
Zahřejte se jídlem
Je vám stále zima, i když doma topíte a ven se teple oblékáte? Zkuste se zamyslet nad tím, co přesně v zimních měsících konzumujete.Teorie ochlazujících a zahřívacích potravin vychází sice z čínské medicíny, ale praktikovali […]
Je vám stále zima, i když doma topíte a ven se teple oblékáte? Zkuste se zamyslet nad tím, co přesně v zimních měsících konzumujete.
Teorie ochlazujících a zahřívacích potravin vychází sice z čínské medicíny, ale praktikovali ji už naši předci, kteří se řídili selským rozumem. Princip je jednoduchý. V zimě musí lidské tělo vynaložit na zahřátí více energie, a proto byste mu měli dopřát takové jídlo, které v něm vyvolá pocit tepla. Pokud však konzumujete spíše ochlazující potraviny, oslabujete svou imunitu, budete mít málo tělesné energie a pocit neustálého chladu. Vzpomeňte si na obrázky Josefa Lady. Když přišly mrazy, zalezlo se za pec, v troubě se peklo maso, na plotně pobublávala polévka a babička vařila bylinkový čaj. Nikdo nejedl ovocné nebo zeleninové saláty, všechno bylo vařené, pečené, sušené nebo kompotované. Nejde o nic převratného, jen poslouchejte svoje tělo.Co v zimě jíst…
Konzumovat byste měli obilné kaše, luštěniny, zelí, brambory, kořenovou zeleninu a rýži, každý den si připravujte polévky nebo silné vývary.
Zahřejte se jídlem
Kategorie:
Recepty
Sdílejte článek