Zdroj: iStock

5 výhod pampeliškového kořene, které podpoří vaše zdraví. Vyzkoušejte z něj tyto chutné recepty!

23. 03. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Pampeliškový kořen není pouze obyčejnou bylinou, která roste u vás na trávníku. Celá rostlina v sobě totiž skrývá úžasné zdravotní benefity – zvlášť kořen pampelišky.  V článku společně prozkoumáme jeho potenciál a inspirujeme vás lahodnými recepty, jak můžete začlenit tuto přírodní lahůdku do vaší stravy.

Jaké výhody má pampeliškový kořen pro naše zdraví:

Pampeliškový kořen nabízí, díky svým přírodním a léčivým vlastnostem, řadu zdravotních výhod. Mezi hlavní benefity patří:

  • Podpora trávení: Pampeliškový kořen je tradičně využíván k podpoře trávení. Obsahuje látky, které mohou stimulovat tvorbu trávicích šťáv a podporovat zdravé fungování trávicího systému.
  • Detoxikace jater: Tato úžasná bylina má detoxikační vlastnosti, které mohou pomoci čistit játra a odstraňovat toxiny z těla. Není proto divu, že se pampeliškový kořen často využívá v detoxikačních programech.
  • Snížení zánětů: Obsahuje látky, jako jsou flavonoidy a polyfenoly, které mají protizánětlivé účinky. To je prospěšné zvlášť tehdy, pokud potřebujete léčit záněty v těle a podpořit celkové zdraví.
  • Posílení imunitního systému: Pampeliškový kořen obsahuje látky, které mohou posilovat imunitní systém, což může vést k lepší odolnosti proti nemocem.
  • Zlepšení funkce ledvin: Pampeliškový kořen může podporovat zdraví ledvin a pomáhat při eliminaci nadbytečných tekutin z těla.
Žena trpící bolestí zápěstí

Pampeliškový kořen obsahuje látky, které mohou posilovat imunitní systém. Zdroj: iStock

Jak sklízet pampeliškový kořen

Pampelišky si během svého růstu tvoří kůlové kořeny podobně jako mrkev.  Pokud rostou v opravdu měkké písčité půdě, dokážou si vytvořit kořeny dlouhé až 60 cm. S těmito kořeny se pracuje nejlépe, protože se, díky své délce, i snadno loupou. Obecně platí, že kořeny pampelišek mohou být pokroucené a rozštěpené, takže se mohou špatně čistit. Proto je nejprve omyjte venku pod zahradní hadicí, než si je vezmete domů, kde je poté důkladně vydrhnete v kuchyňském dřezu.

Pokud se chcete zbavit případné zbytkové hořkosti, tak hned po oloupání namočte kořeny do vody. Většina hořké chuti pampelišek se nachází právě ve slupce, avšak po oloupání bude pampeliška chutnat sladce a jemně. Nezapomeňte, že oloupané pampelišky začnou na vzduchu oxidovat na hnědou barvu, pokud tomu chcete zabránit, nechte je ponořené ve vodě.

Pampeliškové hranolky

Co budete potřebovat:

  • Několik hrstí jemných kořenů pampelišek
  • 1 polévková lžíce olivového oleje (15 ml)
  • Sůl a černý pepř podle chuti
  • Uzená paprika
  • Kajenský pepř
  • Uzený kajenský pepř
  • Kmín
  • Nutriční droždí

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kořeny pampelišek důkladně omyjte a osušte a nezapomeňte odříznout zelené vrcholky. Kořeny nakrájejte podélně na tenké hranolky. Položte je na plech, pokapejte olivovým olejem a posypte solí a černým pepřem. Poté je posypte trochou libovolného (nebo všemi) kořeními ze seznamu. Důkladně promíchejte a dbejte na to, aby se každý hranolek pěkně obalil olejem a kořením.
  2. Vložte do trouby a pečte 10 minut nebo dokud nejsou propečené podle vašich představ. Pokud je chcete pěkně křupavé, tak je nechte o něco déle. Kontrolujte je každé 2 až 3 minuty, dokud nedosáhnou požadovaného propečení.
  3. Hranolky jsou moc dobré. Vychutnejte si je s chutným aioli, pálivou omáčkou, octem nebo jen tak samotné.
Zdravé zeleninové chipsy

Zdroj: iStock

Pražená káva z kořene pampelišky

Nejprve začneme tím, že si vyrobíme pražený kořen pampelišky, to uděláme následovně:

Kořeny důkladně omyjte. Menší ošoupané části kořene odřízněte – při pečení by se připálily. Kořeny nakrájejte na menší kusy (velikost zhruba jako když krájíte mrkev do polévky). Takto připravené kořeny pražte v troubě na pečícím papíru při zhruba 200°C po dobu 30 minut, dokud nejsou zcela suché a hnědé, ale ne spálené. Avšak každá trouba je jiná, tak pampelišku radši hlídejte anebo dejte na nižší/vyšší stupeň.

Výroba pampeliškové kávy

Jakmile je kořen pampelišky upražený, je čas na přípravu kávy.  Káva z kořene pampelišky se připravuje spíše jako čaj, než tradiční lógrová či rozpustná káva. Kořen pampelišky, proto nemusíte mlít.

