnáte, kupovat máslo už nebudete
Zkoušeli jste si někdy doma vyrobit máslo? Rozhodně to stojí za to – jeho chuť je s tím kupovaným neporovnatelná! Potřebovat budete jen jednu surovinu a trochu času. Výsledkem bude čerstvé domácí máslo, na kterém si pochutná celá rodina.
Z čeho se vyrábí domácí máslo?
Odpověď je jednoduchá – ze šlehačky! Klasická smetana ke šlehání, nic víc není potřeba. Nejčastěji používám 33% smetanu, ale můžete zvolit i tučnější variantu. Jinou přísadu opravdu nepotřebujete.
Na co si dát pozor při výběru smetany
Při nákupu se zaměřte na složení. Vyhněte se smetanám se stabilizátory, jako je karagenan – ty se hůře přešlehávají a celý proces výroby másla mohou výrazně ztížit. Zpomaluje to totiž moment, kdy se našlehaná smetana začne „srážet“ a vytvářet máslo.
Co budete potřebovat
-
smetanu ke šlehání
-
kuchyňský robot nebo ruční mixér
-
mísu
-
cedník
-
misku na podmáslí
-
mísu s ledovou vodou
Postup výroby másla v kuchyňském robotu
-
Smetanu nalijte do nádoby robotu a začněte šlehat.
-
Nezastavujte, i když je smetana krásně nadýchaná – pokračujte dál.
-
Šlehačka začne postupně ztrácet bílou barvu a vytvoří nažloutlé hrudky – to už se odděluje tuk.
-
Snižte rychlost, abyste předešli cákání.
-
Až zůstanou jen kousky tuku plovoucí v tekutině, je hotovo.
Tuk přesuňte do cedníku a co nejvíce z něj vymačkejte podmáslí – získáte tak chutný bonus k máslu. Máslo důkladně prohněťte.
Proplachování másla
Připravte si mísu s ledovou vodou (čím studenější, tím lepší – klidně přidejte led). Máslo do ní ponořte a důkladně prohněťte – ideálně v rukavicích. Vodu vylijte a postup opakujte 3–4×, dokud nezůstane čirá.
Proč máslo proplachovat?
Máslo, které není zbavené podmáslí, se rychle kazí a má horší konzistenci.
Nakonec z něj vymačkejte zbytky vody, zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice.
Ochucené máslo
Jakmile máte máslo hotové, můžete ho ochutit – přidejte sůl, bylinky, česnek, koření nebo třeba chilli. Zabalte opět do fólie a dejte do lednice.
Výroba másla ručním šlehačem
Postup je stejný jako u robota, pouze použijete ruční elektrický šlehač. Ke konci opět doporučuji snížit rychlost – podmáslí má tendenci stříkat všude kolem.
Výroba másla ve sklenici (bez elektřiny)
Skvělá metoda třeba na chatě!
-
Nalijte smetanu do větší zavařovací sklenice (např. 750 ml).
-
Začněte silně třepat – přibližně po 5 minutách se začne oddělovat tuk.
-
Pokračujte, dokud nevznikne máslo.
Je to pracnější, ale zároveň zábavné.
Výsledné množství
Z 1 litru smetany získáte přibližně:
-
350 gramů másla
-
600 ml podmáslí
Rozdíl oproti kupovanému
Jakmile ochutnáte domácí máslo, rozdíl poznáte okamžitě. Je nadýchané, jemné, voňavé a doslova se rozplývá na jazyku. Ten čas, který mu věnujete, se rozhodně vyplatí.
Máslo s podmáslím – rychlá verze
Pokud máslo potřebuju hned (například když zrovna peču rohlíky), dělám to jednoduše:
-
Vyšlehám máslo,
-
naberu ho sítkem,
-
dám do misky,
-
přidám špetku soli.
Nepromyji, nevymačkávám – vznikne jemné máslo s trochou podmáslí, které má konzistenci pomazánky. Uchovávám ho mimo lednici, aby nezatuhlo – takhle je nejlepší na roztírání.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: https://www.zijemehomemade.cz/domaci-maslo/