Vydatné houbové polévky, které vás v zimě zahřejí i zasytí
Hustá jídla ze sušených hub jsou během těchto chladných dnů ideálním obědem i večeří. Připravte si bohatou polévku, v níž budou zastoupeny všechny důležité složky živin. Zahřejí, zasytí, dodají vitamíny a minerály. Jídlem „z jednoho hrnce“ ušetříte čas i energii. Vyzkoušejte některý z našich tří zimních houbových receptů.
Vydatná polévka s houbami a morkovou kostí
Ingredience:
10 – 15 sklenic vody
2 hovězí morkové kosti
1 ½ hrnku sušených hub
3 – 4 vykostěná hovězí žebra
½ cibule
⅓ až ½ balíčku směsi na hrstkovou polévku
½ hrnku ječmene
1 velká mrkev nakrájená na plátky
1 hrnek nasekaných zelených fazolek
½ hrnku kukuřice
1 lžíce soli
1 lžička mleté papriky
1 zakysaná smetana
pažitka na ozdobení
Jak připravíte vydatnou polévku?
Velký hrnec naplňte ze tří čtvrtin vodou a přiveďte ji k varu. Přidejte kosti a snižte teplotu na střední stpeň. Vařte dvacet minut. Mezitím do malé misky na dvacet minut namočte sušené houby. Vodu slijte a houby přidejte do vody s kostmi. Přidejte žebra a nasekanou cibuli. Nechejte vřít a potom při nižší teplotě duste asi jednu hodinu. Přidejte hrstkovou směs a ječmen. Vařte, dokud není hovězí maso a hrstková směs měkká. Doplňte mrkev, zelené fazole, kukuřici, sůl a pepř. Za občasného míchání vařte do změknutí zeleniny – patnáct až dvacet minut. Vyberte kosti a morek opatrně seškrabte do polévky. Maso z kostí natrhejte dvěma vidličkami a přidejte zpět do polévky. Polévku podávejte se zakysanou smetanou a pažitkou.
Kuřecí houbová polévka s rýží
Ingredience
kuřecí vývar:
1 celé kuře nakrájené na 8 kusů
1 velká cibule, nahrubo nasekaná
2 velké mrkve, nahrubo nasekané
2 stonky celeru, nahrubo nasekané
4 stroužky česneku, prolisované
2 bobkové listy
½ svazku petrželové natě
6 větviček čerstvého tymiánu
14 hrnků studené vody
houbová polévka:
1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
1 ½ hrnku cibule nakrájené na kostky
4 velké stroužky česneku, prolisované
1 ½ hrnku směsi divoké rýže
1 hrnek mrkve nakrájené na kostky
1 hrnek celeru nakrájeného na kostky
1 ¾ kávové lžičky soli
½ kávové lžičky mletého pepře
1 hrnek sušených hub
½ hrnku nasekané petrželové natě
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
Jak připravíte polévku s rýží?
Nejprve si připravte vývar:
Do velkého hrnce dejte kuřecí maso, nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, česnek, bobkové listy, petrželovou nať a větvičky tymiánu. Přidejte vodu. Přiveďte do varu a rychle snižte teplotu na jemné dušení. Odkryté vařte dvě hodiny, pravidelně odstraňujte všechnu pěnu. Kuřecí maso vyberte, oberte z kostí a natrhejte dvěma vidličkami. Vývar sceďte přes cedník s jemnými očky a zbytky zeleniny zlikvidujte nebo odložte k dalšímu použití.
Příprava houbové polévky:
Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a vařte tři až čtyři minuty, dokud nezačne hnědnout. Snižte teplotu a vařte dalších asi pět minut. Přidejte česnek, krátce povařte. Přidejte do hrnce s vývarem. Doplňte rýži, mrkev, celer, hydratované houby, sůl a pepř. Přikryjte a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu a dále vařte polévku zakrytou, dokud rýže není jemná, pětadvacet až třicet minut. Přidejte petržel, tymián a natrhané kuřecí maso a vařte ještě pět až osm minut.
Vegetariánská houbová polévka s cibulí
Ingredience:
1 lžíce olivového oleje
4 velké cibule, nakrájené
1 hrnek nakrájeného pórku
2 lžičky hnědého cukru
3 hrnky předem namočených sušených hub
1 hrnek najemno nakrájené mrkve
4 dcl kuřecího vývaru
1 ¾ hrnku vody
1 ½ hrnku vařené divoké nebo hnědé rýže
2 lžíce suchého sherry
⅛ lžičky mleté papriky
½ hrnku studené vody
2 lžíce univerzální mouky
Jak připravíte polévku s cibulí?
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a pórek a zakryté vařte asi patnáct minut, potom vmíchejte hnědý cukr. Na mírném plameni vařte ještě čtyři až pět minut. Do cibulové směsi vmíchejte houby a mrkev, po pěti minutách přidejte kuřecí vývar, 1 ¾ hrnku vody, vařenou rýži, sherry a pepř. Smíchejte půl hrnku studené vody a mouku, přes sítko přidejte do polévky a dobře promíchejte. Vařte ještě minutu a můžete podávat.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com