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce praženého kořene pampelišky
  • 1 tyčinka skořice nebo 1/2 lžičky drcené skořice
  • 1 lžička fenyklového semínka
  • 2 šálky vody

Postup: Opečený kořen pampelišky vložte do hrnce spolu s ostatním kořením. Přidejte 2 šálky vody a přiveďte k varu.  Vařte 10-15 minut. Sceďte.  Čaj si vychutnejte čistý, nebo přidejte mléko a sladidlo podle vlastního výběru.

Káva v tyrkysovém šálku

Zdroj: iStock

Zmrzlina z kořene pampelišky

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky tučné smetany
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 3-4 lžíce praženého pampeliškového kořene, mletého
  • 6 žloutků
  • malá špetka soli

Postup:

  1. Mléko (ale ne smetanu) dejte do hrnce a přidejte opražený kořen pampelišky. Tekutinu jemně zahřívejte, dokud se nezahřeje, asi na 80 °C. (Nevařte). Vypněte oheň a nechte asi 20 minut „povařit“. Přeceďte přes jemné sítko.
  2. V samostatné nádobě vyšlehejte žloutky a smetanu, dokud se zcela nespojí. Mírně vychlazené, scezené mléko s pampeliškovým kořenem vraťte do čistého hrnce. Pomalu přidávejte po troškách směs smetany a žloutků a neustále šlehejte. (Nepřidávejte ji příliš rychle, aby se vejce nerozvařila).
  3. Jakmile je přidána všechna vaječná směs, pokračujte ve šlehání a směs pomalu zahřívejte na velmi mírném ohni, dokud nedosáhne 75 °C a nezačne houstnout tak, že pokryje hřbet lžíce. To je zmrzlinový základ, a jakmile mírně zhoustne, lze jej stáhnout z ohně.
  4. Směs přelijte do misky, zcela ji zakryjte a nechte v chladničce vychladit. Po vychlazení zmrazte ve zmrzlinovači podle pokynů výrobce nebo klasicky v mrazáku.
kopeček vanilkové zmrzliny

Zdroj: iStock

Muffiny z praženého pampeliškového kořene

Co budete potřebovat:

  • 1/2 šálku pampeliškového kořene (jemně nastrouhaného)
  • 1 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/4 šálku kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku jogurtu
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku čokoládových pecek (kapek)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny s papírovými košíčky. Ve velké misce smíchejte hladkou mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce. Přidejte jogurt, rostlinný olej a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte. Postupně přidejte suché ingredience do mísy s mokrými ingrediencemi a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Přidejte nastrouhaný pampeliškový kořen a čokoládové kapky a jemně promíchejte.
  3. Rozdělte těsto do připravených formiček na muffiny, naplňte je asi do 2/3. Pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 18-20 minut, nebo dokud nevytáhnete zcela suché špejle. Po upečení nechte muffiny vychladnout na mřížce, pak je můžete podávat.
Čerstvé domácí muffiny se sýrem a pampelišky na dřevěný stůl

Zdroj: iStock

Dort z kořene pampelišky

Ingredience na dort:

  • 1¾ hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku (jen špetka)
  • ½ lžičky soli
  • 1/2 šálku medu
  • ¾ šálku rostlinného oleje (nebo rozpuštěného másla)
  • 3 velká vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 šálky oloupaných, rozdrcených pampeliškových kořenů

Ingredience na polevu:

  • 230 gramů změklého smetanového sýra
  • 8 lžic másla, změklého
  • 1/4 až 1/2 šálku medu
  • 1 lžička vanilky
  • špetka soli
Přečtěte si také:
Zajímavé recepty z česneku: Vyzkoušejte například černé stroužky, které se řadí mezi superpotraviny

Postup:

  1. Kořeny pampelišek připravíte tak, že je nejprve důkladně omyjete a poté oloupete, abyste zcela odstranili vnější vrstvu. Nastrouhejte je na hrubém struhadle a poté odměřte.
  2. Suché přísady smíchejte v míse a pak je dejte stranou. Všechny mokré přísady (kromě pampeliškových kořenů) smíchejte dohromady a poté přidejte do suchých přísad. Promíchejte, aby se jen spojily. Přidejte oloupané a nastrouhané pampeliškové kořeny a promíchejte.
  3. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou a pak nalijte směs. Dort pečte při 180 °C 28 až 35 minut, dokud není zcela propečen a uprostřed ztuhlý.
  4. Vyjměte dort z trouby a nechte ho asi 10 minut vychladnout ve formě, než ho vyklopíte na chladicí mřížku. Před poléváním polevou ho nechte zcela vychladnout.
  5. Polevu připravíte tak, že všechny ingredience na polevu vyšleháte dohromady, dokud nebude hladká a nadýchaná, asi 3 až 5 minut. Vychladlý dort potřete polevou a podávejte.

FOTOGALERIE

Text: Claudie Kornelová
Zdroj:
Kniha – The Ultimate Dandelion Cookbook: 148 recipes for dandelion leaves, flowers, buds, stems, & roots od Kristina Seleshanko
Kniha – Dandelion Recipes od Laura Sommers
Kniha – Harvesting And Using Dandelions od Connie McCauley
Foto: iStock

 

Kategorie: Recepty
Tagy: kuchyň napady Rady tipy
Sdílejte článek

Diskuze